Hoe degradatie voorkomen

Hoe degradatie voorkomen

Hoe degradatie voorkomen: degradatie voorkomen heeft de hoogste prioriteit als het er slecht voorstaat. Veel trainers/coaches zijn in het verleden degradatie net ontlopen of zijn wel eens met een team gedegradeerd.

Hoe degradatie voorkomen

Hoe degradatie voorkomen

In het verleden ben ik zelf ook met een team gedegradeerd. Dit is één van de vervelendste situaties die je als trainer/coach kan overkomen.

Kenmerken van een degraderend team

Een team dat in degradatiegevaar is heeft een aantal kenmerken. Belangrijke kenmerken zijn

  • dat ze onnodige goals tegen krijgen door stomme en kinderlijke fouten
  • dat ze de opgelegde kansen niet of nauwelijks benutten

Na een verloren wedstrijd zoeken de spelers het in een ander systeem of andere formatie in plaats van hun eigen spelwijze kritisch te analyseren en te verbeteren.


Hoe degradatie voorkomen

Het belangrijkste kenmerk van een team in degradatie gevaar is dat het de neiging heeft om nog harder, harder en harder te werken om degradatie te voorkomen

Dit is begrijpelijk, als het niet lukt om wedstrijden te winnen door gewoon te voetballen, rugbyen, hockeyen en te volleyballen heb je als team en trainer/coach de neiging om nog harder te werken. Je hebt het gevoel dat je moet compenseren. Er wordt dan harder, langer en soms ook vaker getraind!

Enerzijds is dit goed en ben ik er mee eens, maar aan de andere kant is dit ook een enorme valkuil!

Gevolg van harder werken

Uit eigen ervaring weet ik dat het team de oplossing ziet in het harder werken en nog harder werken, maar vaak is degradatiegevaar niet het gevolg van onvoldoende strijd en inzet.

Door alleen het accent te leggen op harder werken verbeter je het spel niet en daarnaast loop je het risico dat je het team fysiek uitput.

Hoe degradatie voorkomen

In plaats van harder te trainen kun je één of meerdere trainingen juist wat korter maken en minder intensief trainen. Zo houden de spelers meer kracht en energie over voor de werkelijke wedstrijd.

  • Doe eens goede warming up en vervolg daarna met een interessante, leuke en uitdagende spelvorm die ze goed beheersen. Je geeft de spelers hierdoor motivatie, plezier en zelfvertrouwen.
  • En sluit daarna af met een partijvorm met andere regels, meer goals en laat in een kleinere of grotere ruimte spelen.
sport meetings

Sport meetings

Sportmeetings: online meetings voor voetbaltrainers en -coaches op de eerste maandag van de maand. Van 20.00 tot 21.00 uur. Geef je op en doe mee!

Hoe degradatie voorkomen was last modified: by
wil je 2 knvb licentiepunten halen

Wil je 2 KNVB licentiepunten halen?

KNVB licentiepunten: ben je een voetbaltrainer en/of een voetbalcoach en mis je een winnaarsmentaliteit bij je team? Gaan de spelers er niet echt voor? Het goede nieuws is dat je er iets aan kunt doen!  Workshop: Ontwikkelen van een winnaarsmentaliteit! Schrijf je in voor de workshop ‘’Het ontwikkelen van een winnaarsmentaliteit’’ op 22 januari! Deze … Lees verder Wil je 2 KNVB licentiepunten halen?

22 januari 2021 UD Weerselo – Sportpark De Echelpoel Voetbal
Hoe degradatie voorkomen was last modified: by

Twitter: @voetbalmeeting

Hoe degradatie voorkomen

Hierboven we het gehad over de kenmerken van een team dat in degradatie is.  Opvallend is het dat een team de oplossing zoekt in het steeds harder en harder te gaan werken. Uit eigen ervaring weet ik dat harder werken niet de beste oplossing is om degraderen te voorkomen.

Hierboven heb ik ook een aantal mogelijkheden aangegeven hoe je degradatie kunt voorkomen. Nu wil ik je nog meer adviezen geven om degradatie te voorkomen.

Analyseren

Bij het voorkomen van degradatie is het denk ik in eerste instantie belangrijk  om te analyseren hoe het komt dat het team wedstrijden verliest. Daarna is het belangrijk door middel van training en coaching de oorzaken aan te pakken

Moeite om te scoren en te veel goals tegen

Een team dat het gevaar loopt te degraderen heeft over het algemeen moeite om te scoren en krijgt over het algemeen te veel goals tegen.

Moeite om te scoren

Als het team moeite heeft om veldgoals te scoren is het juist extra belangrijk om het rendement uit de spelhervattingen te vergroten. In het voetbal zou ik extra aandacht besteden aan lange corners en vrije trappen. In het hockey zou ik extra aandacht aan de strafcorners besteden.

Voorkomen van goals

Ook zou ik heel actief werken aan het voorkomen van goals. Dus accent leggen op het technisch en tactisch juist verdedigen. Dit tijdens het veldspel, maar ook het verdedigen bij spelhervattingen.

Als je als team géén goal tegen krijgt, hoef je maar één goal te maken om de wedstrijd te winnen.


Vergroot het zelfvertrouwen

Laat het team weten waar het team sterk in is en blijf dat herhalen en herhalen! Geef aan wat de kracht van het team is. Vraag elke speler naar de drie sterkste kwaliteiten van het team!


Hoe degradatie voorkomen: blijf je visie trouw

Veel teams die het gevaar lopen te degraderen hebben de neiging om formaties en de speelwijze radicaal te veranderen. Als je allerlei andere strategieën geprobeerd hebt zonder dat het spel en resultaat verbeterd is kun je er inderdaad voor kiezen om alles radicaal te veranderen.

Maar voordat je alles radicaal verandert wil ik je echter adviseren om trouw te blijven aan je visie en niet direct je hele formatie en speelwijze te veranderen. Verander kleine details binnen de speelwijze.

Dit is heel lastig, ondersteuning kan helpen. Lees eens verder op de pagina over onze sport meetings.

pijltje

is scoren te trainen

Is scoren te trainen?

Over het creëren van een winnaarsmentaliteit hebben we ook een e-book te koop dat je hier kunt vinden.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Mental coach sport

Voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockey team en voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockey team onder de 21. Interim coach van het Zwitserse nationale dames hockey team. Mental coach bij twee BVO’s: Telstar en Veendam. Mentalcoach bij het Nederlandse heren rugby team onder de 18.  Als mental coach als docent actief bij de opleiding van trainers en coaches bij de Nederlandse IJshockey Bond.

Je bent hier: Home » Blog » Motivational speaker » Sport coaching » Hoe degradatie voorkomen

Hoe degradatie voorkomen was last modified: by

Credits: met dank aan Peggy en Marco Lachmann-Anke voor de uitgelichte afbeelding.

Hoe degradatie voorkomen was last modified: by