Positie op het podium kiezen

Positie kiezen op het podium

Positie kiezen op het podium: een belangrijke voorwaarde voor het kiezen van je positie op het podium is dat iedereen jou als spreker goed kan zien en horen en dat jij het publiek kunt zien.

Er moet rechtstreeks contact zijn. Soms zul je op een podium staan en soms zal er geen podium zijn. In het laatste  geval kun je voor jezelf bepalen wat voor jou het denkbeeldige podium is.


Waar kies je positie op het podium?

Het is belangrijk dat je als spreker op diverse posities op het podium staat. De reden hiervoor is dat de presentatie hierdoor dynamischer en afwisselender wordt. Als je voortdurend op één positie staat is het heel saai voor het publiek. Door het verplaatsen trek je de aandacht en houd  je de aandacht. Verplaats je dus!

Je kunt er als spreker voor kiezen om jezelf tijdens de presentatie vrij en ongedwongen over het podium te verplaatsen. Dit heeft een aantal voordelen. Je kunt er bijvoorbeeld je verhaal mee ondersteunen.


Dialoog

Stel je voor dat je het publiek een verhaal wilt vertellen dat gaat over jou en een klant. Je kunt aan de linkerkant van het podium gaan staan als wilt laten zien dat jijzelf iets zegt en aan de rechterkant van het podium gaan staan als je wilt laten zien dat je klant iets zegt.

Jouw positie op het podium is hierdoor ondersteunend aan het verhaal! Hierdoor komt de boodschap nog beter over.


Stappen en de opbouw van je verhaal

Als je verhaal uit een aantal stappen bestaat kun je voor elke stap een andere positie op het podium innemen. Stel je voor dat je wilt vertellen over iets als: “vier punten waardoor medewerkers efficiënter gaan werken”. Kies dan voor elk punt een aparte plaats op het podium. Zo verduidelijk je de boodschap!


Gebruik het gehele podium

Ik ben er voorstander van om het podium geheel te gebruiken. Dus tijdens de presentatie afwisselend links, rechts, voor en zelfs soms wel achter op het podium te gaan staan.

Wel wil ik je adviseren dat je niet te vaak en te lang achter op het podium moet gaan staan want hierdoor ontstaat er een grote afstand t.o.v. je publiek. Er zijn momenten dat het goed kan zijn om op het juiste moment even bewust de afstand met het publiek te vergroten. Maar hier moet je wel bewust voor kiezen.


De ideale plaats om te presenteren

Zoals ik al eerder zei wil ik je afraden om tijdens de presentatie vanaf één plaats te presenteren. Je kunt wel één plaats op het podium kiezen waar je regelmatig terugkomt.  Hiervoor zou ik de positie midden op het podium kiezen.


Out of the box

Oké, het podium is ervoor gemaakt om hier vandaan te presenteren. Dit betekent niet dat je tijdens je presentatie niet van het podium af mag. Voor de afwisseling kan het juist heel goed zijn om van het podium af te gaan. Hierdoor kom je dichter bij het publiek en kan het zijn dat het publiek in je nabije omgeving zelfs spanning ervaart.

Het nadeel is dat een aantal toehoorders jou misschien niet of moeilijker kunnen zien. Hierdoor verlies je als spreker contact met het publiek terwijl contact met de toehoorders juist wel heel belangrijk is.

Presenteer daarom vanaf het podium, maar ga een keer van het podium af voor afwisseling en variatie. Hierdoor trek je de aandacht naar je toe en houd je de aandacht vast. Ga na dertig a veertig seconden weer terug naar het podium.

Als er geen officieel podium is, stap dan van je denkbeeldige podium. Dat kan de ruimte zijn waar je je als spreker ongemakkelijker gaat voelen omdat je dichter bij het publiek komt.


Positie op het podium

  • Gebruik het hele podium
  • Kies als basispositie het midden van het podium en het voorste deel van het podium
  • Bereid voor wanneer en waar je tijdens de presentatie gaat staan
  • Laat je positie op het podium het verhaal ondersteunen
  • Ga incidenteel ook kort van het podium af

Presentatietraining voor management

Als dit lastig voor je is kun je overwegen de presentatietraining voor managers te volgen. Dan kan ik je hier nog veel meer over overtellen je ermee helpen. En als je gewoon verder wilt lezen en op zoek bent naar praktische tips om je presentatie beter te maken, lees dan verder in onze handleiding voor beter presenteren.

Positie kiezen op het podium was last modified: by
Positie kiezen op het podium was last modified: by

Over Rob Wuijster

Voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockeyteam en inspirerende spreker. Ik vind het geven van presentaties leuk en ik vind het leuk om jou te leren hoe je een goede speech kunt houden.