Home » Blog » Succesvol ondernemen » Voor medewerkers presenteren
voorr medewerkers presenteren

Voor medewerkers presenteren

Geschatte leestijd: 5 minuten

Voor medewerkers presenteren

Ook al is het onderwerp nog zo saai, je kunt altijd een presentatie geven waarbij het publiek aandachtig luistert, geconcentreerd en geboeid is. Door je presentatie op een bepaalde manier voor te bereiden en door de manier waarop je presenteert zullen de medewerkers op hun puntje van hun stoel zitten.

In je presentatie kun je vooraf grappige en boeiende momenten inplannen. Hoe je dat kunt doen? Je kunt bijvoorbeeld een grappige afbeelding plaatsen die betrekking heeft op het onderwerp waarover je spreekt.

Leuke manier om personeel te motiveren

Stel je nu eens voor dat je het er over hebt dat betere samenwerking tussen je medewerkers gewenst is.

Dan kun je het plaatje van de gewichtheffer laten zien die onder de stang ligt. En dan kun je terwijl je naar het plaatje wijst zeggen:

Als we niet goed samenwerken kun je onder de druk bezwijken net als deze gewichtheffer …

En als we goed samenwerken en er minder fouten gemaakt worden dan scheelt dat enorm veel druk, tijd en energie en dan zal dit niet gebeuren …

Je kunt er dan aan toevoegen met een glimlach op je gezicht:

Niemand van ons zal dan bezwijken …

presenteren voor medewerkers
Voor medewerkers presenteren

Ik weet zeker dat je medewerkers dit niet verwachten. Ze zullen verbaasd zijn en een glimlach op hun gezicht krijgen. Reken maar dat ze dit verfrissend vinden en dat de boodschap blijft hangen!

Door hetzelfde plaatje in bijvoorbeeld een interne nieuwsbrief te plaatsen of het uit te vergroten en in de kantine te hangen zullen ze direct herinnerd worden aan de boodschap!

Dus naast plezier, aandacht en concentratie tijdens de presentatie blijft de boodschap bij je medewerkers hangen!

5 tips voor een goede presentatie voor medewerkers

Interessante manier om medewerkers te motiveren

Citaten

Naast plaatjes kun je een citaat in je presentatie verwerken. Kies er eentje die aansluit bij het onderwerp waar je over spreekt.

Stel je nu eens voor dat je dit citaat laat zien:

Wederzijdse afhankelijkheid, échte samenwerking wordt geboren als je niet denkt in termen van concurrentie, maar van gezamenlijk winnen.

Concurrentie hoort thuis in de markt, niet binnen bedrijven of binnen gezinnen.

Stephen Covey

Statistieken

Stel je nu eens voor dat je veel statistieken moet laten zien die als saai ervaren worden. Dan zou je eerst het volgende citaat van Winston Churchill kunnen laten zien:

Ik geloof alleen de statistieken die ik zelf vervalst heb

Winston Churchill

Je kunt slechts die statistieken vertrouwen, die je zelf gemanipuleerd hebt

Winston Churchill

Dit tovert direct een glimlach op het gezicht van je medewerkers. En als je medewerkers lachen en plezier hebben, hebben ze minder weerstand!

Daarna kun je uitleggen waarom juist de statistiek die jij laat zien wel correct is. Zo zie je maar dat een presentatie niet saai hoeft te zijn!

Voor medewerkers presenteren: betrek ze

Medewerkers betrekken

Je kunt zelfs je medewerkers eenvoudig bij je presentatie betrekken door te vragen: Wat vinden jullie daarvan? Wie is het er mee eens? Wie is het er niet mee eens?

Nadat deze vragen beantwoord zijn kun jij je ideeën en je onderbouwing daarvan verduidelijken. En rekening maar dat dit interessant is!

Verhalen

Je kunt ook eigen verhalen vertellen, of verhalen van anderen die op het onderwerp betrekking hebben. Verhalen zijn leuk om te horen en blijven goed in het geheugen hangen.

Voor medewerkers presenteren

Als je wilt dat je medewerkers aandachtig en geconcentreerd naar je prestatie luisteren en de boodschap in zich opnemen, presenteer dan anders! Voeg leuke, grappige, confronterende en herkenbare zaken aan je presentatie toe.

Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb geholpen. Probeer het uit en kijk naar de reacties van je medewerkers. Als je veel meer tips wilt om je presentatie goed voor te bereiden, vraag dan onze checklist voor presentaties aan of lees verder in de handleiding voor betere presentaties. En we hebben ook een presentatiecursus op CD.

Maar als je vaak zakelijke presentaties moet geven dan is een professionele cursus presenteren natuurlijk de beste oplossing.

Ik ben een Nederlandse motiverende spreker en gewend om te presenteren.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding

Transformeert een groep mensen tot een team

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *