Publiek alert en scherp houden (video)

Publiek alert en scherp houden

Publiek alert en scherp houden. Het is belangrijk dat het verhaal dat je vertelt bij alles past. Het moet bij je presentatie passen, het moet bij de achtergrond passen. Maar ook je kleding moet erbij passen.

Met andere woorden: het moet één groot verhaal worden. Hoe groter het verhaal wordt en hoe beter alles bij elkaar past, hoe beter je presentatie over komt.


Publiek alert en scherp houden

Maar je hoeft natuurlijk niet altijd van dit principe gebruik te maken. Soms kan het heel effectief zijn om hier juist van af te wijken. Bijvoorbeeld: veel te warme kleding aan hebben vergeleken met de achtergrond die ik laat zien. Of als je op een podium staat: vergeleken met de situatie.


Hoe houd je het publiek scherp?


Meer video’s over beter presenteren kun je vinden op ons YouTube kanaal

Het publiek ziet dan dat het niet klopt: hij is veel te warm aangekleed terwijl er op de achtergrond palmbomen en een mooi strand te zien zijn. Dat klopt dus niet (vervreemding). Het voordeel hiervan is dat je het publiek wakker houdt. Je houdt het publiek alert.


Kort houden

Dit mag natuurlijk niet te lang duren. Als dit te lang duurt dan horen je luisteraars de presentatie niet. Met andere woorden: ze weten eigenlijk helemaal niet waar de presentatie over gaat omdat ze met de kleding en de achtergrond bezig zijn. Maar heel kort kan dit effectief zijn.


Vuistregels

  • In principe moet je er dus voor zorgen dat alles bij elkaar past, dat het één plaatje is, dat het één groot geheel is waarbij de delen elkaar versterken.
  • Door iets anders te doen, door af te wijken, maak je het publiek weer alerter en scherper. En dat heeft natuurlijk ook z’n voordelen.

Een andere manier om het publiek wakker te houden is het gebruiken van energizers.

Zo kan ik je nog veel meer tips geven. Die heb ik allemaal ondergebracht in de handleiding spreken voor publiek.

En heb je al eens gedacht aan het gemak van een presentatiecursus op CD? Wij hebben er eentje voor je. Hij heet Winnend Presenteren en voor die naam is een goede reden.

Publiek alert en scherp houden (video) was last modified: by