Invloed van gedachten op gedrag

Invloed van gedachten op gedrag

Geschatte leestijd: 2 minuten

Invloed van gedachten op gedrag

Ik wil je hier drie voorbeelden geven van de manier waarop de invloed van gedachten negatief uitpakt op het gedrag en het resultaat.

1. Bang om te falen

Als je bang bent om te falen en fouten te maken kun je ervoor kiezen om er bewust voor te zorgen situaties te creëren waardoor je geen fouten kunt maken en niet kunt falen. Maar dan kun je ook niets bereiken.

2. Geen risico durven nemen

Een andere mogelijkheid is dat je in geen enkele actie een afgewogen risico neemt. Je ziet bijvoorbeeld een kans. Maar omdat je bang bent om te falen pak je het zo aan dat je geen enkel risico loopt. Maar zo werken kansen gewoonlijk niet.

3. Angst voor succes

Weet je dat er mensen zijn die alles hebben, maar die diep in hun onderbewustzijn niet beroemd willen worden? Denk je werkelijk dat deze mensen alles op alles zetten om goed te presteren? Deze mensen zullen er alles aan doen om maar vooral niet te positief op te vallen en vooral niets zo goed te doen dat ze beroemd worden.

Invloed van gedachten op gedrag

Of iemand goed presteert hangt dus voor een groot deel van zijn gedachten af. Om goed te presteren heb je positieve en voedende gedachten nodig.

Als leidinggevende, coach, begeleider en ouder is het daarom enorm belangrijk dat je gedachten positief en voedend kunt beïnvloeden zodat mensen eruit halen wat erin zit.

Waarden

Een techniek om de gedachten positief te beïnvloeden is het veranderen van waarden. Waarden zijn de zaken die we in ons leven belangrijk vinden. Onze waarden staan in een hiërarchie. We handelen naar dat wat wij het belangrijkst vinden.

Tijdens een bijeenkomst bij een profvoetbalclub vroeg ik een speler om zijn belangrijkste waarden te noemen. Zijn drie belangrijkste waarden waren chillen, uitgaan en met vrienden feesten. Denk jij dat deze speler een topvoetballer wordt? Om een topvoetballer zal hij eerst zijn waarden moeten veranderen.

Gedachten zijn krachten

Over de kracht van gedachten heb ik een speech. Je kunt me laten komen om deze speech bij jullie te houden.

Ik ben een inspirerende sportspreker en ik organiseer maandelijks interactieve voetbal webinars voor trainers en coaches. En ik heb ook een voetbalkanaal op Twitter dat je kunt volgen.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Motivational speaker

Invloed van gedachten: met dank aan mohamed_hassan voor de kopafbeelding.

Gepubliceerd op: 11-5-2013
Voor het laatst bijgewerkt op: 18-11-2021