Presenteren met kriebels in je buik

Presenteren met kriebels in je buik
Je bent hier: Home » Blog » Speechen » Presenteren met kriebels in je buik
Presenteren met kriebels in je buik

Presenteren met kriebels in je buik

Presenteren met kriebels in je buik: kriebels in je buik voelen voor je moet presenteren is heel begrijpelijk.

Het geven van een presentatie kan een ondernemer heel veel goede dingen opleveren. Je kunt o.a. je expert status vergroten. Je kunt mensen overtuigen van de kwaliteit en nut van je producten en diensten. En je kunt je producten en diensten onder de aandacht van mensen krijgen. Als het meezit kun je zelfs producten en diensten verkopen tijdens een presentatie.

Daarom is het van groot belang om te beseffen dat je de kans krijgt een presentatie te geven. Veel ondernemers weten dat ze belang hebben bij het geven van een presentatie, maar doen het niet omdat ze bang zijn om te spreken in het openbaar.

Kriebels in je buik kan betekenen dat je gaat presenteren met presentatiestress. Maar presentatiestress kun je veranderen in: lekker spannend.

Veel ondernemers vinden een presentatie geven moeilijk en vooral eng. Bij veel mensen ontstaan al direct kriebels in hun buik als ze er al aan moeten denken dat ze een presentatie moeten geven!


Presenteren met kriebels in je buik

Ik wil je graag een tip geven hoe je er voor kunt zorgen dat je zonder presentatiestress en met veel plezier naar je presentatie toe kunt leven. Deze tip zorgt er ook voor dat je plezierig en ontspannen kunt presenteren op de dag zelf.

De tip is: plan de aandacht en het plezier van te voren!

Lekker spannend: hoe krijg je dat voor elkaar?

Het is leuk om te presenteren als je prospects lachen, actief meedoen en aandachtig luisteren. Je presentatiestress verdwijnt direct als sneeuw voor de zon!

Probeer het opdrachtgevers te vermaken, zorg dat ze het leuk hebben. Als je opdrachtgevers het leuk hebben, heb jij het als spreker ook leuk! Bij comedy’s worden er om de zoveel tijd grappen gemaakt. Dit principe van plannen kun je in je presentatie overnemen.

Planning

  • Tijdens het voorbereiden van de presentatie kun je de serieuzere onderwerpen met de luchtigere onderwerpen afwisselen.
  • Daarnaast is het verstandig om de praktische met minder praktische onderwerpen af te wisselen. Over praktische onderwerpen kun je nu eenmaal wat leukere dingen vertellen.
  • Wissel de bekendere feiten met nieuwe eyeopeners af. Geef het publiek een nieuw perspectief.
  • Om de zoveel tijd kun je een plaatje laten zien. Zoek daarbij een plaatje dat het onderwerp ondersteunt. Het kan een serieus plaatje of een grappig plaatje zijn.
  • Daarnaast kun je om de bepaalde tijd een grappig verhaaltje, een metafoor of een situatie uit de praktijk vertellen.
  • Of laat tijdens de presentatie een kort filmpje zien.

Presentatiestress laten verdwijnen

Plan tijdens het voorbereiden om de zoveel tijd of na een aantal dia’s een leuk, spannend, interessant moment. Zorg er voor dat dat na een aantal dia’s iets gebeurt dat je prospects pakt! Plan dit nadrukkelijk!

Kruip in de huid van je klanten

Je klanten kun je plezier geven. Je kunt de aandacht van klanten erbij houden. Vertel een inhoudelijk goed verhaal toegespitst op hun interesse en belangstelling. Speel daarnaast met variatie en afwisseling!

Plan van te voren de aandacht en het plezier van je opdrachtgevers!

Als je dit als spreker van tevoren doet, zul je ontspannen naar de presentatie toe leven en de presentatie starten zonder veel presentatiestress.

Dat komt doordat je weet je klanten het leuk zal hebben. En dat jij het als spreker dus ook leuk zult hebben!


Presenteren met kriebels in je buik

Moet je presentaties geven? En heb je hier heel veel presentatiestress van? Begin dan eens met je presentatie te oefenen zonder publiek. Zonder publiek is het een stuk minder eng, maar ondertussen kun je er wel aan wennen.

En als je daar hulp bij nodig hebt, koop dan onze presentatiecursus op CD. Dan heb je alles lekker thuis en dan ga je gewoon een beetje experimenteren.

En we hebben een handleiding die je vrijblijvend kunt lezen.

Presenteren met kriebels in je buik

Je kunt dus heel veel voorbereiden en je weet je nu ook hoe waar je bij je voorbereidingen aan moet denken. Maar evengoed kun je er nog buikpijn van hebben. Lees dan eens verder in het artikel over denkpatronen van ondernemers. Dan ga je begrijpen hoe het komt dat je je zo akelig voelt en dan kun je het probleem bij de wortel oplossen.


Pijltje
Presenteren met kriebels in je buik was last modified: by

In het dagelijks leven ben ik een inspirerende spreker. Als je het leuk vindt kunnen we linken op LinkedIn.

Presenteren met kriebels in je buik was last modified: by