Mogen jeugdspelers fouten maken of niet

Mogen jeugdspelers fouten maken
Je bent hier: Home » Blog » Sport » Mogen jeugdspelers fouten maken of niet
Mogen jeugdspelers fouten maken

Fouten maken, mag dat? In dit artikel wil ik ingaan op de vraag of jeugdspelers fouten mogen maken. Je hoort enthousiaste, gemotiveerde en gedreven trainers en coaches geregeld uitspraken doen als ‘’niet voor het goal langs spelen.’’


Mogen jeugdspelers fouten maken

Als je naar de reden vraagt waarom de spelers dat niet mogen doen is het antwoord: ‘’dat kunnen ze nog niet en dan krijgen we een goal tegen’’, ‘en “het is te gevaarlijk’.

Voorkom grote risico’s

Om eerlijk te zijn denk ik ook dat je te grote risico’s tijdens een wedstrijd moet voorkomen. Echter, er zijn bepaalde handelingen die niet geheel risicoloos zijn. Bijvoorbeeld de bal voor je eigen doel langs spelen. Dit is wel een belangrijk aspect van het spel en daarom moet je als trainer/coach hiervoor wel je goedkeuring voor geven.

Afhankelijk van de stand en het belang van de wedstrijd zul je als team soms grote risico’s moeten nemen.

mogen jeugdspelers fouten maken
Mogen jeugdspelers fouten maken?

Risico’s verkleinen door coaching

Wel kun je voorkomen dat er onnodig balverlies geleden wordt door aan te geven: ‘’Je mag de bal slechts één of twee keer achter elkaar voor het goal langs spelen.’’ Dus door coaching kun je de risico’s wel enigszins beperken.

Laten we even heel eerlijk zijn, we willen allemaal winnen. Zowel de trainer/coach, begeleiders en de spelers zelf willen allemaal als de winnende ploeg het veld aflopen.


Balans tussen ontwikkeling en winnen

Het is zeker bij de jeugd van groot belang dat er een juiste balans tussen ontwikkeling en winnen is.

Geregeld winnen is belangrijk omdat de gemiddelde jeugdspeler dan plezier in de sport houdt. Daarnaast is het super belangrijk dat de jeugdspelers beter worden en zich volop ontwikkelen op technisch, tactisch, mentaal en fysiek niveau.

Voor jonge topsporters is het daarnaast van groot belang dat ze ook een levenswijze ontwikkelen die topsport mogelijk maakt. O.a. goed en gezond leren eten en genoeg rustmomenten.

Groei, ontwikkeling en vooruitgang

Vooral bij de jeugd gaat het om de ontwikkeling, groei en vooruitgang. Natuurlijk moeten de spelers en wij als trainer/coach er naar streven dat de spelers alles goed doen, maar natuurlijk gaat het wel eens fout. En op zich is dat niet zo’n probleem zolang de spelers er maar van leren.


Mogen jeugdspelers fouten maken?

Fouten maken mag mits een speler er van leert!

Stel je nu eens voor dat een speler de bal voor het goal langs speelt en dat de bal onderschept wordt door een tegenstander die scoort. Dan is het van groot belang dat je coacht.

Je kunt bijvoorbeeld zeggen ‘’de bedoeling is heel goed’’, ‘’Alleen speelde je de bal te zacht’’ en ‘’Speel de bal volgende keer harder’’. Met dit antwoord geef je aan dat de keuze goed was, wat de oorzaak van het balverlies is en wat de speler volgende keer anders moet doen. Zeg maar: de oplossing!

Als een kind valt als hij net leert fietsen zeggen we toch ook niet ‘’Fiets maar niet meer’’. Dan zetten we het kind weer op de fiets en geven aan wat hij beter kan doen en geven hem weer een duwtje in de rug. Oefenen, oefenen en oefenen en uiteindelijk kan zo’n kind zelf fietsen. (Over faalangst kun je hier lezen).


Frequentie van een fout

En hoeveel fouten mogen we dan als trainer/coach accepteren?

Stel je nu eens voor dat een speler weer dezelfde fout maakt. Dit kan in wedstrijden heel vervelend zijn. Het is dan van groot belang om te kijken of de speler bewust zijn best gedaan heeft om het beter te doen. Als hij zijn best gedaan heeft om het beter te doen is het van belang om weer een aanwijzing te geven. Je geeft de speler dan een kans.

Als hij niet zijn best gedaan heeft om het beter te doen, moet een speler geconfronteerd worden. Dat kan door deze speler te wisselen. Als een speler zijn goede wil toont geef je aan wat hij in een bepaalde situatie anders moet doen en dan kun je hem weer laten spelen.

Wanneer mag een speler een fout maken

Tja, het zal duidelijk zijn dat je als trainer/coach tijdens belangrijke wedstrijden minder fouten accepteert dan tijdens een training.

Als een speler tijdens een wedstrijd twee keer dezelfde fout maakt kan ik me voorstellen dat je deze speler wisselt.

Wel is het van groot belang om aan te geven waarom je hem wisselt en aangeven wat hij volgende keer beter kan doen.

Ook tijdens de wedstrijd moet hij er van leren.

De manier van reageren

  • Wanneer een speler echt probeert om de dingen juist uit te voeren vind ik dat je op een vriendelijke wijze aan moet geven wat en hoe hij het beter kan doen.
  • Een speler die niet echt zijn best doet om iets te verbeteren moet meer geconfronteerd worden.

Afhankelijk van de speler moet je eisen of het gesprek aangaan en vragen waarom hij zich niet bewust verbetert.

Mogen jeugdspelers fouten maken

  • Zeer riskante acties tijdens de wedstrijd voorkomen. Wel moeten er af en toe wat risico’s genomen worden. Deze kun je wel beperken door te coachen.
  • Spelers mogen fouten maken zolang ze er maar van leren.
  • Er moet een juiste balans tussen winnen en ontwikkeling zijn. Dus de balans tussen fouten en goede acties van een speler in de gaten houden.
  • Hoe je reageert als een speler een fout maakt hangt af van of hij echt geprobeerd heeft om het beter te doen.
  • Fouten maken mag, maar als een speler te veel fouten tijdens een wedstrijd maakt kun je hem beter wisselen.
  • Jouw manier van reageren als trainer/coach hangt ook af van de persoonlijkheid en aard van de speler.


Mogen jeugdspelers fouten maken

De vraag of jeugdspelers fouten mogen maken en hoe je met die fouten om kunt gaan is een belangrijke vraag voor iedere trainer/coach. Wil je jezelf verbeteren als trainer, coach of trainer/coach? Haal dan het beste uit je team en lees verder bij het webinar over Zelfvertrouwen voor voetballers.

Of kijk eens bij de evenementen of we een online voetbal meeting hebben voor trainers en coaches over jouw probleem. En als je van me wilt leren kun je ook hier lezen hoe ik coachte als bondscoach.


Pijltje
Mogen jeugdspelers fouten maken of niet was last modified: by

Ik ben een inspirerende sportspreker en ik organiseer maandelijks een interactief voetbal webinar voor voetbaltrainers en -coaches.

En ik heb een voetbalkanaal op Twitter dat je kunt volgen.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Motivational speaker

Rob Wuijster

Motivational speaker

Voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockey team en voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockeyteam onder de 21.

– Interim coach van het Zwitserse nationale dames hockeyteam.

-Mental coach bij twee BVO’s: Telstar en Veendam. Mentalcoach bij het Nederlandse heren rugbyteam onder de 18. 

-Als mental coach als docent actief bij de opleiding van trainers en coaches bij de Nederlandse IJshockey Bond.

Mogen jeugdspelers fouten maken of niet was last modified: by
Mogen jeugdspelers fouten maken of niet was last modified: by