Verantwoordelijkheid nemen of macht weggeven?

Verantwoordelijkheid nemen of de macht weggeven

Verantwoordelijkheid nemen of macht weggeven: geef jij als leidinggevende, trainer, coach of speler wel eens de macht weg? Of we het nou over sport of over ondernemen hebben, hoe doe jij dat?

verantwoordelijkheid nemen of de macht weggeven

Verantwoordelijkheid nemen of de macht weggeven?

Geregeld hoor ik trainers en coaches en spelers zeggen “we hebben verloren door de scheidsrechter” en “door het slechte veld konden we niet goed spelen”.

In het bedrijfsleven hebben we geen scheidsrechter of slecht veld, maar de macht weggeven lukt evengoed: dan ligt het aan de economie.


Macht weggeven: excuses

Als er wedstrijden verloren worden of als er slecht gespeeld is zoeken veel trainers/coaches en spelers naar allerlei excuses. De vraag is nu:

Als je je als leidinggevende, speler, trainer of coach je niet wilt ontwikkelen en verbeteren en denkt dat je wel zult blijven winnen: stop dan nu met lezen en klik hier. Als je als leidinggevende, speler, trainer en coach beter wilt worden en wilt winnen, lees dan verder.


Macht weggeven en winnen

Als je excuses voor het slechte presteren gebruikt zeg je eigenlijk: ‘’Ik kan er niets aan doen!’’ En als je er niets aan kunt doen kun je het dus ook niet verbeteren.

Het ligt namelijk volgens jou aan factoren waar je als trainer/coach of speler geen invloed op hebt. De kans is hierdoor groot dat je in de toekomst weer slecht zult spelen en wedstrijden gaat verliezen omdat je niets leert en niets verbetert.

sport meetings

Sport meetings

Sportmeetings: online meetings voor voetbaltrainers en -coaches op de eerste maandag van de maand. Van 20.00 tot 21.00 uur. Geef je op en doe mee!

Verantwoordelijkheid nemen of macht weggeven? was last modified: by

Twitter: @voetbalmeeting

De volle verantwoordelijkheid nemen

Ik zie het anders, ik ben er een voorstander van om altijd de volle verantwoordelijkheid te nemen als er verloren is. Als er slecht gespeeld of verloren is stel ik positieve vragen.


Verantwoordelijkheid nemen

Een aantal positieve vragen zijn:

  • Hoe kunnen we er voor zorgen dat we meer scoringskansen krijgen?
  • Op welke manier kunnen we er voor zorgen dat we de verdediging gesloten houden?
  • Hoe kunnen we er voor zorgen dat we meer grip op de wedstrijd krijgen?
  • Kunnen we op optimaal gebruik maken van dit slechte veld?
  • Hoe kunnen we beter opbouwen?
  • Op welke manier kunnen we de vedette van de tegenpartij op een correcte wijze uit zijn spel halen?

Focus op dat wat je wilt en niet op dat wat je niet wilt

Lees ook: geloof in je doelen en geef jezelf richting


Verantwoordelijkheid nemen: focus

Bij het formuleren van de positieve vragen is het van groot belang om te focussen op dat wat je wilt en niet op dat wat je niet wilt. Als een team verliest hoor ik vaak de vraag:

Hoe kunnen we er voor zorgen dat we niet verliezen?

Het focus ligt dan op “niet verliezen”. Als het focus ligt op “niet verliezen” zullen de antwoorden en oplossingen ontstaan vanuit angst om te verliezen.


Verantwoordelijkheid nemen en winnen

In mijn ogen is het zinvoller om dan aan te geven:

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we winnen?

Het focus ligt dan op winnen. En de antwoorden en oplossingen die dan ontstaan zijn gebaseerd op gezonde en positieve gedachten en op de kwaliteiten van het team. Dat is een goede manier om verantwoordelijkheid te nemen.

Als je dit een interessant onderwerp vindt, kijk dan eens op de pagina over onze sport meetings.

pijltje
is scoren te trainen

Is scoren te trainen?

Over het creëren van een winnaarsmentaliteit hebben we ook een e-book te koop dat je hier kunt vinden.


Rob Wuijster

Rob Wuijster

Mental coach sport

Voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockey team en voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockey team onder de 21. Interim coach van het Zwitserse nationale dames hockey team. Mental coach bij twee BVO’s: Telstar en Veendam. Mentalcoach bij het Nederlandse heren rugby team onder de 18.  Als mental coach als docent actief bij de opleiding van trainers en coaches bij de Nederlandse IJshockey Bond.

Je bent hier: Home » Blog » Motivational speaker » Sport » Verantwoordelijkheid nemen of macht weggeven?


Verantwoordelijkheid nemen of macht weggeven? was last modified: by

Verantwoordelijkheid nemen of de macht weggeven: met dank aan mohamed_hassan voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.

Verantwoordelijkheid nemen of macht weggeven? was last modified: by