Train alles wat je kunt trainen

train alles wat je kunt trainen
Je bent hier: Home » Blog » Sport » Motivatie » Train alles wat je kunt trainen
train alles wat je kunt trainen

Train alles wat je kunt trainen! Resultaat in de sport wordt bepaald door techniek, tactiek, mentaliteit en fysieke basiseigenschappen zoals kracht, snelheid, uithoudingsvermogen en lenigheid en coördinatie etc.


Train alles wat je kunt trainen

Door alles te trainen wat je kunt trainen laat je zo weinig mogelijk aan het toeval over.

Aanleg

  • Vergeet ook niet dat aanleg op bovenstaande gebieden zeer bepalend is of iemand een topspeler kan worden.
  • Als topspeler heb je een goede techniek nodig. En alleen als je coördinatie goed is is het mogelijk om een technische speler te worden.
  • Sommige spelers hebben van natuur een geweldig tactisch inzicht gekregen en kunnen de wedstrijd lezen. Zij maken dan ook veelal de juiste tactische keuze.
  • Daarnaast zijn de fysieke basiseigenschappen enorm bepalend voor succes. Zowel tactiek, techniek als de fysieke basiseigenschappen zijn te trainen!

Of een speler een topspeler kan worden hangt natuurlijk ook af van de kwaliteit van de begeleiding en financiële mogelijkheden.

Eigen kracht

  • Nu ga ik mezelf ook bewust tegenspreken, want als je naar onze voetballers kijkt hebben zij zich vooral in het begin op eigen kracht ontwikkeld.

Voetbalkwaliteiten

Deze voetballers voetbalden dag-in-dag-uit op straat en werden naar verloop van de tijd opgemerkt door hun enorme voetbalkwaliteiten. Ze kwamen bij een club terecht die veel tijd en geld in een goede begeleiding staken en hierdoor konden deze spelers uitgroeien tot topspelers.

Train alles wat je kunt trainen

Over het algemeen kunnen we stellen dat een goede begeleiding en financiële mogelijkheden een speler kunnen helpen zich verder kan ontwikkelen. Een goede begeleiding en financiële mogelijkheden zijn dus mede bepalende factoren om een topspeler te kunnen worden!

Mentaliteit

  • We hebben het nog niet gehad over hoe belangrijk de mentaliteit van spelers is.

Als een speler een goede techniek heeft, tactisch inzicht heeft en fysiek sterk, snel, beweeglijk is kan hij een goede speler worden. Maar of hij werkelijk een goede speler of misschien wel een topspeler wordt hangt van een groot deel van zijn mentale instelling af. Daar organiseren we soms ook een voetbal meeting over.

Topspeler

  • Een speler kan nog zo goed zijn, maar als hij geen doorzettingsvermogen, incasseringsvermogen, zelfvertrouwen en motivatie heeft zal hij nooit uitgroeien tot een topspeler!
  • Als een speler geen focus heeft en weinig voor zijn sport over heeft zal hij nooit die topspeler kunnen worden die hij zou kunnen zijn.

Mentale ondersteuning

Daarom is het zo belangrijk om een speler / team op mentaal gebied te ondersteunen! Als een speler alleen op techniek, tactiek en fysieke basiseigenschappen traint wordt slechts 75% van zijn of haar mogelijkheden aangesproken. Maar met mentale begeleiding wordt er 100% van de mogelijkheden aangesproken.

25% + 25% + 25% + 25% = 100%

Train alles wat je kunt trainen

Het is natuurlijk belangrijk om op zowel techniek, tactiek, fysiek en mentaliteit te trainen. Mijn ervaring is echter dat mentaliteit veelal de doorslag geeft.

Een kans missen kan duiden op een verkeerde techniek of een verkeerde tactische keuze. Maar een kans missen kan ook duiden op o.a. ongeconcentreerd zijn, te veel druk ervaren of zich niet in de flow bevinden.

Daarom is het zo belangrijk om mentale training in het trainingsprogramma op te nemen.

Wist je al dat ik ook presentaties voor topsport geef? En ik heb een artikel geschreven voor Vakblad de Voetbaltrainer over winnaarsmentaliteit.


Meer voetbal

Pijltje
Train alles wat je kunt trainen was last modified: by

Ik ben een inspirerende spreker en ik organiseer maandelijks intteractieve voetbalwebinars waar je aan mee kunt doen.

En ik heb ook een voetbalkanaal op Twitter dat je kunt volgen.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Motivational speaker

Rob Wuijster

Motivational speaker

Voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockey team en voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockeyteam onder de 21.

– Interim coach van het Zwitserse nationale dames hockeyteam.

-Mental coach bij twee BVO’s: Telstar en Veendam. Mentalcoach bij het Nederlandse heren rugbyteam onder de 18. 

-Als mental coach als docent actief bij de opleiding van trainers en coaches bij de Nederlandse IJshockey Bond.

Train alles wat je kunt trainen was last modified: by
Train alles wat je kunt trainen was last modified: by