Tactiek aanleren

tactiek aanleren

Tactiek aanleren: concentreer je eerst op de grote zaken. Vooral tijdens het aanleren van tactiek ben ik er voorstander van om eerst aandacht aan het grote geheel te besteden. Als het grote geheel beheerst wordt, schenk dan pas aandacht aan details.

Tactiek aanleren

De redenen waarom ik hiervoor kies zijn:

 • De spelers begrijpen al heel snel wat de bedoeling is. Ze zien het grote geheel en begrijpen direct de bedoeling. Als ze weten waarom ze iets moeten doen zullen ze meer inzet tonen.
 • De spelers realiseren zich dat we direct wedstrijd-specifiek trainen. Wedstrijd-specifiek trainen motiveert de spelers aangezien het direct toepasbaar is.
 • Door de simpele uitvoeringswijze krijgen de spelers direct zelfvertrouwen. Het grote geheel lukt en dit geeft zelfvertrouwen.

Tactiek aanleren: voorbeeld

Ik zal dit in een simpel voorbeeld aangeven. Als de tegenstander de bal heeft weten wij precies waar we de bal willen hebben. En we weten waar we de bal niet willen hebben. Om als team de bal op een bepaalde plaats te krijgen moeten wij een aantal dingen doen.

 1. Alle spelers moeten op een juiste positie staan
 2. Juiste looplijnen
 3. Juiste acties per speler

1. Juiste positie

We beginnen met het grootste en het eenvoudigste, de spelers moeten allemaal op een juiste positie staan.

2. Tweede accent: juiste plaats

Als dat zo ongeveer is aangeleerd besteden we aandacht aan het tweede accent. Het tweede accent is dat de spelers naar de juiste plaats lopen.

3. Juiste actie

Als de spelers dat min of meer beheersen besteden we aandacht aan het derde accent. De spelers moeten de juiste acties maken. Dit zijn de drie hoofdaccenten, het grote geheel.


Coaching

Als dat loopt geven we aandacht aan elk van de drie hoofdaccenten. Als voorbeeld wil ik hoofdaccent 2:  juiste looplijnen nemen.

Ook hier beginnen we met basale zaken en werken we toe naar het verbeteren van kleinere details. Deze details staan hieronder in volgorde van coaching. Er wordt op het volgende onderdeel gecoacht als het voorgaande onderdeel goed lukt.

 1. Timing. De spelers moeten op het juiste moment lopen.
 2. Juiste looprichting.
 3. Juiste tempo
 4. Tempo wisseling
 5. Looplijn veranderen

Maak het jezelf als trainer / coach gemakkelijk en maak het de spelers gemakkelijk. Leer eerst de globale zaken aan en werk dan steeds meer naar de details toe.


Uitzonderingen

Er zijn op elke regel uitzonderingen. Zo ook op deze! Soms is het in het kader van veiligheid en blessurepreventie belangrijk om eerst aandacht te schenken aan de kleinere zaken.


Winnen

Wist je al dat ik een speech heb over winnaarsmentaliteit? Je kunt hier meer lezen over winnaarsmentaliteit, incl. een download van een stuk dat ik heb geschreven voor Vakblad de Voetbaltrainer.

sport coaching serie

Is scoren te trainen?

Over het creëren van een winnaarsmentaliteit hebben we ook een e-book te koop dat je hier kunt vinden.

Je bent hier: Home » Blog » Sport coaching » Tactiek aanleren
Tactiek aanleren was last modified: by

Credits: met dank aan Comfreak voor de uitgelichte afbeelding.

Tactiek aanleren was last modified: by