Home » Blog » Voetbal mental coach » Succesvolle trainers investeren in hun ontwikkeling
succesvolle trainers investeren in hun ontwikkeling

Succesvolle trainers investeren in hun ontwikkeling

Geschatte leestijd: 4 minuten

Succesvolle trainers investeren in hun ontwikkeling

Succesvolle trainers investeren in o.a.:

Investeren in je ontwikkeling

Over het algemeen krijg je als trainer/coach alleen voortdurend succes als je jezelf continu ontwikkelt en verbetert en hier veel tijd en energie in investeert. Als je kijkt naar succesvolle trainers en coaches, zie je het gevolg van jaren inspanning.

Beroemd, gewaardeerd en erkend worden en hoge verdiensten zijn o.a. het gevolg van lang en hard werken, creatieve ideeën, doorzetten, incasseren en investeren in je ontwikkeling!

Hoe je kunt groeien

Jij zult als trainer/coach voortdurend moeten groeien. Je zult voortdurend moeten groeien en voortdurend moeten investeren. Ik wil je een aantal manieren aangeven om jezelf te ontwikkelen:

  • Volg een cursus op je vakgebied.
  • Volg een cursus op een gebied dat je vak ondersteunt. Een cursus “doelen stellen” of “communicatie” kan je als trainer/coach enorm succes opleveren.
  • Luister en kijk naar andere succesvolle trainers. Analyseer hoe en wat deze trainers doen!
  • Analyseer wedstrijden in slow motion. Tsja, het is tijdrovend, maar je leert er zoveel van!
  • Luister naar en lees interviews van spelers.
  • Ga naar alle bijscholingen.
  • Lees succesboeken.

Gevolgen van je groei

Ik wil je nu graag een voorbeeld geven wat er gebeurt als je als trainer/coach groeit, meer kennis krijgt en werkelijk investeert in je ontwikkeling.

Toen ik een tijdje als hockeytrainer/coach werkzaam was las ik ergens dat spelers tijdens wedstrijden een enorm aantal kilometers aflegden.

Analyseren

Ik ben toen naar topwedstrijden gegaan en daar heb geanalyseerd of dat wel correct was. Ik heb gekeken in welke tempi er gelopen werd. Toen ik wist hoeveel kilometer ze liepen en in welke tempi, veranderden veel dingen. Ik realiseerde me dat het domweg lopen zonder bal en stick enorm belangrijk was.

Het gevolg hiervan was dat ik spelers op andere posities liet spelen en dat ik ervoor zorgde dat er tijdens de trainingen minimaal hetzelfde aantal kilometers gelopen werd als in een wedstrijd. Ook mijn trainingsmethode veranderde hierdoor!

Investering in looptraining

Vervolgens heb ik diverse cursussen over looptraining gevolgd. Het gevolg hiervan was dat ik voor hockeyers specifieke looptraining ging geven! Hierdoor werden de spelers sneller, wendbaarder, hun coördinatie werd sterker, krachtiger en ze kregen een meer uithoudingsvermogen. En hierdoor wonnen wij meer wedstrijden en kregen we als team meer successen. Ik als trainer/coach kreeg dus ook meer successen!

Daarnaast was ik toen niet alleen hockeytrainer/coach maar ook gediplomeerd looptrainer. Hierdoor werd mijn waarde als trainer/coach verhoogd, ik had namelijk wat extra’s te bieden! Deze cursus was dus een investering die me heel veel opleverde.

Op welk niveau je ook nu zit, als je als trainer/coach meer succes wilt hebben en hogerop wilt: investeer in je ontwikkeling! Investeren in je ontwikkeling levert je veel meer op dan de macht weggeven.


Ik ben een inspirerende sport spreker en ik heb ook een voetbalkanaal op Twitter dat je kunt volgen.

Is scoren te trainen?

voetbal

Is scoren te trainen?

Gratis e-book voor voetbaltrainers en -coaches. Het e-book is ook goed bruikbaar voor trainers en coaches van andere teamsporten.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 15-5-2018
Voor het laatst bijgewerkt op: 7-11-2022