Sturen met taal

Sturen met taal

Sturen met taal betekent dat je voor je iets zegt nadenkt over het effect dat je woorden op de spelers zal hebben.

Soms zeggen wij trainers en coaches bepaalde dingen die we goed bedoelen maar die een averechtse uitwerking op de gedachten en dus op het gedrag van de sporters hebben. De taal die je als trainer/coach gebruikt heeft een enorme invloed op de sporters. Taal kan een positieve, maar ook een negatieve invloed hebben.

“We moeten winnen”

Soms moedigen we spelers aan met: ‘’we moeten winnen.’’

“Moeten winnen” lijkt een positieve zin, maar is het naar mijn mening niet!

Als een coach zegt: ‘’we moeten winnen’’ betekent dat eigenlijk dat het niet zeker is dat het team gaat winnen. Er is nog twijfel over! Dit geeft onzekerheid en kan een ongunstige uitwerking op het zelfvertrouwen van de spelers hebben.

Sturen met taal: “We gaan winnen”

Als de trainer/coach zegt: ‘’we gaan winnen’’ geeft dat aan dat er geen andere mogelijkheid is dan winnen.

Daarnaast laat je als trainer/coach doorschemeren dat je vertrouwen in een goede afloop hebt, wat de spelers een enorm vertrouwen geeft! Hierdoor zullen de spelers met een groot zelfvertrouwen en geloof in een goede afloop de wedstrijd beginnen.

Ook als het team geen optimale instelling heeft is het onverstandig om het zinnetje ‘’we moeten winnen’’ uit te spreken.

Beter is het dan om ………….

Als werkelijk wilt weten hoe je je team kunt sturen met taal kom dan naar één van onze bijeenkomsten voor trainers en coaches.

Gratis meenemen

Hoe goals ontstaan

Als je beseft hoe goals ontstaan zal dat enorme consequenties hebben voor je manier van trainen. Je zult je manier van trainen direct compleet veranderen. Ik heb geanalyseerd hoe goals ontstaan en ik heb ook echt mijn hele manier van trainen veranderd.

Hoe en wat precies wil ik graag met je delen. Gratis.

Hoe goals ontstaan

Hoe goals ontstaan

 

Sturen met taal was last modified: by
Credits

Met dank aan Geralt voor zijn afbeelding van het scorebord.

Sturen met taal was last modified: by

Hoe denk jij hier over?