Geschatte leestijd: 0 minuten
Een hecht team creëren, hoe doe je dat?
- Hoe is het mogelijk om ons als teamleden zover te krijgen dat we van alles doen en laten om de dromen en doelstellingen van het team te realiseren?
- Hoe krijgt de leidinggevende ons zover dat wij gedisciplineerd en gefocust alle taken uitvoeren? Waarom handel ik als teamlid in het belang van het team?
Een hecht team creëren: team synergie
Als de leidinggevende bepaalde technieken toepast worden wij tot een hecht team gevormd.
Teamsynergie
Dat komt door de hechte team synergie. Als wij als team heel hecht zijn, zijn we bereid om alles voor het team te doen. Wij als team kunnen gevormd worden tot een hecht team. Dit proces noemen ze ook wel team building.
Welke technieken?
Door welke technieken worden wij als team een hecht team? Er zijn een heleboel technieken die ervoor zorgen dat wij een hecht team worden!
Duidelijke taken
Als wij duidelijke taken van de leidinggevende krijgen voelen wij ons belangrijk en meer betrokken bij het team. Dit zorgt er voor dat wij als teamlid meegezogen worden.
Onderlinge afhankelijkheid
Afhankelijk van elkaar
Hoe belangrijker onze taak wordt en hoe meer wij afhankelijk van elkaar worden, hoe hechter wij als team worden. Als wij als teamleden dus allemaal een taak krijgen en afhankelijk van elkaar zijn vergroot dat de team synergie. Het team wordt hechter! Wij als teamleden gaan hierdoor effectiever en efficiënter met elkaar samenwerken.
De taal
Wij als teamleden voelen ons ook meer betrokken en verbonden met het team als de leidinggevende taal gebruikt waaruit blijkt dat wij het samen moeten doen! En ons ook allemaal aanspreekt! Dit versterkt ook het saamhorigheidsgevoel!
Er zijn nog een heleboel andere manieren om van ons als team een hecht team te maken.
Waarom een hecht team creëren soms niet lukt
Soms lukt het niet om van een team een hecht team te maken. Oorzaak nummer één is dat er niet, nauwelijks en gebrekkig gecommuniceerd wordt.
Praat met de teamleden
Praat niet omdat je gehoord hebt dat je als leidinggevende voortdurend moet communiceren. Communiceer omdat het noodzakelijk is om te communiceren. Het praten is geen doel op zich, maar een middel om als team beter samen te werken en betere resultaten te behalen.
Het is als leidinggevende heel erg belangrijk om voortdurend het team te observeren en te kijken naar wat er goed gaat en naar wat beter kan. Als dingen niet goed gaan en beter kunnen, zul je dit met het team moeten communiceren. Het is ook van groot belang om er achter te komen wat er speelt. En als je weet wat er speelt dan kun je erop inspringen.
Maar als je niet communiceert, dan weet je ook niet wat er speelt en dan kun je er ook niet op inspringen. Dus: observeer voortdurend het team en hou contact met de teamleden. Communiceer zodra dat noodzakelijk is. Als we het over communiceren hebben denken we vaak dat je voortdurend moet praten.
Maar het allerbelangrijkste is dat je heel veel luistert. Dus niet als leidinggevende voortdurend aan het woord zijn, maar juist vragen stellen en heel goed luisteren naar wat ze zeggen.
Kan elk team ook hecht worden?
Als bondscoach keek ik niet alleen maar naar wat er goed ging en en naar wat er beter kon. Maar ik keek ook vooral naar wat er gebeurde en luisterde wat er gezegd werd.
Soms zag ik dat een teamlid een beetje afwezig was. En vroeg ik hem of het goed met hem ging en of hij daarover wilde praten. Hierdoor kreeg ik inzicht in wat er speelde en kon daar op inspringen.
Een enkele keer voelde ik dat de sfeer te gespannen was. En dan benoemde ik dit ook. Hierop reageerde het team en daardoor kreeg ik informatie. En kon er vervolgens op inspringen. Van tijd tot tijd hoorde ik teamleden ongunstige en negatieve taal uitspreken. En hier speelde ik dan op in. Luister naar wat er gezegd wordt en kijk wat er gebeurd. Voel wat er leeft en speel hierop in!
Een hecht team creëren lukt alleen als je goed observeert en communiceert! Speel in op de dingen die gunstig of juist ongunstig zijn. Elk team kan een hecht team worden als elk teamlid bereid is om er volledig voor te gaan! Alleen dan is het mogelijk dat een team boven zichzelf uitstijgt!
Kenmerken van hechte teams
Af en toe krijg ik tijdens de teambuilding speeches, trainingen en workshops de vraag wat de kenmerken van hechte teams zijn. Misschien zou jij als manager ook graag willen weten of je team een hecht team is? Of misschien heb je al een vermoeden, maar wil je even checken of je team wel echt een hecht team is. Hechte teams zijn teams waarbij de teamleden optimaal met elkaar samenwerken. En daardoor ook goede resultaten behalen.
Hechte en succesvolle teams hebben een aantal kenmerken:
- Er is een goede balans tussen het uitvoeren van ‘’teamverplichtingen en plezier’’ en ‘’spanning en ontspanning’’.
- De teamleden vertrouwen elkaar
- De teamleden hebben respect en waardering voor elkaar
- Ze zijn flexibel en creatief. De teamleden komen met initiatieven en oplossingen om betere resultaten te krijgen.
- Er heerst binnen het team een zekere rust en vertrouwen.
- Het team is volledig gefocust op het behalen van de doelstelling.
- Er is een open, rechtstreekse en doelgerichte communicatie.
- De teamleden zijn kritisch t.o.v. het eigen en het functioneren van het team.
- De diverse teams werken goed met elkaar samen en respecteren en waarderen elkaar.
- De teamleden spreken elkaar op elkaars ongewenste gedrag aan.
- Het team treed als eenheid naar buiten op.
- Van afstand lijkt het net of alle acties en handelingen binnen het team automatisch gaan.
Kenmerken van hechte teams
Als je veel of alle kenmerken bij je team herkent is je team momenteel een hechte en geoliede machine. Maar denk alsjeblieft niet dat je niets meer hoeft te doen! Check voortdurend of je team nog hecht is en goed samenwerkt. En stuur bij als dat noodzakelijk is.
Herken je niets?
Als je geen kenmerken herkent is je team geen hecht team . En is het verstandig om bewust aan teambuilding te doen. Dat kun je zelf doen, maar je kunt dit ook laten doen door een teambuilding specialist.
Ik ben teambuilding specialist en als jullie een hecht team willen worden dan help ik jullie daar graag bij.
Teambuilding
Heeft jouw team een teambuildingactiviteit nodig? Vraag kosteloos de checklist op!