Wat kost een spreker

Wat kost een spreker

Wat kost een spreker? En hoe kun je op de kosten van een spreker besparen? Dat is het onderwerp van dit artikel.

Wat kost een spreker: je organiseert een evenement en je bent op een zoek naar een spreker ofwel een keynote speaker. Je informeert naar de prijs en je schrikt je rot!

Wat? Kost een spreker zoveel? Vervolgens besluit je om te informeren bij een andere spreker of een ander sprekersbureau. Je kijkt bij de prijsindicatie.

En ja hoor, nog een hoger bedrag! Je komt er vervolgens achter dat het budget niet toereikend is om een spreker te boeken.

In dit artikel geef ik je inzicht hoe het tarief van een spreker tot stand komt. En ik geef je twee tips hoe je voordelig een spreker kunt boeken.

Kerstborrel spreker inhuren

Kerstborrel?

Zoek je als ondernemersvereniging naar ideeën voor de kerstborrel?

Nu boeken Kan ook online Ondernemen
Wat kost een spreker was last modified: by

Tarief van een spreker

  • Een keynote speaker verrekent in zijn tarief alle waardevolle kennis en ervaring die hij in zijn carrière heeft opgedaan.  
  • Een spreker die veel gevraagd wordt zal over het algemeen ook een wat hoger tarief hebben. Hij heeft immers genoeg opdrachten!
  • Zeer beroemde mensen en mensen die extreme en zeer bijzondere ervaringen hebben vragen over het algemeen meer geld. Denk o.a. aan de ex-president van de Verenigde Staten.

Ervaring en beroemd zijn hebben een grote invloed op het totale tarief.


Wat kost een spreker

Er zijn een aantal zaken waar je misschien niet aan denkt omdat je ze niet direct ziet als een spreker zijn verhaal vertelt:


Voorbereiding van de presentatie

De voorbereiding van een presentatie vergt veel tijd. Vooral als de spreker de presentatie nog niet gegeven heeft zal hij eerst alle informatie moeten verzamelen en moeten ordenen. Vervolgens zal hij een keuze moeten maken wat hij precies in de speech wilt vertellen.

Als de spreker dat gedaan heeft zal hij de presentatie nog moeten maken. Hij zal de presentatie moeten uitschrijven of in steekwoorden moeten samenvatten. Ook zal hij misschien een PowerPoint presentatie moeten maken.

Als dat klaar is zal de spreker de presentatie moeten oefenen. En dat oefenen kost veel, heel veel tijd! De presentatie moet eigen worden en moet vlekkeloos verlopen.

Vooral de overgangen tussen de verschillende hoofdstukken verdienen veel aandacht. Een presentatie moet soms wel tien keer geoefend worden voordat hij eigen is. Reken dus maar uit! Een presentatie van een uur kost dan al tien uur aan oefentijd.

Tijdens dat oefenen merk je als spreker dat je iets moet toevoegen en iets moet weglaten. En ook dit kost veel tijd.

De totale voorbereidingstijd van een presentatie van een uur is al snel twintig tot dertig uur.


Reistijd en reiskosten

Dit is niet heel spectaculair, maar reiskosten worden ook bij het bedrag toegevoegd. Sommige sprekers rekenen ook de reistijd.


Dag van de presentatie

Een spreker geeft niet allen een presentatie van een uur, maar is ook veel vroeger aanwezig en blijft vaak na de presentatie even hangen. Ook deze uren worden vaak gerekend.


Je kunt een spreker voordeliger boeken

Je hebt naar sprekers gezocht en je budget is niet goot genoeg om een spreker in te huren. Of je wilt gewoon niet zo veel geld aan een spreker besteden. Dan zijn er ook mogelijkheden om een goede spreker voor minder geld te boeken.


Voordelig een spreker boeken

Ik had je 2 tips beloofd om voordelig een spreker te kunnen boeken. Hier komen ze:

1. Boek een spreker rechtstreeks

Je kunt een spreker boeken bij een sprekersbureau. Boeken via zo’n bureau heeft natuurlijk ook voordelen, maar het heeft ook een nadelen.

Een nadeel is dat het sprekersbureau een percentage van het tarief van de spreker inhoudt. De percentages verschillen per bureau, maar 20% is geen uitzondering.

Door een spreker rechtstreeks te boeken bespaar je 20% en dat is makkelijk verdient. Het zoeken naar en het in contact komen met een spreker is niet zo moeilijk. Bijna elke zichzelf respecterende spreker heeft een website.   

2. Boek een minder bekende spreker

Over het algemeen geldt dat hoe bekender en meer geboekt een spreker is, hoe hoger zijn tarief is.  Natuurlijk heeft zo’n grote spreker het grote voordeel dat hij al bewezen heeft dat hij een goede spreker is en dat je weinig risico loopt als je deze spreker inhuurt. Zijn presentaties zijn namelijk altijd goed!

Een minder bekende en minder gevraagde spreker heeft over het algemeen een lager tarief. Er zijn onder deze sprekers ook zeer goede sprekers die wellicht net zulke goede presentaties geven als de gerenommeerde sprekers. En misschien zijn hun presentaties nog wel beter en aansprekender. Het verschil is dat ze minder bekend zijn.

En onbekende sprekers die niet bij een sprekersbureau staan ingeschreven  moeten de marketing helemaal zelf regelen. En daardoor komen ze moeilijker aan spreekopdrachten en gaat hun tarief naar beneden.

Hier liggen dus beslist mogelijkheden voor je om op het tarief van een spreker te besparen.


Je bent hier: Home » Blog » Motivational speaker » Spreker inhuren » Wat kost een spreker
Wat kost een spreker was last modified: by

Zou je het leuk vinden om je netwerk op LinkedIn uit te breiden met mij? Hier kun je me vinden.

Of lees direct verder: Spreker voor je nieuwjaarsborrel

Wat kost een spreker: met dank aan Mohamed Hassan voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.

Wat kost een spreker was last modified: by