Home » Teambuilding » Sturen met taal
sturen met taal

Bijgewerkt op 21 september 2023

Sturen met taal

Soms zeggen wij als leidinggevenden bepaalde dingen die we goed bedoelen maar die een averechtse uitwerking op de gedachten en dus op het gedrag van de medewerkers hebben. De taal die je als leidinggevende gebruikt heeft een enorme invloed op de teamleden. Taal kan een positieve, maar ook een negatieve invloed hebben.

Sturen met taal: we proberen het voor elkaar te krijgen

Soms moedigen we medewerkers aan met: ‘’we proberen het voor elkaar krijgen.’’ “Het proberen het voor elkaar krijgen” lijkt een positieve zin, maar is het naar mijn mening niet!

Als een leidinggevende zegt: ‘’we proberen het voor elkaar krijgen’’ betekent dat eigenlijk dat het niet zeker is dat het gaat lukken. Er is nog twijfel over! Dit geeft onzekerheid en kan een ongunstige uitwerking op het zelfvertrouwen van de teamleden hebben. Daarnaast motiveert dit zinnetje ook niet.

logo team leisure

Team Leisure: Geweldige positieve energie

Rob had mij en het team vanaf de eerste seconden gegrepen. Geweldige positieve energie. Echt een aanrader! Ik wil je nogmaals hartelijk bedanken voor je fantastische energie en inzichten vanmorgen. Ik spreek namens ons allen als ik zeg dat we onafgebroken en helemaal in je verhaal zaten.

Jouw presentatie sloot naadloos aan op onze teamsessie. Oprecht spot-on!
Mocht je een keer in het Zeeuwse zijn ben je altijd van harte welkom bij ons nieuwe kantoor. De koffie ‘staat klaar’. Tot ziens! Met enthousiaste groet, namens het gehele team. Alexander Snoodijk, Team Leisure

We gaan het voor elkaar krijgen!

Als de leidinggevende zegt: ‘’we gaan het voor elkaar krijgen’’ geeft dat aan dat er geen andere mogelijkheid is dan het voor elkaar krijgen. Een andere mogelijkheid is om te zeggen: ‘’we moeten het voor elkaar krijgen.’’

Daarnaast laat je als leidinggevende doorschemeren dat je vertrouwen in een goede afloop hebt, wat de teamleden een enorm vertrouwen geeft! Hierdoor zullen de teamleden met een groot zelfvertrouwen en geloof in een goede afloop aan de gang gaan. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je medewerkers hierdoor gemotiveerd worden.

Gebruik krachtige taal als je de teamleden vertrouwen, motivatie, energie en kracht wilt geven. Gebruik krachtige woorden en zinnen als: we gaan het doen, we doen het, het lukt ons en we zullen het voor elkaar krijgen! En gebruik geen zwakke taal als “we proberen het” en “misschien lukt het wel”. Dit geldt ook andersom: luister heel goed naar wat iemand zegt. Luisteren naar wat iemand zegt is een eerste vereiste bij serieuze teambuilding.

teambuilding

Creëer je droomteam

Ontdek wat er gebeuren moet om van jouw team een team te maken waar iedere leidinggevende van droomt.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team. Gastspreker, spreekt over teambuilding, leiderschap en winnaarsmentaliteit.