Goede presentatie in 7 tips (met video)

Goede presentatie in 7 tips: zeven tips om een heel goede presentatie te geven.

1. Blijf als spreker jezelf

Waarom moet je jezelf blijven als spreker? Heel eenvoudig: er is niet één manier om een presentatie te geven. Er zijn verschillende manieren om presentaties te geven.

De manier die je kiest hangt altijd van jou als spreker af. Maar ook van het publiek, van de situatie en van het onderwerp waar je over spreekt. Er is dus niet één enkele goede manier van presenteren. Blijf dus altijd jezelf.

Meerdere manieren

Er is dus niet één manier waarop je een presentatie kunt geven: er zijn meerdere manieren. Omdat er niet één goede manier is om een presentatie te geven, kun je het op verschillende dingen doen. Je kunt je presentatie op verschillende manieren uitvoeren.

Als het werkt is het goed

Natuurlijk moet je wel presentatietechnieken gebruiken. Maar ook daar kun je van afwijken. Het is goed als het werkt. Het is niet zo goed als het niet werkt, pas het daarom aan. Kijk natuurlijk wel altijd naar manieren waarop  je meer succes als spreker kunt krijgen, probeer dat uit. Probeer daarmee te spelen.

Maar denk eraan: er is niet één enkele manier om een goede presentatie te geven. Er zijn topsprekers die het allemaal op hun eigen manier doen.

Video: Goede presentatie in 7 tips

Meer video’s van Rob Wuijster kun je vinden op ons YouTube kanaal

2. Verplaats je in je publiek

De presentatie is niet voor jou als spreker, de presentatie is bestemd voor het publiek. Dus pas je presentatie aan het publiek aan.

3. Zorg voor een leuke presentatie

Zorg dat er iets te lachen valt: grappen, grollen, leuke afbeeldingen, leuke video’s, leuke tekeningen of vertel zelf een grap. Maar zorg dat er momenten in je presentatie zitten waarin het werkelijk leuk, gezellig en lachen is.

Dit hangt natuurlijk ook af van de aard van de presentatie. Er zijn presentaties waarbij humor niet gewenst en niet gepast is. Denk aan: ontslag. In die gevallen moet je natuurlijk geen humor in je presentatie brengen. Maar in de doorsnee presentatie is het wel belangrijk.

4. Kijk naar en leer van topsprekers

Topsprekers hebben al bewezen dat ze de technieken, de kwaliteiten en eigenschappen bezitten om een topspreker te zijn. Als jij een zeer goede spreker wilt worden en misschien zelfs een topspreker wilt worden, kijk dan hoe de topsprekers het doen.

5. Presentatiesoftware

Presentatiesoftware als Prezi en PowerPoint moet ondersteunend zijn. Het is niet de bedoeling dat je presentatiesoftware alle aandacht opeist.

Dit is natuurlijk niet in alle gevallen waar. Soms is het echt belangrijk om alle aandacht op die PowerPoint of Prezi te krijgen. Maar in principe: zorg dat jij als spreker de aandacht hebt. En Prezi of PowerPoint moet ondersteunend zijn.

Dit is dus niet altijd waar. Als je bijvoorbeeld een kunstenaar bent en je wilt je kunstwerken laten zien d.m.v. foto’s dan komt alle aandacht op de foto’s en dus op de PowerPoint of Prezi te liggen. En dat is terecht in die situatie. Dus ook dit hangt weer af van de aard en het doel van je presentatie.

6. Voorbereiding

Bereid de presentatie vroegtijdig en waanzinnig goed voor. De voorbereiding heeft een enorme invloed op het resultaat van de presentatie. Als je een presentatie heel erg goed voorbereidt, dan is de kans dat je presentatie slaagt vele malen groter. Dat iedereen er enthousiast, betrokken, gemotiveerd en geïnspireerd door raakt.

Als je je presentatie niet goed voorbereidt dan zul je zien dat je presentatie (in het algemeen) wat minder goed is. Hoe goed jijzelf als spreker ook bent. Daarom: bereid je presentatie waanzinnig goed voor.

7. Hoe kom je over

Onthoud dat je overkomt zoals jijzelf denkt. Als je enthousiast bent en je voelt je zelfverzekerd dan is de kans heel erg groot dat je ook zo overkomt.

Als je weinig zelfvertrouwen hebt en je voelt je erg onzeker, dan is de kans groot dat je ook onzeker bij het publiek overkomt. Denk daarom vooraf heel goed na hoe je als spreker wilt overkomen. Dan kun je daar naartoe werken.

En hoe kun je daar naartoe werken? Door het gebruiken van mentale technieken. Met deze mentale technieken kun je je eigen mindset veranderen.

Goede presentatie in 7 tips

Zo maak je een goede presentatie in 7 tips. Pas deze 7 tips heel goed toe en je zult zien dat je een goede presentatie gaat geven. Ik wens je heel veel succes. Tot kijk.

En als je hulp wilt bij het voorbereiden van je presentatie, kijk dan in de agenda.

Mogelijk is er binnenkort een open training bij jou in de buurt over presenteren of over presentatiesoftware. En anders kun je hulp krijgen via onze service Eerste hulp bij Presenteren.

Opbouw van een presentatie

Videoserie

We hebben een korte videoserie over de opbouw van een presentatie. Je kunt deze serie gratis opvragen.Gratis meenemen video opbouw van een presentatie

Goede presentatie in 7 tips (met video) was last modified: by
Goede presentatie in 7 tips (met video) was last modified: by