Pijn de manier om te veranderen

Pijn de manier om te veranderen

Pijn, de manier om werkelijk te veranderen. Als coach kun je je spelers helpen te veranderen door heel specifieke vragen te stellen.

Een team, de teamspelers of een enkele speler, ze kunnen radicaal veranderen als ze maar genoeg pijn hebben. In dit artikel richt ik me op het team, maar de techniek is uiteraard ook goed te gebruiken als een speler of meerdere spelers moeten en willen veranderen.

Pijn de manier om te veranderen

Deze techniek lijkt op zich een negatieve techniek, maar de uitwerking is wel positief! Deze techniek kan een team wakker schudden en in laten zien dat het zo absoluut niet verder kan.

Pijn: het is nu genoeg!

Er kan een moment komen dat bijvoorbeeld een voetbal- , hockey- of rugbyteam er genoeg van heeft om onderin de competitie mee te draaien. Zo’n team is het helemaal zat om veel te verliezen en elk seizoen weer onderin de competitie mee te spelen.

De reactie van het team kan dan zijn, nu is het over! Dit is de laatste keer dat we zo slecht gespeeld en verloren hebben.

Het team kan dan direct maatregelen nemen en harder en intensiever gaan trainen, gezonder gaan leven en de afspraken beter nakomen. Het gevolg hiervan is dat de resultaten zullen verbeteren.

Maar wat doe je als trainer en coach als ze het punt van ‘’we zijn het helemaal zat om voortdurend slecht te spelen en te verliezen’’ nog niet bereikt hebben? Dan kun je als trainer en coach bewust actie ondernemen zodat ze dit punt van ‘’dit moet veranderen’’ bereiken.

Pijn heeft een motiverende kracht

Negatieve gevolgen

Teams kunnen makkelijker veranderen als ze de negatieve gevolgen van hun gedachten, gedrag en optreden zien op korte en op langere termijn. Deze negatieve gevolgen geven pijn!

Pijn vergroten

Pijn kun je als trainer en coach heel eenvoudig gebruiken om de gedachten, instelling en het gedrag van de spelers te veranderen.

Als eerste is het belangrijk om bewust de pijn bij het team zo groot mogelijk te maken. Het gevolg hiervan is dat het team gewoon niet anders kan dan veranderen. Als extra motivatie kun je de vreugde die het team aan de verandering beleeft gebruiken.

Vragen voor het team

Er zijn  twee vragen die het team moet beantwoorden en die er uiteindelijk voor zorgen dat de gedachten, de handelingen en het optreden van het team van het ene op het andere moment zullen veranderen.

Daarnaast zijn er  twee vragen die je het team kunt laten beantwoorden om een extra positieve en opbouwende sfeer te creëren. Hieronder de vragen om de pijn te vergroten.


Pijnvragen

Deze vragen hebben als doel hebben om de pijn te voelen, zodat het team kan veranderen:

Vraag 1

Waarom hebben onze gedachten, ons gedrag, onze houding, ons optreden of de situatie een negatief effect op de huidige teamresultaten?

Antwoorden

Het team kan bijvoorbeeld antwoorden:

  • Als we verliezen en slecht spelen gaan we af voor het publiek, de tegenstanders en onze familie. Daarnaast is het gewoon niet leuk om te verliezen.
  • Het is ook zonde van alle tijd en energie die we gebruiken voor training en voorbereiding. En we raken ons plezier kwijt.

Vraag 2

Waarom hebben onze gedachten, gedrag, houding, optreden of situatie een negatief effect op de toekomst?

Antwoorden

  • Als we zo doorgaan degraderen we en komen we in een lagere klasse te spelen.
  • Als we in die lagere klasse spelen kunnen we ons niet meer ontwikkelen omdat we te weinig weerstand krijgen.
  • Misschien vertrekken er dan wel een aantal teamgenoten naar een hoger spelende club. Het zit er dan dik in dat onze trainer en coach vertrekt. En het klikt juist zo goed met hem en het team.

Gevolg

De teamleden zullen hun gedrag en optreden veranderen om te voorkomen dat de pijn werkelijkheid gaat worden. Beoefen jij een teamsport? Dit geldt voor alle teamsporten! Lees eens verder bij mijn speeches, daar kun je ook een download vinden van een stuk dat ik heb geschreven voor Vakblad De Voetbaltrainer. Dit gaat over Winnaarsmentaliteit.

sport coaching serie

Is scoren te trainen?

Over het creëren van een winnaarsmentaliteit hebben we ook een e-book te koop dat je hier kunt vinden.

Je bent hier: Home » Blog » Sport coaching » Pijn de manier om te veranderen
Pijn de manier om te veranderen was last modified: by

Met dank aan tomas_workman0 voor de uitgelichte afbeelding van het sportteam.

Pijn de manier om te veranderen was last modified: by