Home » Teambuilding » Team beter laten functioneren
Team beter laten functioneren

Bijgewerkt op 19 september 2023

Team beter laten functioneren

Elke leidinggevende heeft de wens dat zijn team goed functioneert en goede resultaten behaalt. Maar de teamleden bepalen uiteindelijk hoe het team functioneert. Dus of een team functioneert hangt voor een groot deel van de teamleden af. 

Om een indruk te krijgen wat je als leidinggevende moet doen, kun je kijken naar drie aspecten van de teamleden. Is een teamlid bereid om zich op te offeren voor het team? Heeft het teamlid wel de kennis en vaardigheden om een echte teamplayer te zijn? Is de teamplayer wel gemotiveerd? 

Team beter laten functioneren

De teamleden moeten in eerste instantie bereid zijn om echte teamplayers te zijn. Ze moeten bereid zijn om zichzelf voor het team op te offeren. Check of elk teamlid wel bereid is om een echte teamplayer te zijn. En als een teamlid daar niet toe bereid is, moet je zorgen dat dat verandert.

Gelukkig zijn er veel manieren om een teamlid zo te beïnvloeden dat hij zijn gedrag verandert. En in het ergste geval moet je afstand doen van dit teamlid, als hij niet bereid is om een teamplayer te zijn.  De zwakste schakel bepaalt uiteindelijk de kracht van het team! Jij als leidinggevende moet uiteindelijk het team tegen negatieve invloeden beschermen. Dat is je job. 

Leer mensen om teamplayers te zijn

Daarnaast is het ook heel belangrijk dat elk teamlid de kennis en vaardigheden heeft HOE hij een teamplayer kan worden. Een teamlid wil misschien wel een echte goede teamplayer zijn, maar als hij niet weet hoe hij een teamplayer kan zijn, dan houdt het op. 

Dus het is in zo’n geval belangrijk dat je vertelt wat de kenmerken van een teamplayer zijn! En dat je precies aangeeft hoe een ideaal teamlid zich gedraagt en wat je van elk teamlid verwacht! Je moet zo’n teamlid echt helpen en in de goede richting sturen. 

Soms zal een teamlid een cursus moeten volgen als hij bepaalde vaardigheden mist en jullie dat samen niet kunnen verbeteren. Er zijn teamleden die goed werk leveren, maar niet goed en fijn communiceren. Zo’n teamlid zal een communicatietraining moeten volgen om een betere teamplayer te worden.

Zo kun je een team beter laten functioneren

Het laatste aspect is motivatie! Een teamlid kan bereid zijn om zich volledig voor het team op te offeren en hij kan alle kennis en vaardigheden hebben die een teamplayer nodig heeft. Maar toch geeft hij niet alles! Juist, hij mist motivatie

Het is goed om er in zo’n situatie achter te komen waardoor hij gemotiveerd raakt. Met andere woorden: wat heeft hij nodig om er volledig voor te gaan. Je zoekt dus naar iets waardoor hij er echt voor gaat en zijn uiterste best doet. Misschien moet je hem meer verantwoordelijkheid geven, maar het kan ook zijn dat je zijn kwaliteiten meer moet benutten. 


Ik ben teambuilding specialist en ik kan je helpen je team beter te laten funtioneren.

teambuilding

Creëer je droomteam

Ontdek wat er gebeuren moet om van jouw team een team te maken waar iedere leidinggevende van droomt.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team. Gastspreker, spreekt over teambuilding, leiderschap en winnaarsmentaliteit.