Zelfspot in je presentatie

Zelfspot in je presentatie

Het gebruik van humor of zelfspot tijdens een presentatie is waanzinnig belangrijk. Het voordeel van het gebruiken van humor is dat het publiek je leuker en sympathieker vindt. Daarnaast zorgt humor er voor dat de weerstand die het publiek voelt bij je verhaal vermindert of zelfs helemaal verdwijnt.

Glimlach op het gezicht van het publiek

Als presentator hoef je jezelf niet als doel te stellen dat het publiek schatert van het lachen als jij iets leuks verteld hebt. Een glimlach op het gezicht van het publiek toveren is al voldoende.

Publiek aan het lachen maken is niet voor iedereen makkelijk

Sommige sprekers hebben van nature humor. Deze sprekers vertellen iets en het publiek ligt dubbel. Echter is dit lang niet voor iedereen weggelegd. Verreweg de sprekers geven me aan dat ze moeite hebben om bewust humor toe te passen.


Zelfspot

Een heel eenvoudige manier is het gebruik van zelfspot. In veel gevallen moet je lef hebben om het toe te passen. Je moet even een weerstand overwinnen! Met zelfspot tover je tijdens je speech vrij makkelijk een glimlach op het gezicht van de toehoorders.

Zelfspot is iets vertellen over iets wat je fout, verkeerd en niet goed gedaan hebt. Een blunder die je gemaakt hebt of iets wat niet gelukt is of iets dat je vreselijk onhandig hebt aangepakt.


Voorbeeld van zelfspot

Een voorbeeld uit eigen ervaring.

Ik was trainer/coach van een heren hockeyteam. Ik wilde iets vertellen over een tactiek die ik zelf het “kozijnenspel” genoemd had. In al mijn enthousiasme zei ik ‘’konijnenspel’’. Je begrijpt wat er gebeurde. De spelers maakte allerlei opmerkingen, bewegingen en gingen erom lachen.

Dit verhaal vertel ik wel eens als ik het tijdens de presentatietraining over communicatie heb. Het publiek vindt dit leuk en moet lachen en als het publiek niet lacht komt er in ieder geval een glimlach tevoorschijn.


Video: zelfspot


Meer video’s over presenteren kun je bekijken op ons YouTube kanaal

Zelfspot: kwetsbaar en menselijk opstellen

Het laat zien dat ik als spreker ook gewoon maar een mens ben en fouten maak, net als ieder ander mens. Een spreker wordt tijdens de presentatie vaak door het publiek op een voetstuk gezet. Of de spreker zelf zet zichzelf op een voetstuk. Daarnaast zet degene die de spreker introduceert de spreker op een voetstuk.

Dit kan in sommige gevallen gunstig werken, maar kan in andere situaties ook zeker tegen je werken. Mijn ervaring is dat als jij je als spreker wat kwetsbaarder en menselijker opstelt de presentatie beter verloopt. Door te vertellen over je fouten laat je doorschemeren dat je ook maar een mens bent.

Zelfspot werkt voor het publiek en ook voor jou als spreker heel relativerend. Als je zelfspot gebruikt zet je jezelf als spreker met beide benen op de grond neer.

Als zelfspot te ver voor je gaat, lees dan in ieder geval verder over humor in je presentatie. 


Leuk om te vertellen

Ik wil je nog een tip geven over de inhoud van je speech. Vertel iets waarbij jij zelf een glimlach op je gezicht krijgt en dat je leuk vindt om te vertellen. Hierdoor straal je plezier uit en hierdoor krijgt het publiek ook plezier.

Maar het begint met zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen kun je opbouwen en meer weten over presenteren kan hier enorm bij helpen. Lees daarom eens verder bij onze CD Winnend Presenteren.

En we hebben hier op de website ook een handleiding staan die je kan helpen beter te presenteren. Deze handleiding vind je hier.

Met dank aan Peggy en Marco Lachmann-Anke voor het beeld in de uitgelichte afbeeling.

Zelfspot in je presentatie was last modified: by
Speechen

Over Rob Wuijster

Voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockeyteam en inspirerende spreker. Ik vind het geven van presentaties leuk en ik doe het graag en vaak. Ik organiseer zelf online presentaties. Maar je kunt me ook laten komen om een presentatie te geven bij jullie op locatie.