Voetbaldagen en voetbalkampen

Voetbaldagen en voetbalkampen

Procamp en voetbalkampen en voetbaldagen: in de maand juni 2015 heb ik de trainers van Procamp ondersteund. Procamp organiseert door het gehele land voetbaldagen, voetbalkampen en keeperskampen voor jonge voetballers.


Mentale coachingprincipes

Tijdens de presentaties die ik daar gaf stonden een aantal mentale coachingprincipes centraal met als doel de trainers nog meer handvatten mee te geven waar door ze de kinderen meer plezier kunnen geven. Ook leerden de trainers hoe ze meer uit de kinderen kunnen halen.

Gebruik krachtige woorden

Tijdens een presentatie stond centraal welke woorden we het best kunnen gebruiken. Ik gaf aan dat het goed is om krachtige woorden zoals “zal” en “gaan” te gebruiken.

Wanneer je als trainer aangeeft “we gaan vier tegen twee uit spelen en scoren vervolgens op het doel” bestaat er geen twijfel over dat jij als trainer wel gelooft of het lukt. Anders gezegd, de kinderen voelen dat de trainer overtuigd is dat het gaat lukken.

Stel je nu eens voor dat een trainer aangeeft: “probeer maar vier tegen twee uit spelen en probeer daarna te scoren.” Kinderen hebben nu niet het gevoel dat de trainer ervan overtuigd is dat het gaat lukken.

Op elke regel zijn uiteraard uitzonderingen. Natuurlijk kun je door het gebruiken van het woord “proberen” juist de druk wegnemen. Door de woorden “we gaan” kun je ook bewust meer druk op de spelers leggen.

KNVB licentiepunten

Wil je 2 KNVB licentiepunten halen?

Doe dan mee met de workshop:

Ontwikkelen van een winnaarsmentaliteit

wil je 2 knvb licentiepunten halen

Locatie: UD Weerselo – Sportpark De Echelpoel – 13 november.

Voetbaldagen en voetbalkampen was last modified: by

Moeten

Een trainster gaf vervolgens aan dat het niet verstandig is om te zeggen: “je moet dat doen”. Dat ben ik met haar eens. De reden hiervoor is dat het woord “moeten” erg dominant is en het bij een groot aantal spelers weerstand oplevert.

Geef het “waarom” aan

Beter is het in mijn ogen om aan te geven waarom je iets op een bepaalde manier het beste kunt uitvoeren. Met andere woorden, motiveer waarom je een bepaalde techniek zo ten uitvoer brengt. Dit motiveert de spelers om de techniek op de door jou aangegeven manier te realiseren.


Voetbaldagen en voetbal kampen

Zoals ik net zei heb ik toen de trainers van Procamp ondersteunt. En voor jou heb ik een rubriek volgeschreven over sport coaching.

En op de pagina over mijn speech over winnaarsmentaliteit kun je een download vinden van een artikel over winnaarsmentaliteit. Dat artikel is gepubliceerd in Vakblad De Voetbaltrainer. Je kunt een pdf van dit artikel kosteloos meenemen.

Rob heeft gedurende 9 “Train-de-Trainer” -avonden de trainers van de Clubvoetbaldagen-clubs voorbereid op het plezierig en succesvol omgaan met kinderen.

Zijn bondige presentatie gecombineerd met zijn enthousiaste manier van vertellen maakten het tot inspirerende avonden. De concrete tips zoals het gebruikmaken van beeldspraak en positieve woorden vormden de basis van zijn presentatie.

De trainers keerden huiswaarts met een positieve flow en panklare antwoorden om de kinderen fantastische voetbaldagen te bezorgen. Rob bedankt voor de prettige samenwerking!

Met sportieve groet, Alexander Nonnekes

procamp
clubvoetbaldagen
Alexander Nonnekes, Procamp en Clubvoetbaldagen, Procamp en Clubvoetbaldagen
Alexander Nonnekes, Procamp en Clubvoetbaldagen
Voetbaldagen en voetbalkampen was last modified: by
sport coaching serie

Is scoren te trainen?

Over het creëren van een winnaarsmentaliteit hebben we ook een e-book te koop dat je hier kunt vinden.

Je bent hier: Home » Blog » Sport coaching » Voetbal » Voetbaldagen en voetbalkampen
Voetbaldagen en voetbalkampen was last modified: by
Voetbaldagen en voetbalkampen was last modified: by