Apparatuur werkt niet, wat nu te doen?

Apparatuur werkt niet

Tien keer gaat het goed en dan geheel onverwacht werkt de apparatuur niet meer! Als de apparatuur niet werkt kun je de schuld aan anderen geven, maar het wordt uiteindelijk toch je eigen probleem!

Stel nu eens voor dat je de presentatie op een laptop opgeslagen hebt en de laptop werkt niet meer. De presentatie uitstellen is vaak geen optie en je zult hierdoor verleid en gedwongen worden om de presentatie zonder PowerPoint, Prezi of andere presentatie-software te geven.

Apparatuur werkt niet

Meer video’s over problemen bij presentaties kun je vinden op ons YouTube kanaal

Apparatuur werkt niet

In deze video wil ik je iets vertellen over de voorbereiding van een presentatie. Je bent vast wel eens bij een presentatie geweest. En wellicht is het meerdere keren gebeurd dat je tijdens een presentatie zag dat de spreker moeite had met de apparatuur. De apparatuur werkte niet. Het deed het niet. En daardoor gaat de hele kracht van de presentatie verloren.

Natuurlijk kun je dat met een grap een beetje afdoen, er een beetje gekkigheid van maken. Maar toch is het zo dat het publiek wacht op de presentatie die jij wilt geven. En je kunt de presentatie niet geven want je PowerPoint presentatie doet het niet, of je laptop doet het niet of de beamer doet het niet.

Het is dus heel erg belangrijk dat je voorkomt dat je in een dergelijke situatie terecht komt. Daarom wil ik je hier een aantal tips over geven.

Checken voor vertrek

Het is belangrijk dat je, voordat je naar de presentatie gaat, werkelijk alles checkt. Dus als je je eigen beamer of laptop meeneemt, of misschien je eigen microfoon, test het dan nog thuis even uit.

Vroeg aanwezig zijn

Zorg dat je ook vroegtijdig op de locatie bent. Probeer ook daar, ruim van tevoren, de beamer uit. Probeer de PowerPoint of Prezi presentatie uit en probeer je laptop uit. Kijk of alles het doet.

Als je dit vroegtijdig doet dan heb je nog tijd om het e.e.a. te corrigeren. Om hulp in te roepen van iemand anders als het het zelf niet weet. Of je kunt het misschien zelf oplossen.

Maar je moet daar in ieder geval tijd voor hebben. Daarom: doe het vroegtijdig.

Sla je presentatie op meerdere manieren op

Daarnaast is het ook heel erg belangrijk dat je je presentatie op meerdere manieren opslaat.

Sla je presentatie niet alleen op je laptop op als je je laptop meeneemt, maar ook op een USB-stick en misschien op nóg een USB-stick. Zorg dat je je presentatie op meerdere manieren opslaat. Dan heb je een alternatief als de apparatuur niet werkt.

Stel je voor dat je laptop het niet meer doet. En je presentatie zit erin je hebt je presentatie niet opgeslagen op een USB-stick. Dan ben je weg. Dan kun je gewoon de presentatie niet geven. Althans: de PowerPoint presentatie kun je niet geven. Daarom is het belangrijk dat je je presentatie op een USB-stick of op meerdere USB-sticks zet.

Onderschat dit alsjeblieft niet. Ik heb heel veel presentaties gezien en iedereen heeft het wellicht heel erg goed voorbereid. Maar vlak voor het geven van de presentatie zijn er een aantal sprekers enorm in moeilijkheden gekomen doordat de apparatuur het niet deed.

Om heel eerlijk te zijn: dit is mij ook overkomen. Ik wilde een presentatie bij een sportclub gaan geven en mijn laptop deed het echt helemaal niet meer. Als je bijvoorbeeld 2 laptops meeneemt, of je regelt nog een andere laptop als reseve, dan heb je altijd de mogelijkheid om terug te vallen op de andere laptop.  En zo is de kans veel kleiner dat je de PowerPoint presentatie niet kunt geven.

Zorg dat de apparatuur werkt

Als je naar een plaats gaat om een presentatie te geven, check dan de beamer, laptop, eventueel microfoons of afstandsbediening.

Zorg dat je vroegtijdig op de plaats bent waar je de presentatie gaat geven. Check dan opnieuw of je apparatuur het doet.

Zorg dat je je presentatie op verschillende manieren opslaat en meeneemt. Dus bijvoorbeeld op 2 of misschien zelfs op 3 USB-sticks want je weet maar nooit. Bewaar ze overigens wel op verschillende plaatsen.

En je kunt natuurlijk ook zorgen voor 2 beamers, 2 laptops, 2 microfoons, 2 afstandsbedieningen. Gewoon voor het geval dat het ene het begeeft, dan heb je het andere nog.

Apparatuur werkt niet

Ik hoor wel eens van sprekers die op andere locaties spreken dat ze vinden dat de organiserende partij verantwoordelijk voor de apparatuur is. Dat mag dan wel zo zijn, maar als de apparatuur het niet doet zul je waarschijnlijk toch genoodzaakt zijn om de presentatie te geven. Dus jij hebt het probleem.

Als je niet in deze situatie terecht wil komen: neem zelf reserve apparatuur mee of geef aan dat de organisatie reserve apparatuur moeten regelen. In het laatste geval is het belangrijk dat je hiervan een bevestiging krijgt.

Meer oplossingen

Meer oplossingen voor meer problemen die je bij het presenteren kunt tegenkomen bespreek ik in de handleiding voor betere presentaties. En daar vind je ook tips in voor als alles gewoon goed gaat.

Gratis checklist

Checklist voor presentaties
Met aanvullende tips

Een complete checklist om je presentatie goed voor te bereiden en niets te vergeten of over het hoofd te zien.

  • Doel
  • Vormgeving van de bijeenkomst
  • Publiek
  • Ruimte
  • Techniek

Alles waar je rekening mee moet houden bij het voorbereiden van je presentatie. We hebben werkelijk overal aan gedacht.

Je bent hier: Home » Blog » Speechen » Software voor presentaties » Apparatuur werkt niet, wat nu te doen?
Apparatuur werkt niet, wat nu te doen? was last modified: by

Met dank aan Geralt voor het beeld in de uitgelichte afbeelding

Apparatuur werkt niet, wat nu te doen? was last modified: by