Home » Voetbal mental coach » Vaardigheden sport coach: wat vinden de spelers?

Vaardigheden sport coach: wat vinden de spelers?

Geschatte leestijd: 4 minuten

Vaardigheden sport coach

In de VS is door Lagrand en Percival een onderzoek gedaan onder 304 sporters in het voetbal, basketbal, worstelen en tennis. Hoewel dit onderzoek in 1973 plaatsvond is het nog steeds interessant en van grote waarde.

Wat vinden de spelers?

In het onderzoek gaven spelers aan wat welke eigenschappen ze belangrijk vonden in een leider. De spelers konden kiezen uit een aantal eigenschappen en – afhankelijk van hoe belangrijk ze een eigenschap vonden – punten geven aan die eigenschap.

Let op: de spelers aan wie dit gevraagd is waren zelf niet actief meer in de sport, ze keken terug.

Welke vaardigheden zoeken spelers

De eigenschappen die spelers in een coach zoeken in volgorde van belangrijkheid:

Kennis van de sport

Dat betekent dat als jij wilt coachen bij een bepaalde sport, je het wel kunt vergeten als je niet genoeg kennis van die sport hebt. Dit is het allerbelangrijkste wat spelers in een coach zoeken, dus als je wilt gaan coachen in een specifieke sport, begin dan met alles over die sport te leren.

Enthousiasme

Spelers vonden het volgens het onderzoek ook erg belangrijk dat de coach enthousiast is.

Individuele technische hulp

De bereidheid van de coach tot het geven van individuele technische hulp scoort ook hoog bij de spelers. Coach: help je spelers om zo goed te worden als ze werkelijk kunnen zijn.

Vaardigheden van de sport coach

De eis om hard te werken

Trainers en coaches: jullie spelers vinden het belangrijk dat je van ze eist om hard te werken. Aarzel dus niet en zorg dat je spelers zich in het zweet werken, daar waarderen ze je om!

Organisatievermogen

Spelers vinden het noodzakelijk dat de coach een beetje kan organiseren en een beetje les kan geven.

Belangstelling en begrip voor de spelers als mens

Ook vonden spelers het belangrijk dat de leidinggevende belangstelling voor de spelers heeft. Spelers zijn ook mensen en ze vinden het fijn als je ze ook zo behandelt.

Voordoen

De eigen vaardigheid van de leidinggevende bij het voordoen vonden spelers ook belangrijk. Coach, ga dus een beetje oefenen en zorg dat je alles goed genoeg kunt om het netjes voor te kunnen doen.

Inspiratie

Uit het onderzoek bleek dat het vermogen om als leidinggevende te inspireren hoog werd gewaardeerd. Inspireer jij je spelers voldoende?

Wat kun je hiermee als leidinggevende

Kijk eens kritisch in de spiegel naar je eigen functioneren als leidinggevende. Of nog beter vraag de spelers aan te geven wat ze van jou als leidinggevende vinden.

Laat de spelers een enquête invullen waarin je ze vraag hoe ze jou als leidinggevende ervaren. Dat kun je online doen, bijvoorbeeld met Google Forms of je deelt je enquête gewoon rond. Als je de uitkomst van de enquête hebt kun je je leidinggevende capaciteiten bewust ontwikkelen en verbeteren om een nog betere trainer en coach te worden.


Jij maakt de spelers beter, maar wie maakt jou beter? Je kunt leren hoe je een winnaarsmentaliteit kunt ontwikkelen bij spelers. Ze je naam op de interesselijst als dit interessant voor je is. Dan stuur ik je een berichtje als ik iets organiseer. En ik heb een voetbalkanaal op Twitter dat je kunt volgen.

Is scoren te trainen?

voetbal

Is scoren te trainen?

Gratis e-book voor voetbaltrainers en -coaches. Het e-book is ook goed bruikbaar voor trainers en coaches van andere teamsporten.

Bronnen en credits

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team