Home » Sport speaker » Voetbal webinars voor trainers en coaches » Maak een team van je spelers

Maak een team van je spelers

Maak een team van je spelers

Voetbalteams: als de teamleden goed samenwerken groeien de spelers en het team boven hun eigen kunnen uit. Hierdoor is het team in staat om enorm goede resultaten te behalen.

teambuilding
teambuilding
team building

Een team dat heel hecht is kenmerkt zich door teamleden die intensief met elkaar samen werken. En die elkaar voortdurend ondersteunen, maar ook corrigeren en complimenteren! Genoeg redenen om als trainer/coach bewust te werken aan het creëren van een hecht team.

Er zijn een aantal technieken en mogelijkheden om van een groep sporters een heel hecht team te vormen. Vijf technieken zal ik hier onder aangeven.

Maak een team van je spelers: wij

Gebruik vaak het woord “wij” in plaats van “jij”, “je” en “jullie”. Door het woord “we” te gebruiken benadruk je dat alle spelers, de trainer/coach, manager, begeleider en eventueel arts en fysiotherapeut tot het team behoren.

Je benadrukt hierdoor dat elk teamlid een deel uitmaakt van de mislukking, maar ook van het succes! Hierdoor betrek je elk teamlid en maak je elk teamlid verantwoordelijk.

Een speler die zich verantwoordelijk voelt zal een betere teamplayer zijn. Daarom is het dus van groot belang dat je alle spelers een zekere verantwoordelijkheid geeft. Het team en de individuele spelers moeten taken krijgen. Binnen het kader van wat de coach aangeeft moeten de spelers zelf de keuzes maken en het initiatief nemen.

Video: maak een team van je spelers

In deze video geef ik je 5 tips voor teambuilding met resultaat.

Interessante webinar met nuttige tips👍🏻

Rated 5 out of 5

Webinar waarin Rob op een enthousiaste manier veel goede tips gaf hoe je een sterk team kan smeden.

Ebbo

Betrek je voetballers bij de resultaten

De spelers moeten zich betrokken voelen bij de teamresultaten en het totale proces. Een eenvoudige manier om dat voor elkaar te laten krijgen is door als coach de spelers vragen te stellen.

Bijvoorbeeld: hoe krijgen we meer scoringskansen? Door het stellen van deze vraag gaan de spelers nadenken over een mogelijke oplossing. Hierdoor betrek je de spelers automatisch bij het hele proces.

Voetbal: onderlinge afhankelijkheid

Een groot probleem voor wat betreft een hechte teameenheid is, dat de spitsen die scoren geëerd worden terwijl de keeper, verdedigers en middenvelders veel meer op de achtergrond staan. Natuurlijk is een spits die veel en op de belangrijke momenten scoort goud waard.

Echter een spits is afhankelijk van de verdedigers en middenvelders. Wanneer een topspits niet op het juiste moment en in de juiste richting wordt aangespeeld zal hij geen doelpunt kunnen maken.

En het is van groot belang dat alle spelers dit inzicht hebben. Hierdoor zien alle spelers inclusief het begeleidingsteam in dat iedereen afhankelijk van elkaar is. Hierdoor groeit het team naar elkaar toe!

teambuilding twitter

Maak een team van je spelers

Veel teams hebben doelstellingen. Bij weinig teams staan alle teamleden volledig achter de doelstelling. Vaak wordt de doelstelling door de club, door het bestuur of door de trainer/coach bepaald. Uiteindelijk gaat het er om of de spelers er zelf achter staan! Ze moeten commitment met de doelstelling hebben. Ze moeten er in geloven.

Om ervoor te zorgen dat de spelers er van alles voor doen om de doelstelling werkelijk te bereiken, moeten ze ook betrokken worden bij hoe de doelstelling behaald gaat worden. Het team groeit naar een hecht team als elke speler volledig achter de doelstelling staat en de manier waarop deze doelstelling bereikt wordt.

We hebben nog meer voetbal webinars en jij mag kiezen welk webinar we als eerste gaan geven. Zet je naam op de lijst en kies!


Gepubliceerd op: 6-4-2021
Voor het laatst bijgewerkt op: 2-7-2022