Vijf grote fouten bij het presenteren

5 grote fouten bij het presenteren

Vijf grote fouten bij het presenteren die je als onervaren spreker gemakkelijk kunt maken. Als je deze fouten maakt zal je presentatie minder geslaagd zijn dan zou kunnen. Je zult zien dat het stukken beter gaat als je deze 5 fouten niet maakt.

1. Vijf grote fouten bij het presenteren

Niet oefenen

Als je de presentie vooraf niet oefent is de kans dat je presentatie niet heel erg goed zal zijn veel groter dan dat je de presentatie wel zou oefenen.

Bij het oefenen is het van groot belang dat je op een aantal dingen let! Waarom oefenen sportteams? En waarom repeteren orkesten? Waarom wordt een musical geoefend? En waarom zou een spreker dan niet hoeven te oefenen?


Video spreken in het openbaar

Bekijk hier de video over de 5 grote fouten voor en tijdens je presentatie.

Meer over presenteren op ons YouTube kanaal

2. Vijf grote fouten bij het presenteren

Geen warming-up

Vaak stapt een spreker uit de auto, maakt kennis met de organisator en de opdrachtgever, drinkt een bak koffie, zet zijn apparatuur klaar en geeft zijn presentatie.

Net als bij een sporter is het verstandig dat de spreker ook een warming-up doet om zich voor te bereiden op het spreken.


3. Vijf grote fouten bij het presenteren

Te veel tekst op slides

Veel sprekers zetten heel veel tekst op de slides omdat ze bang zijn dat ze tijdens de presentatie vergeten wat ze willen vertellen. Om eerlijk te zijn worstel ik hier ook mee.

Veel tekst op slides zetten geeft een spreker een gevoel van houvast en zekerheid. Ondanks dat komt veel tekst de presentatie niet ten goede. Sterker nog, veel tekst op de slides leidt tot saaie presentaties.


4. Vijf grote fouten bij het presenteren

Geen video’s aan je presentatie toevoegen

Ik heb behoorlijk wat presentaties gezien waarbij de spreker sprak en nog eens sprak. Er was geen afwisseling, er werd alleen maar gesproken en gesproken. Het publiek begon zich te vervelen, viel in slaap of begonnen te draaien op de stoelen van ongemak. Iedereen was blij dat de presentatie voorbij was.

Een leuke video in je presentatie kan voorkomen dat het saai wordt voor je publiek.


5. Vijf grote fouten bij het presenteren

Vooral niet jezelf zijn

Wees jezelf en speel niet teveel toneel.  Natuurlijk speel je een rol, je speelt de rol van spreker, maar veel sprekers blijven zichzelf niet. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk authentiek, echt, eerlijk en jezelf blijft.

Toon wat van je eigen gevoel, geef eigen voorbeelden en laat zien dat je een mens van vlees en bloed bent. Geef fouten toe en deel ze met het publiek met doel dat ze hiervan kunnen leren.  Laat zien dat je ook gewoon een mens bent.


Zakelijk presenteren

Meer over dit onderwerp en over andere onderwerpen kun je leren van onze CD Winnend Presenteren. En je kunt ook tips vinden in onze handleiding.

Met dank aan Geralt voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.

Vijf grote fouten bij het presenteren was last modified: by