Presentatie zelf voorbereiden of laten maken?

We hoeven er niet over te discussiëren of het belangrijk is om een presentatie gigantisch goed voor te bereiden. Dat weten we allebei. Een presentatie lukt alleen als je ‘m goed voorbereidt.

Als je daar tijd voor hebt is dat natuurlijk perfect. Dan kun je dat gewoon zelf doen. Maar ja, helaas … we hebben het allemaal vreselijk druk. We hebben er vaak geen tijd voor om een presentatie echt goed voor te bereiden.

Meer video’s over beter presenteren kun je vinden op ons YouTube kanaal

Presentatie zelf voorbereiden of laten maken?

Een mogelijkheid is om een presentatie door iemand anders te laten maken. Als ik je hierover een advies mag geven: ga dan niet naar een kennis of een vriend die dit wel leuk kan. Ga liever naar een professioneel bureau. Een professioneel bureau levert een veel betere kwaliteit. Natuurlijk is dat iets kostbaarder, maar dan heb je ook wel iets.

Presentatie laten maken

Belangrijk is wel dat het altijd jouw presentatie blijft. Je presentatie moet werkelijk van jou zijn. Jij moet het gevoel hebben dat de presentatie werkelijk van jou is: qua gevoel, maar ook qua inhoud. Jij moet er blij mee zijn en je moet er tevreden mee zijn.

Daarom is het ook belangrijk dat je heel veel contact hebt met het bureau dat jouw PowerPoint of Prezi presentatie gaat maken. Je moet heel goed aangeven wat je precies wilt.

  • Wat voor afbeeldingen wil je erin?
  • Welke inhoud wil je erin hebben?
  • Wat wil je uitstralen?
  • Wat is het doel van je presentatie?
  • Welke zaken vind jij belangrijk?

Het bureau dat je Prezi of PowerPoint maakt moet hierop inspelen. Zij moeten proberen dit te verwerken in de presentatie. Alleen dán is het jouw presentatie.

Presentatie zelf voorbereiden of laten maken

Dus je kunt de presentatie door iemand anders laten maken, maar het moet wel jouw presentatie blijven. Daarom is het belangrijk om veel contact met het bureau te hebben dat de presentatie maakt en moet je ook precies aangeven wat jij wilt en wat jij wilt uitstralen.

Daarom: ga niet naar een bureau toe en zeg: “Ik wil een presentatie”, geef wat informatie en loop dan weg. Nee, probeer er voortdurend bij betrokken te blijven. Het kost je wat meer tijd, dat begrijp ik, maar je haalt het er uiteindelijk uit.

Het is vreselijk om een presentatie te geven die voor jouw gevoel van een wildvreemde is. Daarom is het belangrijk dat je presentatie echt van jou is.

Presentatie laten maken

Als je een presentatie door iemand anders laat maken, geef dan exact aan wat je wilt en aan welke voorwaarden en eisen de presentatie moet voldoen. Nadat de presentatie gemaakt is moet je de presentatie zelf checken. Laat ’m als dat nodig is aanpassen. Net zo lang tot dat de presentatie jouw presentatie is.

Meer tips voor een goede presentatie kun je vinden in onze handleiding spreken voor publiek.

Presentatie zelf voorbereiden of laten maken
Presentatie zelf voorbereiden: met dank aan  ROverhate voor de afbeelding
Presentatie zelf voorbereiden of laten maken? was last modified: by