Spreekangst overwinnen

Spreekangst overwinnen

Spreekangst overwinnen. Trillende handen, een verhoogde hartslag, niet kunnen eten en kriebels in je buik. Herken je dat? Dit zijn een aantal verschijnselen die je kunt krijgen als je een presentatie moet geven.

Alle sprekers voelen in mindere of meerdere mate spanning van voor het spreken. Zenuwachtig zijn is ook een vorm van spanning. Dat zorgt ervoor dat je alert bent tijdens je presentatie.

Dus een beetje zenuwachtig zijn is niet schadelijk, maar nuttig! Je hebt immers een gezonde spanning nodig om een goede voordracht te kunnen geven. Maar als je echt spreekangst krijgt is dat natuurlijk niet goed want dat helpt niet.

Spreekangst overwinnen

In dit artikel geef ik je drie tips hoe je met die zenuwachtigheid en spreekangst om kunt gaan. De tips zijn manieren om anders over jezelf als spreker en anders over de presentatie te denken.


Spreekangst overwinnen: het is jouw presentatie

Als spreker ben je vrijwel altijd in het voordeel. Jij hebt onderzoek naar het onderwerp gedaan. Je hebt de voordracht goed voorbereid en weet daardoor over het algemeen meer over het onderwerp dan het publiek.

Waarschijnlijk heb je allerlei feiten en concrete onderzoeken over het onderwerp verwerkt in je presentatie. Als je een voordracht geeft over jouw ervaringen ben je de ervaringsdeskundige. Het is immers jou verhaal! Je kunt het dus eigenlijk nooit fout doen! Het publiek of een gedeelte van het publiek kan er alleen anders over denken, maar daar is niets mis mee.


Spreekangst overwinnen: je bent de moeite waard

Heb je weleens nagedacht waarom jij op dat podium mag staan? Kennelijk weet je veel over dit onderwerp. En heb je ervaring op dit gebied.

Misschien heb je wel een positie waardoor je de voordracht mag geven. En deze positie heb je verdiend. Daar heb je hard je best voor gedaan.

Misschien is deze speech je wel gegund. En kom je door het geven van deze speech wel meer in de schijnwerpers. Hoe je het draait of wendt of keert, je hebt het vertrouwen gekregen dat je een goede presentatie kunt geven. Jij mag het namelijk doen!


Spreekangst overwinnen: waar staat het?

Jij denkt en gelooft misschien dat je geen goede presentatie kunt geven. Maar waar staat dat dan? Het staat nergens geschreven!

Het zijn dus alleen maar gedachten, maar die gedachten hoeven absoluut niet de waarheid te zijn. Realiseer je dat het slechts gedachten zijn en dat het niet de waarheid is.

Vijzel je zelfvertrouwen op, bereid een goede presentatie voor en ontwikkel je op het gebied van presenteren. Je zult dan zien dat je snel positiever gaat denken en je positiever gaat voelen over je kwaliteiten als spreker.


Spreekangst overwinnen

Je kunt op verschillende manieren je spreekangst overwinnen, kwijtraken of in ieder geval verminderen. In dit artikel heb ik drie tips gegeven over hoe je je eigen gedachten kunt beïnvloeden. Hierdoor ga je anders over jezelf als spreker en over de presentatie denken. Denk anders over het spreken in het openbaar en jezelf als presentator en je zult zien dat je veel meer kwaliteiten als presentator hebt dan je nu denkt.

Het kan ook enorm helpen als je je goed voorbereid voelt. Als jij nu in de zenuwen zit omdat je een presentatie gaat geven, lees dan de handleiding voor mensen die gaan spreken in het openbaar. 

Wat je verder kunt doen: oefen je presentatie zonder publiek. Gewoon in je eigen veilige omgeving zodat je alleen op je presentatie hoeft te letten en geen last hebt van anderen.

Als dit lastig voor je is omdat je gewoon niet weet wat je moet doen, dan kun je ondersteuning vinden in onze CD Winnend Presenteren. Die kun je ook gewoon thuis in je eigen omgeving beluisteren. En dan ga eerst luisteren, dan maak je de presentatie en dan oefenen je zonder publiek. Begin dus ruim op tijd.

Gratis checklist

Checklist voor presentaties
Met aanvullende tips

Een complete checklist om je presentatie goed voor te bereiden en niets te vergeten of over het hoofd te zien.

  • Doel
  • Vormgeving van de bijeenkomst
  • Publiek
  • Ruimte
  • Techniek

Alles waar je rekening mee moet houden bij het voorbereiden van je presentatie. We hebben werkelijk overal aan gedacht.

Je bent hier: Home » Blog » Speechen » Presenteren voor beginners » Spreekangst overwinnen
Spreekangst overwinnen was last modified: by

Credits: met dank aan Kaz voor de uitgelichte afbeelding.


Spreekangst overwinnen was last modified: by