Home » Blog » Voetbal mental coach » Tactiek aanleren
tactiek aanleren

Tactiek aanleren

Tactiek aanleren

Ik zal dit in een simpel voorbeeld aangeven. Als de tegenstander de bal heeft weten wij precies waar we de bal willen hebben. En we weten waar we de bal niet willen hebben. Om als team de bal op een bepaalde plaats te krijgen moeten wij een aantal dingen doen.

Tactiek aanleren: voorbeeld

  1. Alle spelers moeten op een juiste positie staan
  2. Juiste looplijnen
  3. Juiste acties per speler

1. juiste positie

We beginnen met het grootste en het eenvoudigste, de spelers moeten allemaal op een juiste positie staan.

2. juiste plaats

Als dat zo ongeveer is aangeleerd besteden we aandacht aan het tweede accent. Het tweede accent is dat de spelers naar de juiste plaats lopen.

3. juiste actie

Als de spelers dat min of meer beheersen besteden we aandacht aan het derde accent. De spelers moeten de juiste acties maken. Dit zijn de drie hoofdaccenten, het grote geheel.

Coaching: 3 hoofdaccenten

Als dat loopt geven we aandacht aan elk van de drie hoofdaccenten. Als voorbeeld wil ik hoofdaccent 2:  juiste looplijnen nemen.

Ook hier beginnen we met basale zaken en werken we toe naar het verbeteren van kleinere details. Deze details staan hieronder in volgorde van coaching. Er wordt op het volgende onderdeel gecoacht als het voorgaande onderdeel goed lukt.

  1. Timing. De spelers moeten op het juiste moment lopen.
  2. Juiste looprichting.
  3. Juiste tempo
  4. Tempo wisseling
  5. Looplijn veranderen

Maak het jezelf als trainer / coach gemakkelijk en maak het de spelers gemakkelijk. Leer eerst de globale zaken aan en werk dan steeds meer naar de details toe.

Tactiek aanleren en winnen

Uitzonderingen

Er zijn op elke regel uitzonderingen. Zo ook op deze! Soms is het in het kader van veiligheid en blessurepreventie belangrijk om eerst aandacht te schenken aan de kleinere zaken.

Tactiek aanleren en winnen

Wist je al dat ik een speech heb over winnaarsmentaliteit? Je kunt hier meer lezen over winnaarsmentaliteit. En hier staat een download van een stuk dat ik heb geschreven voor Vakblad de Voetbaltrainer. En ik geef ook presentaties voor topsport.


Ik ben een inspirerende sport spreker. Regelmatig organiseer ik interactieve voetbal webinars voor trainers en -coaches. En ik heb een voetbalkanaal op Twitter dat je kunt volgen.

Is scoren te trainen?

voetbal

Is scoren te trainen?

Gratis e-book voor voetbaltrainers en -coaches. Het e-book is ook goed bruikbaar voor trainers en coaches van andere teamsporten.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 7-3-2022
Voor het laatst bijgewerkt op: 8-11-2022