Werken met doelstellingen

werken met doelstellingen
Je bent hier: Home » Blog » Sport » Doelstellingen » Werken met doelstellingen
werken met doelstellingen

Werken met doelstellingen is nodig, want doelstellingen zijn essentieel voor het behalen van succes.


Werken met doelstellingen

Doelstellingen zorgen ervoor dat de gedachten, het optreden en het handelen van de spelers sturing krijgen zodat ze bereiken wat ze willen bereiken. Doelen stellen zorgt ervoor dat spelers actie ondernemen. En doelstellingen motiveren de spelers om de door hun gestelde doelstellingen te bereiken.


Resultaat teamdoelen

Er zijn heel veel soorten doelstellingen. Ik wil me hier beperken tot de resultaat team doelstellingen. Een voorbeeld van zo’n doelstelling is: “Wij eindigen bij de eerste vijf” of “Wij halen een medaille””.

Wil de doelstelling een optimaal effect hebben dan moet de doelstelling aan specifieke eisen voldoen. Een aantal eisen zal ik hier bespreken.

Werken met doelstellingen: reëel

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Wat is reëel? Of iets reëel is hangt af van de gedachten van de spelers en begeleidingsteam. Of een team iets kan bereiken hangt af of het team zich het kan voorstellen.

Resultaat door Doelstellingen

Rated 5 out of 5

Zeer verstaanbare, gebruiksklare uiteenzetting die via praktijk voorbeelden je direct laat nadenken over je eigen toepassingsgebieden.
Iedereen kan zeker hiermee beter gisteren dan morgen mee aan de slag.
Zeer sterk aan te bevelen.

Gert Van Rillaer KSK HEIST Belgie


Gedachten zijn de enige beperking van het team

Als het team beter wilt presteren zal de mentale grens van realiteit verschoven moeten worden. En als het lukt die mentale grens te verschuiven kan het team resultaten behalen die in de ogen van anderen niet reëel zijn.

Hoe meer de mentale grens van realiteit verschuift, hoe beter het team kan presteren. En er zijn allerlei mogelijkheden om mentale grenzen van spelers te verschuiven.

Werken met doelstellingen: commitment

Alle spelers moet achter de doelstelling staan: ze moeten de doelstelling nuttig vinden. Daarnaast moeten ze een brandend verlangen hebben om de doelstelling te behalen.

Pas als ze er werkelijk voor 100% achter staan zullen ze er álles aan doen om de doelstelling te behalen. De spelers moeten bereid zijn om zich aan de doelstelling te binden. Alleen dan zullen ze alles geven om de doelstelling te bereiken.

Werken met doelstellingen: formuleer wat je wilt

Er zijn een aantal manieren om commitment bij de spelers te creëren.

  • Het is wenselijk dat het team aangeeft welke plaats ze gaan bereiken. En dat ze niet formuleren wat ze niet willen bereiken.
  • Als de doelstelling: “we gaan niet degraderen” geformuleerd wordt, denkt het onderbewustzijn van alle spelers aan degraderen. En dit heeft een negatieve uitwerking op het gedrag van het team.

Daarom is het belangrijk om helder te formuleren welke plaats ze gaan bereiken. Als de teams die eindigen op plaats 17 en 18 degraderen, kan het team formuleren dat ze op plaats 15 eindigen.


Werken met doelstellingen: emoties

Wij mensen worden voornamelijk gedreven door onze emoties.

  • Er zijn trucs die ervoor zorgen dat er bij de spelers meer emoties loskomen.
  • Deze emoties zorgen ervoor dat er bij de spelers meer energie, kracht en motivatie ontstaat. Hierdoor zullen de spelers nog meer kunnen en willen geven.
  • Het gevolg hiervan is dat de kans groter wordt dat de doelstellingen behaald worden.

Misschien is het interessant voor je om verder te lezen bij mijn speeches, o.a. over hoe je je gedachten kunt inzetten om je doelen te bereiken.En wist je dat ik ook speeches voor topsport geef?


Meer voetbal

Pijltje
Werken met doelstellingen was last modified: by

Ik ben een boeiende spreker en ik organiseer maandelijks interactieve voetbal webinars voor voetbaltrainers en -coaches. Doe je mee?

En ik heb ook een voetbalkanaal op Twitter.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Motivational speaker

Rob Wuijster

Motivational speaker

Voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockey team en voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockeyteam onder de 21.

– Interim coach van het Zwitserse nationale dames hockeyteam.

-Mental coach bij twee BVO’s: Telstar en Veendam. Mentalcoach bij het Nederlandse heren rugbyteam onder de 18. 

-Als mental coach als docent actief bij de opleiding van trainers en coaches bij de Nederlandse IJshockey Bond.

Werken met doelstellingen: met dank aan kellepics voor de uitgelichte afbeelding.

Werken met doelstellingen was last modified: by