Geloof in je doelen en geef jezelf richting

Geloven in je doelen

Geloof in je doelen: als je geen doelstellingen hebt ben je te vergelijken met een boot die afhankelijk van de windrichting en stroming naar het zuiden, noorden, westen en oosten drijft. De boot gaat overal naar toe, maar komt eigenlijk nergens. En waar de boot terecht komt is afhankelijk van allerlei factoren. Zonder doelstellingen ben je stuurloos.

Maar ook met doelstellingen gaat het niet altijd goed: je moet ook écht geloven dat je je doelen kunt bereiken én je moet er emoties bij voelen.

Vertrouw in je doelen

In doelen geloven: een poosje geleden geleden gaf ik een mentale teamtraining voor een voetbalclub die uitkomt in de Jupiler League.

Geloof in je doelen
Geloof je dat dit kan?

Ik liet de spelers een foto zien van een woestijn. En vervolgens liet ik een foto zien van een veld met mooie zonnebloemen. Ik vroeg de spelers of ze hun hand op wilde steken als ze geloofden dat een woestijn in een veld met zonnebloemen veranderd kon worden.

Reacties

Een handen gingen in de lucht en een aantal andere spelers dachten dat het niet mogelijk was. ”Waarom zou het niet kunnen?” vroeg ik de spelers die er niet in geloofden. ”Het kan niet,het is te warm en te droog” was het antwoord.

Geloven in je doelen

Ik ben ervan overtuigd dat het kan. Natuurlijk moet er een goed irrigatiesysteem aangelegd worden en moet er iets gedaan worden om de grond vruchtbaar te maken. Misschien moeten ze speciale zaadjes kweken die bestand zijn tegen de enorme hitte.

Er zal heel veel gedaan moeten worden. Maar het kan en is mogelijk!

In doelstellingen geloven: kampioen worden

Ik stelde daarna de volgende vraag.

Kunnen jullie kampioen worden?

Gedachten zijn dus essentieel. Om iets voor elkaar te krijgen moet je er volledig in geloven. En als je erin gelooft ga je manieren bedenken om de gestelde doelen te realiseren.

Als je er niet in gelooft

Als je niet gelooft dat je de gestelde doelen kunt bereiken, dan zul je ze ook nooit bereiken. Je zult niet bereiken waar je niet in gelooft omdat je er niet aan zult beginnen om het te proberen. Gewoon omdat je denkt dat dit zinloos is omdat het niet kan.

Het lijkt altijd onmogelijk, totdat het gedaan is

Nelson Mandela

Geloof in je doelen is dus een voorwaarde om die doelen te kunnen bereiken. Maar dat is niet alles: emoties.

Doelstellingen en emoties

Je hebt vast wel eens gehoord van het SMART principe. Dit is een heel goede methode om heldere doelstellingen te formuleren. Maar ik vind dat er wel iets aan ontbreekt dat belangrijk en zelfs cruciaal is. Mensen worden gedreven door emoties. Emoties zorgen ervoor dat je werkelijk in actie komt.

Ik wil je daarom aangeven hoe je emoties aan de doelstellingen kunt toevoegen want hierdoor worden de doelstellingen zaken die je absoluut – koste wat het kost – wilt bereiken.

Waarom

Stel jezelf na het formuleren van de doelstelling(en) de volgende vraag:

  • Waarom wil ik deze doelstelling absoluut bereiken?

Door jezelf deze vraag te stellen ontdek je waardoor je gedreven wordt. En deze emoties geven je de kracht en energie om je doelstelling onder de moeilijkste omstandigheden te bereiken. Deze sterke emoties zorgen ervoor dat je allerlei weerstanden en tegenslagen kunt overwinnen.

Emoties als drijfveer

Mogelijke antwoorden op de vraag zouden kunnen zijn:

  • status
  • image
  • grenzen verleggen
  • bewijzen dat ik waardevol ben

Deze emoties zijn de werkelijke drijfveren om een medaille te behalen!

Doelstellingen met emoties

  • Formuleer doelstellingen en geef de redenen aan waarom je deze doelstellingen wilt bereiken
  • En ontdek door welke verlangens je gedreven wordt.

Geloof in je doelen

Over dit onderwerp heb ik een speech: Je kunt meer bereiken dan je denkt. Voor deze speech kun je me boeken. Als je dat wilt, neem dan contact met me op.

Over dit onderwerp heb ik ook een luisterboek ingesproken: Verander, groei en bereik wat je wilt. Meer boeken kun je vinden in onze shop.


Je bent hier: Home » Blog » Motivational speaker » Geloof in je doelen en geef jezelf richting
Geloof in je doelen en geef jezelf richting was last modified: by

Of volg me op Twitter!

Geloof in je doelen en geef jezelf richting was last modified: by