Home » Blog » Zakelijk speechen » Sterke start van een presentatie
sterke start van een presentatie

Sterke start van een presentatie

Geschatte leestijd: 3 minuten

Sterke start van een presentatie

Een sterke start van een presentatie: zorg dat je bij het begin van je presentatie de aandacht van het publiek krijgt. Zorg dat je het publiek direct pakt. Zorg dat het publiek gefocust, geconcentreerd en betrokken bij je presentatie is.

Video: sterke start van een presentatie

Een slechte start

Als dat niet lukt om sterk te starten, dan wordt het een lastigere presentatie. Als je bij het begin niet direct de aandacht hebt is het heel moeilijk om de aandacht later alsnog te krijgen. Daarom is het belangrijk dat je direct de aandacht van het publiek krijgt.

Doe iets aparts, doe iets speciaals, maar zorg ervoor dat je luisteraars direct bij de les zijn. Zorg dat ze iets hebben van: “Yes, nou gaat er iets komen, dit wordt leuk!” “Dit wordt heel erg grappig” of “Dit wordt reuze interessant”.

Als een sterkte start van je presentatie een probleem voor je is, laat je dan inspireren door de artikelen in de rubriek aandacht trekken.

Presenteren is net als hoogspringen:
in de eerste 30 seconden is alles bepaald!

Overtuigend presenteren

Als je hulp nodig hebt, hebben we een training overtuigend presenteren voor je. En we hebben ook een budgetvariant: onze presentatiecursus op CD.

Ik ben een Nederlandse motiverende spreker en ben dus gewend om presentaties te geven.

Ondernemen

Marleen van den Hof: energiek, duidelijk, inspirerend en motiverend

Donderdag 30 augustus had ik een ondernemersborrel in Arnhem, de spreker van die avond was Rob Wuijster. Als bondcoach van een hockeyteam verwachte ik onbewust een grote man, tot mijn verbazing was het juist een man die wat kleiner was van postuur, tot hij ging spreken. Hij sprak energiek, duidelijk, inspirerend, motiverend, had een overzichtelijke …

Marleen van den Hof: energiek, duidelijk, inspirerend en motiverend Lees meer »

Een sterke start van je presentatie en een goede voortzetting

Sterke voortzetting: demonstreer iets op het podium. Laat iets zien. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je demonstratie betrekking heeft op het onderwerp waar je over spreekt.

Het voordeel van een demonstratie is dat het publiek de boodschap direct begrijpt. En dat je luisteraars de boodschap ook blijven onthouden.

Dus demonstreer iets. Het maakt niet uit wat het is, als je maar iets laat zien: als het maar duidelijker wordt. Als het moeilijk voor je is om een demonstratie te bedenken, laat je dan inspireren door het artikel over demonstraties in je presentatie.

De kunst van het presenteren

Dit waren de twee tips om een betere presentatie te geven. Meer tips kun je vinden in de handleiding voor betere presentaties.

En je bent niet voor niets op deze pagina gekomen, je wilt beter leren presenteren. Dat gaat het beste als je een presentatietraining volgt. Maar vermoedelijk heb je dat nog niet gedaan. Je kunt er ook voor kiezen onze CD Winnend Presenteren te kopen. Dan leer ik je stap voor stap wat je moet weten om een winnende presentatie te geven.


In ben een Nederlandse motivational speaker. Hier kun je meer lezen over mijn motiverende speeches voor sporter en ondernemers.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 19-12-2017
Voor het laatst bijgewerkt op: 14-1-2023