Teambuilding met resultaat

Teambuilding met resultaat

Teambuilding met resultaat:

Als de teamleden goed samenwerken groeien de spelers en het team boven hun eigen kunnen uit. Hierdoor is het team in staat om enorm goede resultaten te behalen.

Een team dat heel hecht is kenmerkt zich door teamleden die intensief met elkaar samen werken. En die elkaar voortdurend ondersteunen, maar ook corrigeren en complimenteren! Genoeg redenen om als trainer/coach bewust te werken aan het creëren van een hecht team.

Er zijn een aantal technieken en mogelijkheden om van een groep sporters een heel hecht team te vormen. Vijf technieken zal ik hier onder aangeven.


Teambuilding met resultaat: wij

Gebruik vaak het woord “wij” in plaats van “jij”, “je” en “jullie”. Door het woord “we” te gebruiken benadruk je dat alle spelers, de trainer/coach, manager, begeleider en eventueel arts en fysiotherapeut tot het team behoren.

Je benadrukt hierdoor dat elk teamlid een deel uitmaakt van de mislukking, maar ook van het succes! Hierdoor betrek je elk teamlid en maak je elk teamlid verantwoordelijk.

Verantwoordelijkheid

Een speler die zich verantwoordelijk voelt zal een betere teamplayer zijn. Daarom is het dus van groot belang dat je alle spelers een zekere verantwoordelijkheid geeft. Het team en de individuele spelers moeten taken krijgen. Binnen het kader van wat de coach aangeeft moeten de spelers zelf de keuzes maken en het initiatief nemen.

Video: teambuilding met resultaat

In deze video geef ik je 5 tips voor teambuilding met resultaat.

Meer video's op YouTube

Betrokkenheid

De spelers moeten zich betrokken voelen voor de teamresultaten en het totale proces. Een eenvoudige manier om dat voor elkaar te laten krijgen is door als coach de spelers vragen te stellen.

Bijvoorbeeld: hoe krijgen we meer scoringskansen?  Door het stellen van deze vraag gaan de spelers nadenken over een mogelijke oplossing. Hierdoor betrek je de spelers automatisch bij het hele proces.

Onderlinge afhankelijkheid

Een groot probleem voor wat betreft een hechte teameenheid is, dat de spitsen die scoren geëerd worden terwijl de keeper, verdedigers en middenvelders veel meer op de achtergrond staan. Natuurlijk is een spits die veel en op de belangrijke momenten scoort goud waard.

Echter een spits is afhankelijk van de verdedigers en middenvelders. Wanneer een topspits niet op het juiste moment en in de juiste richting wordt aangespeeld zal hij geen doelpunt kunnen maken. En het is van groot belang dat alle spelers dit inzicht hebben. Hierdoor zien alle spelers inclusief het begeleidingsteam in dat iedereen afhankelijk van elkaar is. Hierdoor groeit het team naar elkaar toe!

Achter de doelstellingen staan

Veel teams hebben doelstellingen. Bij weinig teams staan alle teamleden volledig achter de doelstelling. Vaak wordt de doelstelling door de club, door het bestuur of door de trainer/coach bepaald. Uiteindelijk gaat het er om of de spelers er zelf achter staan! Ze moeten commitment met de doelstelling hebben. Ze moeten er in geloven.

Om ervoor te zorgen dat de spelers er van alles voor doen om de doelstelling werkelijk te bereiken, moeten ze ook betrokken worden bij hoe de doelstelling behaald gaat worden. Het team groeit naar een hecht team als elke speler volledig achter de doelstelling staat en de manier waarop deze doelstelling bereikt wordt.


Teambuilding met resultaat

Ben jij een trainer/coach? Lees dan eens verder over welke vaardigheden spelers zoeken in een coach. En je kunt natuurlijk ook verder lezen bij mijn speeches over hoe je je doelen kunt bereiken, over winnaarsmentaliteit en over de mentaliteit van winnaars.

sport coaching serie

Is scoren te trainen?

Over het creëren van een winnaarsmentaliteit hebben we ook een e-book te koop dat je hier kunt vinden.

Je bent hier: Home » Blog » Sport coaching » Teambuilding met resultaat
Teambuilding met resultaat was last modified: by

Met dank aan Canva voor de afbeelding.

Teambuilding met resultaat was last modified: by