Home » Teamwork » Teamleiders » Verander het teamgedrag door pijn

Verander het teamgedrag door pijn

Veradner het teamgedrag door pijn

Geschatte leestijd: 5 minuten

Verander het teamgedrag door pijn

Een team en een teamlid kunnen radicaal veranderen als ze maar genoeg mentale pijn hebben. In dit artikel richt ik me op het team, maar de techniek is uiteraard ook goed te gebruiken als een teamlid of meerdere teamleden moeten en willen veranderen.

Deze techniek lijkt op zich een negatieve techniek, maar de uitwerking is wel positief! Deze techniek kan een team wakker schudden en laten zien dat het zo absoluut niet verder kan. Het is een geweldige techniek om ervoor te zorgen dat alle teamleden op hetzelfde doel gefocust zijn!  

Pijn is een manier om te veranderen

Pijn: het is nu genoeg!

Er kan een moment komen dat een team er genoeg van heeft dat er veel miscommunicatie is waardoor er veel misgaat. Zo’n team is het helemaal zat dat er veel zaken mislukken!  Ze balen ervan en hebben daar echt genoeg van. 

De reactie van het team kan dan zijn, nu is het over! Dit is de laatste keer dat we zo slecht communiceren en dat er van alles misgaat! 

Het team kan dan direct maatregelen nemen. En met meer aandacht  en kwaliteit communiceren. Het gevolg hiervan is dat er minder mis gaat en dat de resultaten verbeteren.

Maar wat doe je als leidinggevende als ze het punt nog niet bereikt hebben van ‘’we zijn het helemaal zat om voortdurend slecht te communiceren en om veel fouten te maken?  Dan kun je als leidinggevende bewust actie ondernemen zodat ze dit punt van ‘’dit moet veranderen’’ bereiken.

Pijn heeft een motiverende kracht

Pijn vergroten: negatieve gevolgen

Negatieve gevolgen

Teams kunnen makkelijker veranderen als ze de negatieve gevolgen van hun gedachten, gedrag en optreden zien op korte en op langere termijn. Deze negatieve gevolgen geven pijn!

Pijn vergroten

Pijn kun je als leidinggevende heel eenvoudig gebruiken om de gedachten, instelling en het gedrag van de teamleden te veranderen.

Als eerste is het belangrijk om bewust de pijn bij het team zo groot mogelijk te maken. Het gevolg hiervan is dat het team gewoon niet anders kan dan veranderen. Als extra motivatie kun je de vreugde die het team aan verandering beleeft gebruiken.

Vragen voor het team

Er zijn  twee vragen die het team moet beantwoorden en die er uiteindelijk voor zorgen dat de gedachten, de handelingen en het optreden van het team van het ene op het andere moment zullen veranderen.

Daarnaast zijn er  twee vragen die je het team kunt laten beantwoorden om een extra positieve en opbouwende sfeer te creëren. Hieronder de vragen om de pijn te vergroten. Deze vragen hebben als doel hebben om de pijn te voelen, zodat het team kan veranderen:

Eerste pijnvraag

Waarom hebben onze gedachten, ons gedrag, onze houding, ons optreden of de situatie een negatief effect op de huidige teamresultaten?

Antwoorden

Het team kan bijvoorbeeld antwoorden:

  • Als we slecht communiceren ontstaan er veel fouten en misverstanden. En dat is zo irritant!
  • Daarnaast kost het ook veel tijd en energie om de fouten te corrigeren.
  • En voor de klanten is het ook heel vervelend. En krijgen hierdoor minder vertrouwen in ons. 

Tweede pijnvraag

Waarom hebben onze gedachten, gedrag, houding, optreden of situatie een negatief effect op de toekomst?

Antwoorden

  • Als we te veel fouten maken kunnen de klanten helemaal geen vertrouwen meer in ons hebben. En misschien gaan ze dan wel naar een andere leverancier. 
  • Als we veel fouten maken, krijgen we onderlinge irritaties en misschien ook wel ruzies. En dat is nou niet echt bevorderlijk voor de werksfeer. En misschien worden er dan wel teamleden ontslagen. 

Gevolg: pijn willen voorkomen

De teamleden zullen hun gedrag en optreden veranderen om te voorkomen dat de pijn werkelijkheid gaat worden. Het is dus een redelijk eenvoudige techniek om ervoor te zorgen dat de teamleden hun denken, gedrag, handelen en optreden veranderen. Een geweldige teambuilding techniek om de neuzen in dezelfde richting te krijgen. 

Als je hulp bij wilt, lees dan eens verder op de pagina teambuilding specialist.

Teambuilding

Schrijf je hier in en ontvang de nieuwste artikelen over teambuilding in je mailbox

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team