Home » Blog » Zakelijk speechen » Spreektempo presentatie
spreektempo

Spreektempo presentatie

Geschatte leestijd: 6 minuten

Spreektempo in je presentatie

De meningen over de optimale snelheid van spreken verschillen. In diverse artikelen en boeken worden andere uitkomsten gegeven. Maar normaal gesproken gebruikt de presentator zo’n honderdnegentig worden per minuut.

Anthony Robbins

Anthony Robbins – een motivational speaker in de Verenigde Staten – gebruikt tweehonderdveertig woorden per minuut. Deze getallen kwam ik in Amerikaanse lectuur tegen.

Hoeveel woorden per minuut

Dit is wat ik hierover heb kunnen vinden:

130 woorden per minuut

In een Nederlands artikel werd er aangegeven dat een spreker in Nederland zo’n honderddertig woorden per minuut uitspreekt.

120 woorden per minuut

In een ander Nederlands artikel stond dat een gemiddelde spreker honderdtwintig woorden per minuut uitspreekt. En dat je behoort tot de langzame sprekers als je honderd woorden per minuut gebruikt.  Een spreker die honderddertig tot honderdveertig woorden per minuut gebruikt behoort tot de snelle sprekers.

100 tot 150 woorden per minuut

Ook kwam ik ergens een artikel tegen waarin staat dat een mens gemiddeld honderd tot honderdvijftig woorden per minuut spreekt (dat artikel staat niet meer op het web).

Spreektempo presentatie: waar komt het vandaan?

Wat interessant zou zijn om te weten waar deze gegevens vandaan komen. Bij welke sprekers is dit geanalyseerd? Is dit geanalyseerd bij topsprekers of bij sprekers die een enkele keer in het openbaar spreken?

Een andere belangrijke vraag is: wat was het doel van de presentatie? Het tempo van spreken hangt samen met het doel dat je als spreker hebt.

Spreken in een hoog tempo

Het doel van je presentatie bepaalt voor een groot deel het tempo waarin je als spreker spreekt. Als een spreker probeert mensen te motiveren zal het spreektempo hoger zijn. Een spreker zal dan meer uit passie, met meer emotie en uit zijn hart spreken.

Spreken in een lager tempo

Wanneer een spreker iets ingewikkelds wil uitleggen zal het tempo aanzienlijk lager zijn. Een spreker zal meer bewust vanuit zijn kennis, ervaring en vanuit onderzoeken spreken en langer moeten nadenken voordat hij iets zegt. Door het lagere tempo heeft het publiek langer de tijd om de informatie te verwerken.

Negatieve emoties

Door te snel of te langzaam praten wek je negatieve emoties en gevoelens bij het publiek op. Maar te snel of te langzaam is niet het enige waardoor een speech soms niet lekker loopt. Denk vooral ook je intonatie.

Factoren die het spreektempo bepalen

Hieronder vind je de belangrijkste factoren die het spreektempo bepalen.

Doel van de speech

Dus het doel – bijvoorbeeld het publiek motiveren of het publiek iets uitleggen – bepaalt het spreektempo.

Aard van de spreker

Daarnaast wordt het spreektempo ook bepaald door de aard van de spreker. Sommige sprekers spreken van nature langzaam en sommige sprekers spreken van nature in een hoog tempo. Als je weet dat je in een te hoog tempo spreekt, spreek dan in een tempo waarvan jij het idee hebt dat het te langzaam is.

Ervaring van de spreker

Sprekers die weinig ervaring hebben zijn over het algemeen zenuwachtig. Het gevolg hiervan is dat ze de neiging hebben om te snel te gaan praten. Een houvast is: spreek het tempo waarvan jij het gevoel hebt dat het veel te langzaam is.

Kennis over het onderwerp

Ook de kennis over het onderwerp en het aantal keer dat je over het onderwerp gesproken hebt bepaalt je spreektempo. Als je ergens veel van af weet en er al veel over gesproken hebt zal je presentatie veel automatischer gaan. Zonder dat je erover hoeft na te denken. Hierdoor zal je spreektempo ook hoger liggen. Als je weinig over het onderwerp weet en er nooit eerder over gesproken hebt zul je veel langzamer spreken.

Woordenschat van de spreker

De woordenschat van de spreker bepaalt ook het spreektempo. Sprekers die een grote woordenschat hebben zijn ook in staat om op een hoger tempo te spreken. Een spreker die moet zoeken naar de woorden die hij wil gebruiken zal door al dat gezoek in een lager tempo spreken.

Wat is het juiste spreektempo in je presentatie?

Het juiste spreektempo voor jouw speech hangt van een verschillende factoren af. Om te achterhalen wat het juiste spreektempo voor jou is zou je de volgende vragen voor jezelf moeten beantwoorden:

  • Wat is het doel van je presentatie?
  • Heb je als spreker veel ervaring in het spreken in het openbaar?
  • Ben je altijd heel zenuwachtig voor een presentatie?
  • Weet je veel over het onderwerp af?
  • Heeft je publiek kennis van het onderwerp?
  • En wat is je natuur als spreker, spreek je van nature op een laag of hoog tempo?

Lees vooral ook het artikel over stemgebruik, want spreektempo is natuurlijk niet het enige. Intonatie is minstens zo belangrijk. En denk aan pauzes terwijl je spreekt.

Te langzaam en te snel

Te langzaam en te snel

Te langzaam praten en te snel praten in een presentatie zijn natuurlijk relatieve begrippen:

  • denk hierbij aan cultuur
  • veronderstelde voorkennis van het publiek
  • aard van de spreker

Voorkennis van het publiek

Als het publiek veel over het onderwerp weet, zal het je presentatie kunnen volgen terwijl je in een hoog tempo spreekt.

Maar je luisteraars die weinig over het onderwerp weten zullen de informatie dan niet op kunnen nemen en verwerken.

Vermijd dit:

Er zijn twee zaken die echt moet vermijden:

Veel te langzaam

Ik heb wel eens een presentatie bijgewoond waar de spreker echt verschrikkelijk langzaam sprak. Te langzaam. De boodschap kwam hierdoor niet over.

Het enige waar ik aan dacht was hoe lang deze presentatie nog ging duren. Mensen om me heen werden onrustig en sommige vielen zelfs in slaap! Het was te merken dat het publiek zich ergerde aan het lage spreektempo terwijl de spreker er vanuit ging dat het tempo goed was.

Veel te snel

Je kunt het je anderzijds misschien voorstellen dat het publiek niet meer gefocust zal zijn als een spreker achter elkaar in een hoog tempo ratelt. Het publiek zal ook dan alleen nog maar hopen dat de presentatie snel klaar zal zijn.

Tot slot: presentatietip

Als laatste nog een belangrijke presentatietip. Om te achterhalen of het spreektempo van je speech tijdens juist was kun je kijken naar de reacties van het publiek. En je kunt natuurlijk ook na de presentatie vragen of je spreektempo goed was.

Als je behoefte hebt aan ondersteuning dan kan ik je een presentatietraining bieden waarin je leert overtuigend te presenteren. En je kunt ook steun vinden in onze presentatiecursus op CD Winnend Presenteren.


Ik ben Rob Wuijster en ik ben motivational speaker voor ondernemers. Als je dat leuk vindt kunnen we linken op LinkedIn.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Spreektempo: met dank aan Clker-Free-Vector-Images voor het beeld van de turbo slak.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 17-6-2016
Voor het laatst bijgewerkt op: 23-1-2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *