Verander je werkwijze maar blijf trouw aan je visie

Verander je werkwijze maar blijf trouw aan je visie

Verander je werkwijze en de wet van het gemiddelde. Het zal je als trainer/coach bekend zijn dat bij een groter aantal pogingen de kans dat iets lukt groter is dan bij een kleiner aantal pogingen. Hoe vaker je team aanvalt hoe groter de kans is dat je team zal scoren.

Hierdoor zou je kunnen denken dat als je bijvoorbeeld maar voortdurend op dezelfde manier aan blijft aanvallen je team uiteindelijk scoort. Doorzettingsvermogen is goed, maar hier zit ook een groot risico in!

Het risico is dat het team voortdurend dezelfde werkwijze blijft hanteren en op dezelfde manier blijft aanvallen.


Wanneer je blijft doen wat je aldoor gedaan hebt, zul je dezelfde resultaten behalen.

Rob Wuijster


Als die resultaten niet zijn wat je wilt kun je dan gerust stellen dat de tactiek niet effectief is.

Dus als je dezelfde werkwijze blijft hanteren en op een zelfde manier blijft aanvallen is de kans groot dat je ook dan niet scoort. De reden hiervoor is dat je team kennelijk iets verkeerd doet.

Als het team niet scoort, wordt het team onrustig. Dan gaan de spelers twijfelen aan de effectiviteit van de huidige tactiek. Spelers komen dan met voorstellen om op een andere wijze te spelen. Er zijn trainers/coaches die de neiging hebben om direct de hele tactiek te veranderen.

Winnend coachen en leidinggeven

De Chinese schotel magiër

Als trainer/coach tijdens diverse Europacups en als bondscoach van het Zwitsers nationale heren hockeyteam heb ik grote successen behaald. Tijdens deze meeting vertel ik je hoe ik dat gedaan heb.

  • Voor wie: trainers en coaches van teamsporten
  • Datum: maandag 7 september 2020
  • Tijd: 20.00-21.00 uur
  • Prijs: 65 euro excl. btw
7 september 2020 Online meeting Sport
Verander je werkwijze maar blijf trouw aan je visie was last modified: by

Verander je werkwijze maar blijf trouw aan je visie

Belangrijk is het – voor een trainer/coach én voor het team – dat jullie geloven in de tactiek en niet direct als iets niet lukt overstappen op een andere tactiek. Jullie moeten vertrouwen in de tactiek, ook als er niet direct optimale resultaten behaald worden. Blijf trouw aan je visie.

Als je dat niet doet, heb je kans dat je van de ene tactiek naar de andere tactiek gaat.

Maar op een gegeven moment kom je op een punt dat je gewoon iets anders moet proberen als er niet gescoord wordt. Je zult iets moeten veranderen.

Verander je werkwijze

Ik wil je afraden om direct de hele tactiek te veranderen. Jij als trainer/coach hebt een visie en daar moet je je aan vasthouden. Als je dat doet geeft dat vertrouwen en houvat aan het team.

Binnen die visie en tactiek kan het soms genoeg zijn door iets kleins – een detail –  te veranderen, waardoor je wel resultaat behaalt. Bijvoorbeeld een speler dieper of minder diep opstellen, een positiewissel, meer ruimte voor de balbezitter creëren en andere looplijnen voor het doel van de tegenstander.


Verander je werkwijze

Als je na een langere periode merkt dat de vernieuwde details niet werken is het natuurlijk wel een mogelijkheid om een totale andere tactiek te gebruiken.

Conclusie

  • Als je betere resultaten wilt bereiken dan de resultaten die je nu bereikt, dan moet je niet voortdurend hetzelfde blijven doen. Doorzetten is fantastisch, maar er komt een moment dat je iets anders moet doen als de resultaten uitblijven.
  • Blijf als trainer/coach trouw aan je visie. Dit geeft de spelers vertrouwen, zekerheid en houvast. Houd in grote lijnen dezelfde tactiek.
  • Verander binnen die tactiek, kleine details. Dit is vaak net genoeg om een beter resultaat te krijgen. Zoek naar kleine elementen die een wereld van verschil maken!

In mijn speeches vertel ik hier nog veel meer over.

sport coaching serie

Is scoren te trainen?

Over het creëren van een winnaarsmentaliteit hebben we ook een e-book te koop dat je hier kunt vinden.

Je bent hier: Home » Blog » Sport coaching » Verander je werkwijze maar blijf trouw aan je visie
Verander je werkwijze maar blijf trouw aan je visie was last modified: by

Verander je werkwijze maar blijf trouw aan je visie: met dank aan Monsterkoi voor de uitgelichte afbeelding.

Verander je werkwijze maar blijf trouw aan je visie was last modified: by