Presentatie indelen

Presentatie structureren

Presentatie structureren: als spreker wil je dat de boodschap goed bij het publiek overkomt. Of de boodschap goed bij het publiek overkomt is afhankelijk van een groot aantal factoren. Een factor die hier een grote invloed op heeft is de indeling van je presentatie.

Presentatie indelen

Als de indeling van je presentatie bij het publiek duidelijk en overzichtelijk is begrijpt en onthoudt het publiek de presentatie beter. Daarom is het van groot belang dat de indeling van je presentatie helder is. Jij als spreker moet er dus voor zorgen dat elke luisteraar de indeling begrijpt!


Presentatie structureren

Wat de indeling betreft worden er verschillende woorden gebruikt. Deze woorden komen echter bijna allemaal op hetzelfde neer:

  • Inleiding, middenstuk en slot
  • Kop, romp en staart
  • Inleiding, kern en slot

Een presentatie structureren doe je dus in drieën. Het is in dit kader niet zo interessant hoe je de delen noemt. Het is veel interessanter om te kijken wat het doel van elk deel is en wat je in elk deel doet en zegt.


Presentatie structureren: connectie maken

Tijdens het begin van de presentatie is het van groot belang dat je contact met het publiek krijgt en dat het publiek je sympathiek vindt. Sommige sprekers besteden aan dit gedeelte veel tijd. Soms wel 10 à 20 minuten.

Sommige sprekers stellen zich vooral in dit gedeelte kwetsbaar op om sympathiek gevonden te worden.

Er zijn ook sprekers die in dit gedeelte veel leuke anekdotes en verhalen vertellen om de aandacht van het publiek te krijgen. Door het vertellen van leuke dingen moet het publiek lachen. Hierdoor beginnen ze jou als spreker leuk te vinden en ontstaat er binding.

De leuke anekdotes en verhalen die ze vertellen hebben bij verreweg de meeste sprekers betrekking op het onderwerp waarover ze gaan spreken. Een voordeel hiervan is dat het publiek al enigszins voorbereid is en er een vloeiende overgang kan plaatsvinden.

presentatie indelen

Uitdiepen

In dit gedeelte ga je dieper in op het onderwerp en ga je de boodschap uitdiepen. Tegenwoordig worden er vaak verhalen gebruikt om de boodschap over te brengen en het publiek te overtuigen (storytelling).

Door het vertellen van verhalen is het eenvoudiger om de aandacht van het gehoor vast te houden en je luisteraars te boeien. Daarnaast kun je door het vertellen van verhalen emoties bij je publiek losmaken. Vooral als het gaat om verhalen over zaken die je zelf ervaren hebt.


Boodschap overbrengen

Je bent als spreker in dit deel voortdurend bezig om de boodschap goed over te brengen en de aandacht van het publiek vast te houden. Hierbij kun je het beste gebruik maken van variatie.

Je vertelt een verhaal, je laat een video zien, je laat een geluidsopname horen of je laat een afbeelding zien die emoties bij het publiek opwekt. Ook kun je iets demonstreren of een voorwerp laten zien. En je kunt metaforen en citaten gebruiken.

Kortom: zorg voor afwisseling, zodat de luisteraars op het puntje van hun stoel blijven zitten en aandachtig luisteren en betrokken blijven.


Actie

In dit gedeelte rond je af. Belangrijk is het dat je dit kort en krachtig doet. Beperk je tot de hoofdpunten. Mijn advies is om aan dit gedeelte weinig tijd te besteden. Afhankelijk van je doel met de presentatie herhaal je de boodschap of geef je de stappen aan waarvan jij denkt dat ze genomen moeten worden.

Het is heel goed om met een ’’wauw moment’’ te eindigen. Dat is een moment dat het publiek niet vergeet! Dit moment zorgt er voor dat de boodschap blijft hangen en dat de luisteraars actie ondernemen.


Leren presenteren

Leren presenteren is niet voor iedereen gemakkelijk, maar wel iedereen kan het leren. Doe gewoon mee met onze training. Daarna heb je zoveel bagage dat het je een stuk gemakkelijker af zal gaan.

Maar als je nog niet zover bent lees dan in elk geval ons artikel over de eisen waar een goede presentatietraining aan moet voldoen.

Of lees direct verder over hoe je gebruiksvoorwerpen kunt inzetten om je presentatie te structureren. En als je daar niet vindt wat je zoekt, dan hebben we ook een handleiding voor sprekers en daar zoveel in dat je beslist vindt wat je zoekt.

Presentatie structureren was last modified: by

Over Rob Wuijster

Voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockeyteam en inspirerende spreker. Ik vind het geven van presentaties leuk en ik vind het leuk om jou te leren hoe je een goede speech kunt houden.