Presenteer je voor jezelf?

Je geeft toch geen presentatie voor jezelf?
Presenteer je voor jezelf?

Moet jij binnenkort een presentatie geven en ben je je nu druk aan het voorbereiden voor de presentatie? Helemaal goed. De voorbereiding van je presentatie is enorm belangrijk. Waarschijnlijk ben je nu druk bezig om de presentatie goed voor te bereiden.

Je denkt na over de inhoud van de presentatie: wat je wilt vertellen, wat je niet wilt vertellen. En wat je belangrijk vindt of wat je minder belangrijk vindt. Wat de essenties zijn, wat je hebt meegemaakt. Je denkt na over het aantal voorbeelden dat je wilt geven en je bedenkt de voorbeelden die je wilt geven. En dat is allemaal top, heel erg goed.


Meer video’s over presenteren kun je vinden op ons YouTube kanaal

Je geeft toch geen presentatie voor jezelf

Maar realiseer je wel heel erg goed dat je de presentatie niet voor jezelf geeft, maar voor het publiek.

Daarom denk ik dat het altijd heel erg belangrijk is dat je de presentatie voorbereid voor het publiek. Met andere woorden: je moet jezelf niet centraal stellen en dus niet gaan bedenken wat jij wilt vertellen, maar je moet eigenlijk gaan bedenken wat belangrijk is voor het publiek, voor de zaal, voor de mensen, voor de luisteraars.

Wat willen zij graag horen? Wat is voor je publiek van belang? Waar kunnen ze iets mee? Waar hebben ze iets aan?

Als je vanuit dit oogpunt de presentatie gaat voorbereiden en ook gaat geven, zul je zien dat het veel eenvoudiger is om de aandacht van het publiek te houden. En om het publiek bij je presentatie te betrekken. Het is heel moeilijk om de aandacht van het publiek te pakken en te houden als het publiek gewoon niet geïnteresseerd is in het onderwerp.

Je geeft toch geen presentatie voor jezelf?

Zou jij het leuk vinden als ik je iets ga vertellen over paddenstoelen terwijl dit je eigenlijk helemaal niets interesseert? Of misschien dat ik iets ga vertellen over een klein moertje waarover jij dan denkt: Wat moet ik ermee?

Juist, dat interesseert je weinig en daardoor verslapt je aandacht en ben je er ook niet bij betrokken. Daarom is het belangrijk om te bedenken wat het publiek interesseert en daar op in te spelen.

Je was bezig om je presentatie voor te bereiden, misschien moet je er nog aan beginnen. Maar het uitgangspunt is: het publiek. Schrijf de presentatie en presenteer ook naar het publiek toe. Dan zul je zien dat het veel makkelijker gaat. En lees verder in de handleiding speechen want dat helpt ook.

Een goede presentatietraining volgen helpt natuurlijk nog veel meer. Je kunt hier alles lezen over de eisen waar een goede presentatietraining aan zou moeten voldoen.

Gratis: checklist voor presentaties

Checklist voor presentaties

Checklist voor presentaties.

Onmisbaar bij je voorbereidingen.

Presenteer je voor jezelf? was last modified: by

Als je hier gekomen bent omdat je eigenlijk direct hulp nodig hebt, lees dan verder bij Eerste hulp bij presenteren.

Presenteer je voor jezelf? was last modified: by
Presenteer je voor jezelf? was last modified: by