Home » Sport speaker » Voetbal webinars voor trainers en coaches » Het “wij” gevoel van je team

Het “wij” gevoel van je team

het wij gevoel

Het “wij” gevoel van je team

Als leidinggevende ben je altijd op zoek naar manieren om een hechter team te creëren. En om het team kracht en vertrouwen te geven. Er zijn drie teambuilding principes die je daar heel goed voor kunt gebruiken. Deze teambuilding principes kun je in bepaalde situaties gebruiken. Welk principe je dus gebruikt hangt af van de situatie. Als je deze principes gebruikt zal je zien dat de teamleden meer naar elkaar groeien en dat er teamgevoel ontstaat! Het geeft de teamleden daarnaast ook vertrouwen en zorgt voor een goed resultaat! 

De principes zijn: Party time, Rockey principe en het 0-0 principe.

Standaard besprekingen

Als leidinggevende geef je af en toe een team speech. Met zo’n speech wil je het team vertrouwen geven. En dat het team als een eenheid blijft optreden. 

Er zijn eigenlijk vier soorten ‘’standaard’’ besprekingen. En de bespreking die je kiest is afhankelijk van twee factoren. Hierdoor stem je de bespreking op de situatie af. 

Faalangst bij medewerkers

Een team zonder vertrouwen gelooft niet in goede resultaten en gelooft niet in de mogelijkheden van alle teamleden. Het gevolg hiervan is dat het team geen eenheid is en ook geen goede resultaten behaalt. 

Zodra de teamleden in zichzelf en in het team geloven dan zal het team zich ogenblikkelijk in gunstige zin ontwikkelen. En worden er direct betere resultaten behaald. En hierdoor zullen de teamleden naar elkaar groeien.  

Hoe goed een teamlid presteert en de mate en de snelheid waarmee een teamlid zich ontwikkelt hangt voor een groot deel af van het zelfvertrouwen dat het teamlid heeft!

Hoe zelfverzekerder een teamlid is, hoe sneller en meer hij groeit. En hoe beter de resultaten zijn die hij of zij bereikt. Hoe goed een teamlid presteert en de mate en de snelheid waarmee het teamlid groeit hangt voor een groot deel af van het zelfvertrouwen dat het teamlid heeft!

Het “wij” gevoel van je team

Een teamlid kan veel talent en kwaliteiten hebben, maar  als hij geen zelfvertrouwen heeft kan hij niet optimale resultaten behalen. Een teamlid die geen zelfvertrouwen heeft zal de keuzes die hij maakt niet met volle overtuiging uitvoeren. En hij zal voor de minst riskante oplossing kiezen.

Zelfvertrouwen heeft een zeer grote invloed op de keuze en uitvoering van de acties!

Het zal ook duidelijk zijn dat een teamlid sneller stappen voorwaarts maakt en groeit als hij zelfvertrouwen heeft. Een medewerker met zelfvertrouwen is onbevangen en durft ook nieuwe dingen te proberen en is niet bang om fouten te maken!

Mijn ervaring is, dat zodra een teamlid een groter zelfvertrouwen heeft, hij zich sneller en meer ontwikkelt en betere resultaten behaalt! Daardoor krijgt het hele team meer vertrouwen. En dat zorgt voor een “wij” gevoel. 

Teambuilding

Heeft jouw team een teambuildingactiviteit nodig?

Ontdek het en vraag hier kosteloos de checklist op

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team