Vertel het drie keer

Vertel het drie keer

Vertel het drie keer: ongeacht of je in je leven veel, weinig of geen presentaties hebt gegeven, je kunt er altijd beter in worden. In dit artikel: geef ik je een tip hoe je beter kunt presenteren.

Als spreker willen we onze boodschap goed overbrengen. Elke presentator wil in ieder geval dat het publiek de boodschap begrijpt. In sommige gevallen wil je als redenaar het publiek zelfs overtuigen.

Hoe kun je als er redenaar voor zorgen dat het publiek je boodschap goed begrijpt? Hier zijn een heleboel technieken voor.


Vertel het drie keer

De techniek waar ik je iets over willen vertellen is: “Vertel het drie keer!”

Vertel eerst waarover je wilt vertellen.
Vertel dan wat je te vertellen hebt.
En vertel vervolgens wat je verteld hebt.

Tanden van een vork

Denk om dit te onthouden aan een vork. De vork is de zogenaamde gehele presentatie. En elke tand is een deel van de presentatie. De eerste tand is waarover ga je spreken. De tweede tand is je werkelijke verhaal. En de derde tand van de vork is de conclusie. De vierde tand: dat ben jij zelf want zonder jou gaat die presentatie niet lukken.


Vertel eerst waarover je wilt vertellen

Bij het begin van de presentatie zou ik starten met iets aparts en ludieks. Tijdens deze introductie en vooral aan het einde daarvan is het belangrijk dat je aangeeft waar je het over wilt gaan hebben. Hierdoor kan het publiek zich voorbereiden en focussen op het onderwerp.


Vertel dat wat je wilt vertellen

Tijdens dit gedeelte vertel je als presentator uitvoerig over het onderwerp en je boodschap. In dit gedeelte leg je uit en verklaar je de boodschap. In dit gedeelte kun je ook de voordelen, nadelen, consequenties en eventuele oplossingen aangeven.


Vertel waar je over vertelt hebt

Vat de boodschap kort samen. Geef eventueel kort, duidelijk en concreet de pluspunten, minpunten, gevolgen en het eventuele antwoord aan. Dit is ook het gedeelte waar je als spreker een conclusie en eventueel advies kunt geven.


Kracht van drie keer vertellen

De kracht van “Vertel het drie keer” is dat het publiek in drie delen hoort waar het precies over gaat. Hierdoor is de kans erg klein dat iemand in het publiek niet begrijpt waar over gesproken wordt.

Door dat je eerst vertelt over wat je wilt vertellen kunnen de luisteraars zich voorbereiden. Bij het begin van de presentatie is het mogelijk dat de gedachten van de toehoorders bij andere zaken zijn. Door te vertellen waar je het over wilt gaan hebben is er tijd voor het publiek om te schakelen. Dit voorkomt dat ze worden “overvallen”.

Vertel het drie keer

Een krachtig einde wordt goed onthouden. Als je dus een krachtige samenvatting geeft met een duidelijke conclusie, tips of adviezen wordt dit goed onthouden. Vooral, aangezien ze dit al eerder gehoord hebben.

Herhaling zorgt er voor dat de boodschap beter blijft hangen.

Kortom, de kracht van deze techniek ligt in voorbereiding op en herhaling van de boodschap.

Vertel het drie keer: vertel waarover je wilt gaan vertellen, vertel je verhaal en vertel dan waar je over gesproken hebt!


Presenteren

Als je regelmatig presentaties moet geven dan is het erg makkelijk om genoeg in huis te hebben om dit goed te kunnen doen. Met onze CD Winnend Presenteren kom je goed beslagen ten ijs.

Gratis checklist

Checklist voor presentaties
Met aanvullende tips

Een complete checklist om je presentatie goed voor te bereiden en niets te vergeten of over het hoofd te zien.

  • Doel
  • Vormgeving van de bijeenkomst
  • Publiek
  • Ruimte
  • Techniek

Alles waar je rekening mee moet houden bij het voorbereiden van je presentatie. We hebben werkelijk overal aan gedacht.

Vertel het drie keer was last modified: by
Vertel het drie keer was last modified: by