Beter leren presenteren, ook zonder publiek

Beter leren presenteren, ook zonder publiek

Beter leren presenteren zonder publiek: dit kan echt! Iedereen kan beter leren presenteren. Of je een goede spreker bent die goede presentaties geeft hangt af van een groot aantal factoren.

Eén factor is oefening en ervaring: hoe vaker je in het openbaar spreekt, hoe beter je als presentator wordt. Ook als je thuis of op je kantoor oefent zul je je  het presenteren meer eigen maken. En je zult hierdoor beter in het presenteren worden.

Beter leren presenteren: oefenen

Als je de presentatie gemaakt hebt is het belangrijk dat je ‘m goed oefent. Je kunt de presentatie prima zonder publiek oefenen. Oefen de presentatie en neem ‘m op met je videocamera of telefoon.

Meer video’s over presentaties kun je bekijken op ons YouTube kanaal

Beter leren presenteren: aandachtspunten

Maak vooraf een lijst met aandachtspunten. Let op deze aandachtspunten tijdens het oefenen van je presentatie.

Overigens, hoe meer je de presentatie oefent, hoe meer je op deze aandachtspunten kunt letten. Daarom is het verstandig om de presentatie een heel vaak te oefenen. Gewoon echt vaak oefenen en nog eens oefenen.

Terug kijken

Kijk de oefenpresentatie op je telefoon of video terug. Check vooral of je de aandachtspunten juist uitgevoerd hebt. Als het aandachtspunt is: “pauzes nemen tijdens de presentatie”, controleer dan of je werkelijk pauzes op de juiste momenten hebt ingelast. Als dat niet het geval is, let er dan op bij de volgende oefenpresentatie.

Niet alles tegelijk

Let per oefenpresentatie op één of twee verbeterpunten. Het is moeilijk om vier, vijf of meer punten tegelijkertijd te verbeteren.

Jezelf terugzien op je telefoon of video camera kan erg confronterend zijn. Het is mogelijk dat je je verwondert over bijvoorbeeld de gezichten die je trekt. Er kan zelfs een gevoel van schaamte, twijfel en onzekerheid ontstaan. Daar moet je als spreker doorheen!

Als dit heel erg lastig voor je is, bekijk dan vooral ook de video over presenteren zonder angst, want ook dat helpt echt!

Oefenen

Oefening baart kunst, oefen daarom vaak.  Door te oefenen krijg je het onder de knie.

Maar als je heel erg bang bent en een klein groepje mensen nu ook nog te eng vindt, dan hebben we ook een presentatiecursus op CD voor je. Die kun je thuis beluisteren en dan ga je eerst thuis met video oefenen. En we hebben op deze website ook een handleiding neergezet. Hierin vind je ook tips die je verder gaan helpen.

Gedachten zijn krachten

Je gedachten zijn je enige beperking

De inhoud van deze presentatie bestaat uit het je er bewust worden dat je gedachten een zeer grote invloed hebben op het resultaat. En ik leer je tal van technieken over hoe je je eigen gedachten gunstig kunt beïnvloeden en daardoor je dromen en doelen kunt realiseren. 

  • Voor wie: zzp’ers
  • Datum: maandag 3 augustus
  • Tijd: 20.00 – 21.00 uur
  • Prijs: 65 euro excl. btw
3 augustus 2020 Online meeting Ondernemen
Je bent hier: Home » Blog » Speechen » Voorbereiding presentatie » Beter leren presenteren, ook zonder publiek
Beter leren presenteren, ook zonder publiek was last modified: by

Beter leren presenteren ook zonder publiek: met dank aan succo voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.

Beter leren presenteren, ook zonder publiek was last modified: by