Werken met doelen

werken met doelstellingen

Werken met doelstellingen: doelstellingen zijn essentieel voor het behalen van succes.

Doelstellingen zorgen ervoor dat de gedachten, het optreden en het handelen van de spelers sturing krijgen zodat ze bereiken wat ze willen bereiken.

Doelen stellen zorgt ervoor dat spelers actie ondernemen. En doelstellingen motiveren de spelers om de door hun gestelde doelstellingen te bereiken.


Resultaat teamdoelen

Er zijn heel veel soorten doelstellingen. Ik wil me hier beperken tot de resultaat team doelstellingen. Een voorbeeld van zo’n doelstelling is: “Wij eindigen bij de eerste vijf” of “Wij halen een medaille””.

Wil de doelstelling een optimaal effect hebben dan moet de doelstelling aan specifieke eisen voldoen. Een aantal eisen zal ik hier bespreken.

Werken met doelen: reëel

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Wat is reëel?

Of iets reëel is hangt af van de gedachten van de spelers en begeleidingsteam. Of een team iets kan bereiken hangt af of het team zich het kan voorstellen.

Gedachten zijn de enige beperking van het team

Als het team beter wilt presteren zal de mentale grens van realiteit verschoven moeten worden. En als het lukt die mentale grens te verschuiven kan het team resultaten behalen die in de ogen van anderen niet reëel zijn.

Hoe meer de mentale grens van realiteit verschuift, hoe beter het team kan presteren. En er zijn allerlei mogelijkheden om mentale grenzen van spelers te verschuiven.

Werken met doelen: commitment

Alle spelers moet achter de doelstelling staan: ze moeten de doelstelling nuttig vinden. Daarnaast moeten ze een brandend verlangen hebben om de doelstelling te behalen.

Pas als ze er werkelijk voor 100% achter staan zullen ze er álles aan doen om de doelstelling te behalen. De spelers moeten bereid zijn om zich aan de doelstelling te binden. Alleen dan zullen ze alles geven om de doelstelling te bereiken.

Werken met doelen: formuleer wat je wilt

Er zijn een aantal manieren om commitment bij de spelers te creëren.

Het is wenselijk dat het team aangeeft welke plaats ze gaan bereiken. En dat ze niet formuleren wat ze niet willen bereiken.

Als de doelstelling: “we gaan niet degraderen” geformuleerd wordt, denkt het onderbewustzijn van alle spelers aan degraderen. En dit heeft een negatieve uitwerking op het gedrag van het team.

Daarom is het belangrijk om helder te formuleren welke plaats ze gaan bereiken. Als de teams die eindigen op plaats 17 en 18 degraderen, kan het team formuleren dat ze op plaats 15 eindigen.

Werken met doelen: emoties

Wij mensen worden voornamelijk gedreven door onze emoties.

  • Er zijn trucs die ervoor zorgen dat er bij de spelers meer emoties loskomen.
  • Deze emoties zorgen ervoor dat er bij de spelers meer energie, kracht en motivatie ontstaat. Hierdoor zullen de spelers nog meer kunnen en willen geven.
  • Het gevolg hiervan is dat de kans groter wordt dat de doelstellingen behaald worden.

Misschien is het interessant voor je om verder te lezen bij mijn speeches, o.a. over hoe je je gedachten kunt inzetten om je doelen te bereiken.

sport coaching serie

Is scoren te trainen?

Over het creëren van een winnaarsmentaliteit hebben we ook een e-book te koop dat je hier kunt vinden.

Je bent hier: Home » Blog » Sport coaching » Werken met doelen
Werken met doelen was last modified: by

Werken met doelstellingen: met dank aan kellepics voor de uitgelichte afbeelding.

Werken met doelen was last modified: by