succesvolle coach worden

Succesvolle coach worden in de sport

Je bent hier: Home » Blog » Sport mental performance » Team coaching » Succesvolle coach worden in de sport

Succesvolle coach worden in de sport

Hoe je een succesvolle coach wordt,heb je daar enig idee van? Ik wel. Ik heb me een poosje bezig gehouden met de vraag hoe het komt dat bepaalde voetbaltrainers succesvol zijn en andere niet. Het is me opgevallen dat succesvolle voetbaltrainers/coaches een aantal dingen doen waardoor ze succes krijgen!

Als we het hebben over leidinggeven in de sport, dan maakt het niet zoveel uit over welke sport dat gaat, want de principes van het leidinggeven zijn hetzelfde. Deze principes gelden ook niet uitsluitend in de sport. Ze gelden ook in het bedrijfsleven.


Wat succesvolle coaches doen

Hieronder een lijstje met zaken die je succesvolle coaches ziet doen.

Communicatie: een succesvolle coach communiceert

Eén van de belangrijkste zaken die je succesvolle coaches ziet doen is communiceren. Ze zorgen dat dingen duidelijk en helder zijn. Ze vertellen wat er speelt en zorgen dat er geen onzekerheden zijn!

Een succesvolle coach vertelt ook ook wie er aankomende zondag in de basis en als wissel staan. En wie in het tweede elftal moet voetballen. In het verleden heb ik een voetbaltrainer/coach na de laatste training een lijst zien op hangen waarop de basisspelers en wisselspelers voor de komende wedstrijd bekend werden gemaakt. Dat is helder!

Spelers betrekken

Als spelers betrokken zijn zullen ze veel effectiever en efficiënter functioneren. Een succesvolle coach betrekt de spelers daarom bij de doelstelling, de planning en de actiepunten.

Er zijn veel voetbal trainers/coaches die niet met hun spelers overleggen. Doe dat alsjeblieft wel. Overleg met je spelers. Luister naar hun ideeën, meningen, ervaringen en oplossingen. Spelers weten heel veel! Gebruik die kennis.

Een succesvolle coach geeft de spelers verantwoordelijkheid

Als spelers verantwoordelijkheid krijgen nemen ze meer initiatief. Ze zullen zich meer betrokken voelen en zullen ze meer uit zichzelf en anderen halen. Om als voetbaltrainer/coach succesvoller te zijn is het dus belangrijk om spelers verantwoordelijkheid te geven.

Geef een speler de leiding van de warming-up. Geef een speler een lijst waarop hij moet bijhouden wie er te laat is. Stel de spelers vragen over hoe we beter kunnen voetballen.

Een succesvolle coach is enthousiast

Het lukt je als trainer/coach alleen maar om enthousiast te zijn als je het trainen en coachen van een voetbalteam geweldig vindt en houdt van het voetbalspel.

En je moet het zalig en een uitdaging vinden om samen met de spelers en het begeleidingsteam optimale resultaten te behalen.

Een succesvolle coach is gefocust

Ze doen wat ze moeten doen en laten zich niet afleiden door allerlei zaken die er (op dat moment) niet toe doen!

Het maakt voor deze trainers/coaches niets uit of ze in de regen, hagel, harde wind of in een enorme hitte staan. Ze laten zich hierdoor niet afleiden en blijven geconcentreerd op de spelers en hun gedrag.

Een succesvolle coach geeft iets van grote waarde

Ze geven informatie waar spelers iets mee kunnen! En ze geven de spelers concrete tips die ze direct kunnen gebruiken en die een direct positief effect op hun spel hebben.

Ze zeggen niet: ‘’loop eens vrij’’. In plaats daarvan geven ze exact aan wanneer en waar naar toe ze moeten vrijlopen, wat de exacte looplijn en snelheid en (versnelling) is.


Meer over leidinggeven

Als het om leidinggeven gaat, verschilt voetbal natuurlijk niet van andere spel- en ateamsporten. Dus als jij een andere teamsport beoefent, dan gelden deze principes voor leidinggeven ook. Dit zijn gewoon de principes van goed leidinggeven.

Pijltje

Gepubliceerd op: 21-10-2020
Voor het laatst bijgewerkt op: 12-9-2021

Ik ben een motiverende sport spreker en ik organiseer maandelijks interactieve voetbal webinars voor trainers en coaches. En je kunt me ook volgen op mijn voetbal Twitterkanaal.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Motivational speaker

Gepubliceerd op: 21-10-2020
Voor het laatst bijgewerkt op: 12-9-2021