werken met doelstellingen

Werken met doelstellingen

Geschatte leestijd: 3 minuten

Werken met doelstellingen

Werken met doelstellingen motiveert de spelers om de door hun gestelde doelstellingen te bereiken. Daarom moet je werken met doelstellingen. Doelstellingen zorgen ervoor dat de gedachten, het optreden en het handelen van de spelers sturing krijgen zodat ze bereiken wat ze willen bereiken.

Resultaat teamdoelen

Er zijn heel veel soorten doelstellingen. Ik wil me hier beperken tot de resultaat team doelstellingen. Een voorbeeld van zo’n doelstelling is: “Wij eindigen bij de eerste vijf” of “Wij halen een medaille””.

Wil de doelstelling een optimaal effect hebben dan moet de doelstelling aan specifieke eisen voldoen. Een aantal eisen zal ik hier bespreken.

Mentale grens verschuiven: reële doelen?

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Wat is reëel? Of iets reëel is hangt af van de gedachten van de spelers en begeleidingsteam. Of een team iets kan bereiken hangt af of het team zich het kan voorstellen.

Als het team beter wilt presteren zal de mentale grens van realiteit verschoven moeten worden. En als het lukt die mentale grens te verschuiven kan het team resultaten behalen die in de ogen van anderen niet reëel zijn.

Hoe meer de mentale grens van realiteit verschuift, hoe beter het team kan presteren. En er zijn allerlei mogelijkheden om mentale grenzen van spelers te verschuiven.

voetbal

Pim Olde Hampsink: Interessant webinar, gebracht met veel passie!

Ik raad dit webinar zeker aan. Rob vertelt met veel passie en heeft een hele dosis ervaring, wat hij combineert door interessante, waargebeurde verhalen te vertellen.
Pim Olde Hampsink

Over voetbalwebinar Resultaat door doelstellingen

Doelstellingen formuleren

Formuleer wat je wilt

Er zijn een aantal manieren om commitment bij de spelers te creëren.

  • Het is wenselijk dat het team aangeeft welke plaats ze gaan bereiken. En dat ze niet formuleren wat ze niet willen bereiken.
  • Als de doelstelling: “we gaan niet degraderen” geformuleerd wordt, denkt het onderbewustzijn van alle spelers aan degraderen. En dit heeft een negatieve uitwerking op het gedrag van het team.

Daarom is het belangrijk om helder te formuleren welke plaats ze gaan bereiken. Als de teams die eindigen op plaats 17 en 18 degraderen, kan het team formuleren dat ze op plaats 15 eindigen.

Commitment

Alle spelers moet achter de doelstelling staan: ze moeten de doelstelling nuttig vinden. Daarnaast moeten ze een brandend verlangen hebben om de doelstelling te behalen.

Pas als ze er werkelijk voor 100% achter staan zullen ze er álles aan doen om de doelstelling te behalen. De spelers moeten bereid zijn om zich aan de doelstelling te binden. Alleen dan zullen ze alles geven om de doelstelling te bereiken.

Emoties

Wij mensen worden voornamelijk gedreven door onze emoties.

  • Er zijn trucs die ervoor zorgen dat er bij de spelers meer emoties loskomen.
  • Deze emoties zorgen ervoor dat er bij de spelers meer energie, kracht en motivatie ontstaat. Hierdoor zullen de spelers nog meer kunnen en willen geven.
  • Het gevolg hiervan is dat de kans groter wordt dat de doelstellingen behaald worden.

Ik ben een boeiende sportspreker en ik organiseer regelmatig interactieve voetbal webinars voor voetbaltrainers en -coaches. Doe je mee? En ik heb ook een voetbalkanaal op Twitter.

voetbal

Is scoren te trainen?

Gratis e-book voor voetbaltrainers en -coaches. Het e-book is ook goed bruikbaar voor trainers en coaches van andere teamsporten.

Werken met doelstellingen: met dank aan kellepics voor de uitgelichte afbeelding.


Gepubliceerd op: 29-10-2012
Voor het laatst bijgewerkt op: 24-6-2022