Keynote spreker vs platform spreker

Keynote speaker vs platform speaker

Keynote spreker vs platform spreker: vaak vermelden sprekers dat ze een keynote spreker of keynote speaker zijn. Soms hoor je een spreker zeggen dat hij een platform spreker of speaker is.

Maar wat betekenen de termen keynote spreker en platform spreker precies?


Keynote spreker

Een keynote spreker boek je voor een bepaalde datum. Vooraf is er met de keynote spreker een gesprek om de presentatie af te stemmen op het evenement en op het publiek. Het onderwerp en de prijs wordt vastgesteld.

De spreker houdt op de afgesproken datum zijn talk. Na de speech drinkt hij nog wat en gaat vervolgens naar zijn volgende spreek opdracht. De keynote spreker wordt betaald voor het geven van zijn talk.


Over een keynote spreker


Geen promotie van zijn bedrijf

De keynote speaker doet niet aan promotie van zijn bedrijf. Hij promoot geen diensten en producten  tijdens de presentatie.  Zeer waarschijnlijk kun je wel een boek of een luisterboek of iets degelijks van hem kopen. Maar daar houdt het ook bij op!

Bedrijven en instellingen die een keynote speaker boeken zitten niet te wachten op een verkoop presentatie. Keynote spreker kort samengevat: afspraken worden gemaakt, presentatie wordt gegeven en dat is het!

Kerstborrel spreker inhuren

Kerstborrel?

Zoek je als ondernemersvereniging naar ideeën voor de kerstborrel?

Nu boeken
Keynote spreker vs platform spreker was last modified: by

Platform spreker

Wereldwijd zijn de meeste sprekers platform sprekers.  Ze worden over het algemeen niet of nauwelijks voor de presentatie betaald. Nog sterker: Soms mogen ze er gratis spreken, maar meestal  moeten zij zelfs betalen om op het evenement te mogen spreken.  


Over een platform spreker


Kosten voor de organisatie

De organisatie zorgt  voor de marketing en zorgt dat er publiek in de zaal zit en huurt de ruimte. Een platform spreker betaalt dus voor alle tijd, energie en kosten die gemaakt zijn om het publiek op het evenement te krijgen en om de locatie te huren.


De platform speaker verkoopt

Een platform speaker presenteert met het doel om producten of diensten aan het publiek te verkopen. Dat kan werkelijk van alles zijn: vaak zijn dat cursussen, trainingen, workshops en seminars in het hogere segment (duur dus!


Verdiensten van de platform spreker

Dus aan de presentatie verdient de platform speaker niets. Hij verdient pas als het publiek zijn diensten of producten kopen. Een platform spreker verkoopt dus tijdens zijn presentatie. Vaak zijn dit soort platform sprekers meesters in het verkopen.


Percentage van de omzet

Vaak krijgt de organisatie een percentage van de omzet. Ik zal dit in een voorbeeld verduidelijken. De spreker betaalt niets om te mogen spreken. Stel dat hij na deze presentatie 10.000 euro aan trainingen verkocht heeft krijgt de organisatie bijvoorbeeld 10% van de omzet.

Er zijn ook veel platform speakers die door slimme marketing zelf voor volle zalen zorgen. Dat doen ze bijvoorbeeld door het organiseren van een gratis evenement. Tijdens zo’n evenement geeft de platform speaker kennis weg en bied dan vervolgens dure vervolg trainingen, cursussen en workshops aan waar de deelnemers wel voor moeten betalen.

Geïnteresseerden kunnen zich voor deze dure trainingen, cursussen en workshops tijdens het evenement of gratis evenement met een grote korting inschrijven.

spreker Rob Wuijster
Welk type spreker is Rob Wuijster?

Verdiensten

Keynote speakers met veel opdrachten verdienen zeer goed, maar verdienen niet extreem. En dat komt doordat ze altijd gebonden zijn aan het aantal dagen per jaar dat ze een presentatie kunnen geven.

Platform speakers kunnen heel erg rijk worden. Ze verdienen het gehele jaar door aan online diensten, producten en over het algemeen zeer dure trainingen en workshops.

pijltje

Of verbind je met Rob op LinkedIn


Keynote spreker vs platform spreker was last modified: by