Home » Zakelijk speechen » Wanneer is je presentatie geslaagd?

Wanneer is je presentatie geslaagd?

Geschatte leestijd: 4 minuten

Wanneer is je presentatie geslaagd?

Wanneer is je presentatie geslaagd? Als je een spreker vraagt of hij tevreden over zijn presentatie is hoor je wel eens: “ja wel” “hmm het gaat wel” “ja het was goed” en “ja het ging wel redelijk”. Komen deze antwoorden je misschien bekend voor?

Wat is het doel van je presentatie?

Het is belangrijk om te weten wanneer je presentatie geslaagd is. Als je als spreker weet of je presentatie geslaagd is of niet kun je jezelf vervolgens de volgende vragen stellen.

  • Waardoor was de presentatie goed of niet goed?
  • Daarna kun je jezelf afvragen hoe je er een volgende keer voor kunt zorgen dat je presentatie wel slaagt en beter gaat.

Dus om betere presentaties te kunnen geven is het noodzakelijk om in eerste instantie te weten of je huidige presentatie goed verlopen is. Het antwoord is simpel. Je presentatie is erg goed verlopen als je het doel van de presentatie bereikt hebt.

  • Als het doel het vermaken van het publiek is en het publiek heeft zich tijdens de presentatie vermaakt, dan is de presentatie goed verlopen.
  • Wanneer het doel het overtuigen van het publiek is en het publiek knikt voortdurend en beaamt wat je zegt, dan is je doel bereikt.
  • Als het doel beter samenwerken is en de mensen gaan inderdaad beter samenwerken, dan is het doel bereikt.

Andere doelstellingen kunnen o.a. zijn: motiveren, tot actie aanzetten en klantvriendelijker handelen. Er zijn natuurlijk nog heel veel andere doelstellingen denkbaar!

Video: wanneer is je presentatie geslaagd?

Overtuigend presenteren

Als je hulp nodig hebt, hebben we een training overtuigend presenteren voor je. En we hebben ook een budgetvariant: onze presentatiecursus op CD.

Ik ben een Nederlandse motiverende spreker en ben dus gewend om presentaties te geven.

Anja Tuinder

Anja Tuinder: Hij laat je echt nadenken

Onlangs heb ik Rob mogen ontmoeten bij een netwerkbijeenkomst in Tilburg. Hij laat je echt nadenken over hoe je je gedachten kunt beïnvloeden en hoe je op deze manier meer succes kunt krijgen. Een erg fijne man om naar te luisteren: inspirerend, boeiend, motiverend en vol energie! Dank je wel Rob, en succes!

Bepaal het doel tijdens de voorbereiding

Wanneer je een presentatie voorbereidt is het dus belangrijk dat je jezelf afvraagt wat het doel van de presentatie is. Het doel kan worden vastgesteld door het bedrijf waar je voor spreekt. Maar je kunt het doel ook zelf bepalen.

Soms kan het moeilijk zijn om te bepalen of de presentatie zijn doel bereikt heeft. Als je als doel hebt om de luisteraars door middel van je presentatie te motiveren,  dan is dit moeilijk meetbaar. Daarom is het belangrijk dat je op meerdere manieren kijkt of het doel van de presentatie bereikt is.

Ik geef je vier  manieren om te checken of het doel van je presentatie bereikt is.

  • Kijk naar de reacties van het publiek tijdens de presentatie.
  • Let erop hoe het publiek na je presentatie de zaal uitloopt en luister naar de onderlinge reacties.
  • Vraag een aantal mensen hoe ze de presentatie ervaren hebben. En vraag ook iemand hoe hij of zij denkt dat het overige publiek de presentatie ervaren heeft.
  • En vraag mede-leidinggevenden, managers en directie hoe zij het ervaren hebben en vraag naar hun mening over wat zij denken hoe anderen het ervaren hebben.

Vervolgens kun je zelf beoordelen of je de doelstelling met je presentatie bereikt hebt.

Objectief en subjectief: de “hoe” vraag

Ik realiseer me dat bovenstaande erg subjectief is. Er zijn ook manieren die objectiever zijn. Bijvoorbeeld anonieme analyseformulieren. In ieder geval moet je weten of het doel van je presentatie bereikt is. Hoe te objectiever je dat kunt vaststellen, hoe beter het is!

Als je de volgende keer een betere presentatie wilt geven zul je de “hoe”-vraag moeten stellen. Ik geef je drie voorbeelden van de “hoe”-vraag.

  • Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mijn doelstellingen bereik?
  • En hoe kan ik ervoor zorgen dat ik de volgende keer de aandacht vasthoud?
  • Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik het publiek meer betrek?

Als je gaat presenteren en ondersteuning of meer tips wilt dan kan ik je helpen. Ik kan je een fantastische training overtuigend presenteren bieden.

Ik ben een motiverende spreker. Als je dat leuk vindt kunnen we linken op LinkedIn.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team