verander je werkwijze maar blijf trouw aan je visie

Verander je werkwijze maar blijf trouw aan je visie

Geschatte leestijd: 3 minuten


Verander je werkwijze maar blijf trouw aan je visie

Hoe vaker je team aanvalt hoe groter de kans is dat je team zal scoren.


Dezelfde werkwijze

Hierdoor zou je kunnen denken dat als je bijvoorbeeld maar voortdurend op dezelfde manier aan blijft aanvallen je team uiteindelijk scoort. Doorzettingsvermogen is goed, maar hier zit ook een groot risico in!

Het risico is dat het team voortdurend dezelfde werkwijze blijft hanteren en op dezelfde manier blijft aanvallen.

Wanneer je blijft doen wat je aldoor gedaan hebt, zul je dezelfde resultaten behalen.

Rob Wuijster

Als die resultaten niet zijn wat je wilt kun je dan gerust stellen dat de tactiek niet effectief is. Dus als je dezelfde werkwijze blijft hanteren en op een zelfde manier blijft aanvallen is de kans groot dat je ook dan niet scoort. De reden hiervoor is dat je team kennelijk iets verkeerd doet.

Als het team niet scoort, wordt het team onrustig. Dan gaan de spelers twijfelen aan de effectiviteit van de huidige tactiek. Spelers komen dan met voorstellen om op een andere wijze te spelen. Er zijn trainers/coaches die de neiging hebben om direct de hele tactiek te veranderen.


Verander je werkwijze maar blijf trouw aan je visie

Belangrijk is het – voor een trainer/coach én voor het team – dat jullie geloven in de tactiek en niet direct als iets niet lukt overstappen op een andere tactiek. Jullie moeten vertrouwen in de tactiek, ook als er niet direct optimale resultaten behaald worden. Blijf trouw aan je visie.

Als je dat niet doet, heb je kans dat je van de ene tactiek naar de andere tactiek gaat. Maar op een gegeven moment kom je op een punt dat je gewoon iets anders moet proberen als er niet gescoord wordt. Je zult iets moeten veranderen.

Ik wil je afraden om direct de hele tactiek te veranderen. Jij als trainer/coach hebt een visie en daar moet je je aan vasthouden. Als je dat doet geeft dat vertrouwen en houvast aan het team.

Binnen die visie en tactiek kan het soms genoeg zijn door iets kleins – een detail –  te veranderen, waardoor je wel resultaat behaalt. Bijvoorbeeld een speler dieper of minder diep opstellen, een positiewissel, meer ruimte voor de balbezitter creëren en andere looplijnen voor het doel van de tegenstander.

Saskia van Kerkhof-Dijkstra over Coach als een prof

Coach-ervaringen delen

Interessante bruikbare tips mbt het coachvak! Leren van andermans ervaringen. Coachen is, net als je spe(e)(st)rs, altijd willen verbeteren. Bedankt Rob👍

Verander je werkwijze

Als je na een langere periode merkt dat de vernieuwde details niet werken is het natuurlijk wel een mogelijkheid om een totale andere tactiek te gebruiken.

Conclusie

  • Als je betere resultaten wilt bereiken dan de resultaten die je nu bereikt, dan moet je niet voortdurend hetzelfde blijven doen. Doorzetten is fantastisch, maar er komt een moment dat je iets anders moet doen als de resultaten uitblijven.
  • Blijf als trainer/coach trouw aan je visie. Dit geeft de spelers vertrouwen, zekerheid en houvast. Houd in grote lijnen dezelfde tactiek.
  • Verander binnen die tactiek, kleine details. Dit is vaak net genoeg om een beter resultaat te krijgen. Zoek naar kleine elementen die een wereld van verschil maken!

In mijn speeches vertel ik hier nog veel meer over. Heb je al gezien dat ik speeches heb speciaal voor topsport?

Ik ben een inspirerende sport spreker en ik heb een voetbalkanaal op Twitter dat je kunt volgen.

Maandelijks organiseer ik interactieve voetbal livestreams voor voetbaltrainers en – coaches. Je kunt meedoen.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Motivational speaker

Gepubliceerd op: 25-2-2013
Voor het laatst bijgewerkt op: 17-11-2021