Gebruiksvoorwerpen in je presentatie

Gebruiksvoorwerpen in je presentatie

Gebruiksvoorwerpen in je presentatie: Als je een presentatie geeft is de structuur van de presentatie belangrijk.

De structuur van de presentatie moet je ook overbrengen op je publiek. Zorg ervoor dat de structuur van je verhaal duidelijk is voor je publiek. Kies momenten uit waarin je aangeeft welke onderwerpen en welke hoofdstukken er behandeld zijn.

Hoe duidelijker de structuur van de presentatie is, hoe beter de inhoud van je presentatie onthouden zal worden. Daarom is het belangrijk om je presentatie vooraf te structureren.


Gebruiksvoorwerpen in je presentatie

De structuur van je verhaal is eigenlijk de “kapstok” van het geheugen. Mensen hangen hier hun herinneringen aan op. Als structuur niet duidelijk is, reik je je toehoorders geen kapstok aan waardoor hun herinneringen aan de inhoud van je presentatie een verzameling losse fragmenten zal zijn. Het is daarom essentieel dat je je publiek helpt bij het onthouden van je presentatie door je presentatie duidelijk te structureren.

Om die kapstok duidelijk zichtbaar te maken voor je publiek, is het belangrijk om regelmatig momenten uit te kiezen waarop je een korte samenvatting geeft. Geef regelmatig aan op welke onderwerpen er al behandeld zijn en op welk punt in de presentatie je nu bent.


Gebruiksvoorwerpen in je presentatie

Om de structuur van je presentatie te verhelderen kun je gebruiksvoorwerpen gebruiken, want zoals je waarschijnlijk wel weet worden voorbeelden over het algemeen beter onthouden.


Voorbeeld: tegenslagen overwinnen

In presentaties heb ik het er wel eens over dat elk team tegenslagen krijgt en dat het een uitdaging zou moeten zijn om de tegenslagen te overwinnen.

Vervolgens geef ik aan dat als je bewust, enthousiast en gemotiveerd te werk gaat en je een goed plan hebt je uiteindelijk het voor elkaar krijgt, dus eigenlijk weer opstaat.

daruma gebruiksvoorwerpen in je presentatie
Daruma pop

Dit illustreer ik met een Japanse Daruma pop. Een Daruma is een Japanse pop van papier-maché. Dit symbool staat voor optimisme, behalen van succes en het overwinnen van tegenslagen.

De Daruma komt weer in de oorspronkelijke positie terug als je ‘m een duwtje geeft.

Ik wijs dan naar de Daruma pop en ik zeg: dit ben jij.

Dan zet ik de Daruma pop neer en duw de Daruma om, maar door de vorm komt de Daruma na een aantal keer heen en weer bewegen weer terug in de oorspronkelijk positie.

En dan vervolg ik: als je gemotiveerd bent, hard werkt, doorzet en een goed plan hebt sta je weer op en lukt het je uiteindelijk!


Gebruiksvoorwerp: vork

gebriuksvoorwerpen in je presentatie: vork
Gebruiksvoorwerp: vork

Ook kun je huishoudelijke voorwerpen gebruiken om iets duidelijk te maken.

Vroeger heb ik een presentatie van iemand bijgewoond die bij aanvang van de presentatie een vork in de lucht stak.

Hij zei:

Zoals jullie zien zitten er vier tanden aan deze vork.

Daarna vervolgde hij met:‘’de eerste tand staat voor degene aan wie je verkoopt, de tweede tand staat voor jou als verkoper en de derde tand staat voor het product dat je verkoopt’’, ‘de vierde tand staat voor de verkooptechnieken.


Gebruiksvoorwerpen in je presentatie

Door dit voorwerp en toelichting liet hij zien wat de structuur van de presentatie was. Hierdoor werd het verhaal direct helder! Tijdens de presentatie kwam hij steeds terug op deze tanden om te zorgen dat de structuur van de presentatie voor iedereen  helder was.

  • Denk eens na welke voorwerpen je boodschap of structuur van de presentatie kunnen verduidelijken.

Het gebruik van voorwerpen tijdens een presentatie heeft nog meer voordelen. Een aantal voordelen zijn:

  • Het is leuk voor het publiek
  • De boodschap wordt beter onthouden
  • Jij als spreker wordt beter onthouden

Als je meer wilt weten over presenteren, dan kun je onze handleiding voor sprekers gaan lezen. En je kunt natuurlijk ook verder lezen bij onze presentatiecursus op zakformaat.

Gratis checklist

Checklist voor presentaties
Met aanvullende tips

Een complete checklist om je presentatie goed voor te bereiden en niets te vergeten of over het hoofd te zien.

  • Doel
  • Vormgeving van de bijeenkomst
  • Publiek
  • Ruimte
  • Techniek

Alles waar je rekening mee moet houden bij het voorbereiden van je presentatie. We hebben werkelijk overal aan gedacht.

Je bent hier: Home » Blog » Speechen » Voorbereiding presentatie » Gebruiksvoorwerpen in je presentatie
Gebruiksvoorwerpen in je presentatie was last modified: by

Met dank aan Clker-Free-Vector-Images voor de afbeeldingen van de kapstok en de vork en aan minekaoru voor de afbeelding van de Daruma.

Gebruiksvoorwerpen in je presentatie was last modified: by