Vaardigheden coach

Vaardigheden coach: wat vinden de spelers?

Vaardigheden coach: wat vinden de spelers? Om erachter te komen wat belangrijke voorwaarden voor goed leidinggeven zijn kunnen we kijken naar wat spelers belangrijk vinden.

Vaardigheden coach
Vaardigheden coach

In de VS is door Lagrand en Percival een onderzoek gedaan onder 304 sporters in het voetbal, basketbal, worstelen en tennis. Hoewel dit onderzoek in 1973 plaatsvond is het nog steeds interessant en van grote waarde.


Vaardigheden coach: wat vinden de spelers?

In het onderzoek gaven spelers aan wat welke eigenschappen ze belangrijk vonden in een leider. De spelers konden kiezen uit een aantal eigenschappen en – afhankelijk van hoe belangrijk ze een eigenschap vonden – punten geven aan die eigenschap.

Let op: de spelers aan wie dit gevraagd is waren zelf niet actief meer in de sport, ze keken terug.


Welke vaardigheden zoeken spelers

De eigenschappen die spelers in een coach zoeken in volgorde van belangrijkheid:

Kennis van de sport

Dat betekent dat als jij wilt coachen bij een bepaalde sport, je het wel kunt vergeten als je niet genoeg kennis van die sport hebt.

Dit is het allerbelangrijkste wat spelers in een coach zoeken, dus als je wilt gaan coachen in een specifieke sport, begin dan met alles over die sport te leren.

Enthousiasme

Spelers vonden het volgens het onderzoek ook erg belangrijk dat de coach enthousiast is.

Bereidheid tot het geven van individuele technische hulp

De bereidheid van de coach tot het geven van individuele technische hulp scoort ook hoog bij de spelers. Coach: help je spelers om zo goed te worden als ze werkelijk kunnen zijn.

De eis om hard te werken

Trainers en coaches: jullie spelers vinden het belangrijk dat je van ze eist om hard te werken. Aarzel dus niet en zorg dat je spelers zich in het zweet werken, daar waarderen ze je om!

Organisatievermogen

Spelers vinden het noodzakelijk dat de coach een beetje kan organiseren en een beetje les kan geven.

Belangstelling voor de spelers

Ook vonden spelers het belangrijk dat de leidinggevende belangstelling voor de spelers heeft.

Voordoen

De eigen vaardigheid van de leidinggevende bij het voordoen vonden spelers ook belangrijk. Coach, ga dus een beetje oefenen en zorg dat je alles goed genoeg kunt om het netjes voor te kunnen doen.

Inspiratie

Uit het onderzoek bleek dat het vermogen om als leidinggevende te inspireren hoog werd gewaardeerd. Inspireer jij je spelers voldoende?

Begrip voor de speler als mens

Spelers zijn ook mensen en ze vinden het fijn als je ze ook zo behandelt.


Vaardigheden coach: wat kun je hiermee als leidinggevende?

Kijk eens kritisch in de spiegel naar je eigen functioneren als leidinggevende. Of nog beter vraag de spelers aan te geven wat ze van jou als leidinggevende vinden.

Laat de spelers een enquête invullen waarin je ze vraag hoe ze jou als leidinggevende ervaren. Dat kun je online doen, bijvoorbeeld met Google Forms of je deelt je enquête gewoon rond. Als je de uitkomst van de enquête hebt kun je je leidinggevende capaciteiten bewust ontwikkelen en verbeteren om een nog betere trainer en coach te worden.

Jij maakt de spelers beter, maar wie maakt jou beter? Lees eens verder bij mijn speeches, o.a. over winnaarsmentaliteit.

Ik zou het leuk vinden als je dit deelt:

sport coaching serie

Wil de complete serie over sportcoaching ontvangen? Kost je niets, je moet je alleen even inschrijven.

Speciaal voor trainers en coaches van teamsporten. Door voormalig bondscoach Rob Wuijster.

Vaardigheden coach: wat vinden de spelers? was last modified: by
Bronnen en credits
Vaardigheden coach: wat vinden de spelers? was last modified: by

Over Rob Wuijster

Voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockeyteam en inspirerende spreker. Ik vind het geven van presentaties leuk en ik vind het leuk om jou te leren hoe je een goede speech kunt houden.