Home » Voetbal mental coach » Focus in de sport

Focus in de sport

Geschatte leestijd: 3 minuten

Focus in de sport

Voor het bereiken van je doelen is focus essentieel. Die afleidingen zijn te verdelen in zeg maar twee categorieën.

  • In de eerste categorie zijn dat de afleidingen tijdens de wedstrijdbesprekingen, trainingen en wedstrijden.
  • De tweede categorie bestaat uit afleidingen in het dagelijkse leven.

Afleidingen waardoor je je focus kwijt raakt

Ik wil me nu beperken tot de afleidingen in de tweede categorie, de afleidingen waardoor je je focus kwijtraakt. Afleidingen zijn de zogenaamde activiteiten waar de spelers als ze vrij zijn direct plezier aan beleven.

Het zijn de activiteiten waar de spelers op korte termijn plezier aan beleven, in plaats van hun focus te richten op de zaken die ze als speler echt willen bereiken en waar ze op langere termijn plezier geven.

Het gevaar zit hem er in dat een speler te veel toegeeft aan pleziertjes op korte termijn met als gevolg dat hij zijn dromen niet of pas op een langere termijn zult realiseren.

Wat zijn die afleidingen waardoor je je focus kwijt raakt?

Afleidingen waardoor je je focus kwijt raakt zijn o.a. uitgaan, chillen en het laat maken gecombineerd met veel drinken. Of roken, weinig slaap en weinig structuur, laat naar bed en laat opstaan.

Natuurlijk is het goed om eens lekker uit te gaan. Maar mijn ervaring is dat er veel sporters in het dagelijkse leven totaal niet gefocust zijn op hun sport carrière.

Leg je focus in de sport

Ik ben er van overtuigt dat tijdens het dagelijkse leven focus op je doelstellingen in de sport essentieel is om optimale resultaten te behalen. Discipline en motivatie spelen hierin een grote rol.

Het accent in het dagelijkse leven van een sporter moet liggen op:

  • voldoende slaap en voldoende rust
  • gezond eten
  • matig of geen drank
  • niet roken en geen andere verslavingen.

Eventueel op eigen initiatief extra trainingen op fysiek en mentaal gebied, dit in overleg met het begeleidingsteam van de club.

Taak van de trainer coach

Ik vindt het de taak van de trainer/coach om aan te geven hoe belangrijk en essentieel de dagelijkse leefwijze is en hoe groot het effect is dat dit op de prestaties en resultaten heeft.

  • De trainer/coach zal zijn spelers moeten voorlichten over wat een positief en negatief effect op de sportresultaten heeft.
  • De trainer/coach zal tips en aanwijzingen geven hoe je je als speler in het dagelijks leven kunt blijven focussen op je sport.

Je zou het als trainer/coach als volgt kort kunnen samenvatten: geef niet te veel toe aan pleziertjes op korte termijn, maar focus je op je doelen die je echt wilt bereiken. Blijf je concentreren op dat wat je werkelijk wilt.

Focus je op dat wat je werkelijk wilt


Als je hier meer over zou willen weten dan kun je verder lezen bij winnaarsmentaliteit of bij de voetbal webinars. Ik ben een sport spreker en ik heb ook een voetbalkanaal op Twitter dat je kunt volgen.

Is scoren te trainen?

voetbal

Is scoren te trainen?

Gratis e-book voor voetbaltrainers en -coaches. Het e-book is ook goed bruikbaar voor trainers en coaches van andere teamsporten.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 22-1-2015
Voor het laatst bijgewerkt op: 6-2-2023