Voorbeeld van structuur in je presentatie

voorbeeld van structuur in je presentatie
Voorbeeld van een structuur in je presentatie

Voorbeeld van structuur in je presentatie Het is van groot belang dat er een heldere en duidelijke structuur in je presentatie zit. Als je een duidelijke structuur hebt dan heeft dat een groot aantal voordelen. 


Waarom structuur in je presentatie

  • Het eerste grote voordeel is dat het voor het publiek duidelijk is hoe lang de presentatie gaat duren en waar we momenteel met de presentatie zitten. Je toehoorders kunnen dus de tijd inschatten.
  • Het tweede grote voordeel is dat het publiek exact weet welke thema’s er behandeld worden. Iedereen heeft dus inzicht in de inhoud van de presentatie.
  • Het derde grote voordeel is dat de presentatie heel erg goed onthouden wordt.

Video presentatietechniek


Meer video’s over beter presenteren kun je vinden op ons YouTube kanaal

Voorbeeld van structuur in je presentatie

Ik ga je nu laten zien hoe je ervoor kunt zorgen dat je een heel erg goede structuur in je presentatie hebt. Deze opzet is heel eenvoudig maar heel erg effectief. Het werkt: het wordt duidelijk voor het publiek wat je gaat behandelen.


Structuur in je presentatie

Stel je voor dat je het in je presentatie wilt hebben over 3 zaken. Je wilt het hebben over fruit, groente en vlees.

fruit groente en vlees

Voorbeeld van structuur: overzichtspagina

Het is heel erg belangrijk om een overzichtspagina te maken. Een pagina waarop de onderwerpen waar je over wilt spreken worden vermeld.

Let er ook op dat ik een afbeelding gebruikt heb en slechts 1 woord gebruikt heb. Je kunt ook een heel klein zinnetje gebruiken. Maar voorkom dat er te veel tekst op een sheet staat. Beperk de tekst tot ten hoogste 5 woorden.

Zoals je ook zit heeft elk onderwerp een aparte kleur.

  • Fruit heeft geel
  • Groente heeft groen
  • Vlees heeft rood

Hierdoor wordt de structuur veel duidelijker.

Je geeft dus  bij het begin van de presentatie aan dat je het wilt hebben over fruit, groente en vlees. En dan ga je door naar de eerste sheet.


Structuur: eerste onderwerp

Belangrijk is het dat ook deze afbeelding herkenbaar is. Het is het mooiste als je deze afbeelding ook gebruikt hebt voor de overzichtspagina.

fruit

Dan ga je het hebben over het eerste onderwerp: mandarijn.

mandarijn

Als je dat verhaal klaar hebt, laat je de nieuwe afbeelding zien: citroen. En nu ga je een verhaal houden over citroenen. Vervolgens vertel je een verhaal over banaan en je voegt de afbeelding van de banaan toe.

Als je je verhaal over fruit verteld hebt, dan ga je terug naar de overzichtspagina.

fruit groente en vlees

Je kunt dan aangeven: “Ik wil vertellen over fruit, groente en vlees. Het verhaal over fruit heb ik nu verteld. We gaan het nu hebben over groente”.


Structuur: tweede onderwerp

En dan ga je naar de pagina groente.

groente

Je gaat vertellen over het eerste onderwerp: sla. Als je daarover verteld hebt, ga je naar het tweede onderwerp: bloemkool. En vervolgens naar het derde onderwerp: wortels.

Als je alles verteld hebt over groente, ga je terug naar de overzichtspagina.

fruit groente en vlees

Je zegt: “Ik heb je iets verteld over fruit en groente en nu wil ik je iets vertellen over vlees”.


Structuur: derde onderwerp

En je gaat naar de volgende pagina: vlees.

vlees

Je laat de afbeelding die op de overzichtspagina staat weer als eerste zien voor de herkenbaarheid.

Dan laat een afbeelding van een kip zien en vertel je een verhaal over kip. Daarna laat je een afbeelding van een kalkoen zien en uiteindelijk heb je het over het varken.

Als je klaar bent met je verhaal over vlees ga je weer terug naar de overzichtspagina.

Je kunt dan vertellen: “Ik heb het gehad over fruit, groente en vlees” en je kunt eventueel een korte samenvatting geven.


Voorbeeld van structuur in je presentatie

Een heldere structuur is dus heel erg belangrijk. Dit voorbeeld laat je zien hoe het kunt aanpakken om een begrijpelijke structuur in je presentatie aan te brengen.

  • Het is het mooiste als je een beperkt aantal onderwerpen bespreekt.
  • Vervolgens is het handig om elk onderwerp een aparte kleur te geven.
  • Als je over een van de onderwerpen van je overzichtspagina spreekt: laat de afbeelding zien en gebruik weinig tekst. Hoe minder tekst, hoe beter.
  • Ga altijd weer terug naar de overzichtspagina. Hierdoor krijgt het publiek overzicht over de presentatie.

Als structuur in je presentatie aanbrengen een lastig punt voor je is, dan kun je hier meer over lezen in de rubriek over structuur.

Als je nog meer presentatietips en voorbeelden wilt hebben, ga dan even naar onze handleiding spreken voor publiek. In deze handleiding vind je in een logische volgorde ingangen naar blogposts met tips en je vindt daar ook aanvullende tips.

Voorbeeld van structuur in je presentatie was last modified: by