Home » Blog » Zakelijk speechen » Stemgebruik bij presenteren
stemgebruik bij presenteren

Stemgebruik bij presenteren

Geschatte leestijd: 4 minuten

Stemgebruik bij presenteren

Bij je presentatie kun je je stem zien als een instrument dat je kunt gebruiken om je presentatie boeiend te maken.

Door je stem goed te gebruiken kun je je presentatie levendiger maken. Dit kun je doen door te variëren met:

Stemgebruik bij presenteren

Intonatie

Het is belangrijk dat je niet je hele presentatie op dezelfde toon spreekt, want dan vallen je toehoorders in slaap. Leg de nadruk op woorden die belangrijk zijn.

Spreektempo

Als je te snel spreekt krijgen je toehoorders het gevoel dat er haast is. Als je te langzaam spreekt gaan je toehoorders zich vervelen.

Maar mensen die nerveus zijn, hebben de neiging om sneller te gaan spreken. Als jij nog niet vaak een presentatie gegeven hebt, dan ben je waarschijnlijk heel erg nerveus waardoor de kans dat je veel te snel gaat spreken levensgroot aanwezig is:

Als je nerveus bent is dat kans dat je te snel spreekt veel groter dan de kans dat je te langzaam spreekt. Hier kun je rekening mee houden door bewust je spreektempo te vertragen.

Neem de tijd een  spreek langzamer dan nodig lijkt,  spreek voor je gevoel overdreven langzaam. Waarschijnlijk houd je dan een goed spreektempo aan.

Stemvolume

Te zacht …

Als je te zacht spreekt irriteer je je toehoorders. Ze moeten zich dan inspannen om je te kunnen horen en reken er maar niet op dat ze dit gedurende je hele presentatie blijven doen.

Als je te zacht spreekt verlies je de aandacht van je publiek, ze haken voortijdig af.

Te hard!

Als je te hard spreekt overdonder je je toehoorders.

Ruimte en microfoon

Hoe groot je stemvolume precies moet zijn, hangt af van

  • hoe groot de ruimte is
  • of je een microfoon gebruikt of niet

Je kunt dus niet vooraf het juiste stemvolume oefenen. Maar als je twijfelt, kun je wel aan het begin van je presentatie aan je publiek vragen of je goed te verstaan bent.

Ritme

Pauzes

Een muziekstuk bestaat bij de gratie van ritme en ritme bestaat bij de gratie van pauzes. Zo is het met je presentatie ook.

Zo als je – omwille van de leesbaarheid – witregels in een geschreven tekst plaatst, zo plaats je strategisch gekozen pauzes in je presentatie.

Adem

Denk er ook aan tussendoor adem te halen. Dit is met name van belang als je lange zinnen wilt uitspreken: breek die zinnen ergens af zodat je adem kunt halen. Let hier ook op bij het oefenen van je presentatie.

Oefen je stemgebruik

Als je de presentatie oefent kun je ‘m opnemen.

Als je de presentatie direct daarna terug luistert, dan weet je nog dat je voor je gevoel heel erg langzaam sprak. Je kunt dan horen hoe snel je gesproken hebt in de beleving van de toehoorders. En je kunt je spreektempo dan bij de volgende oefening aanpassen.

Je kunt nog veel meer over presenteren te weten komen in onze gids voor goede presentaties Winnend Presenteren. En we hebben ook een handleiding voor je over alles wat je wilt weten over spreken voor publiek. Plus: we sturen je tips naar je mailbox.


Ik ben een inspirerende spreker sport en ondernemen.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 25-5-2015
Voor het laatst bijgewerkt op: 14-1-2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *