Flipover gebruiken

Flip-over gebruiken

Flip-over gebruiken: wat is een flip-over, hoe gebruik je er eentje bij je presentatie en wat zijn de nadelen. Je kunt het allemaal lezen in dit artikel.

Sprekers maken tegenwoordig gebruik van presentatiesoftware als Prezi en PowerPoint. In combinatie met je verhaal ben je dan goed in staat om de boodschap over te brengen.

Maar soms moet je als spreker tijdens de presentatie nog bepaalde dingen verduidelijken.Op dergelijke momenten kun je goed gebruik maken van een flip-over. Op en flip-over kun je schrijven, tekeningetjes maken en symbolen plaatsen.

Flip-over gebruiken bij een klein publiek

Je kunt dit presentatiemiddel alleen gebruiken als je een presentatie geeft aan een klein publiek. Bij een groter publiek kunnen de mensen die verder weg zitten de tekst niet lezen en de tekeningen niet zien.

Check vooraf of je ook van achterin de zaal de teksten op de flip-over kunt lezen. Als dat niet het geval is, gebruik ‘m dan niet!

Gebruik de goede stiften

Ook als je voor een klein publiek presenteert wil ik je adviseren om een stift te gebruiken met een punt die een grote doorsnede heeft.  Meestal is je tekst goed zichtbaar als je stiften gebruikt met een doorsnede van 1,5 tot 3 mm.

Er zijn stiften te koop met een doorsnede van 2 tot 7 mm. Zelf gebruik ik wel een stift met een doorsnede van 5 tot 15 mm. Hoe groter de punt is, hoe dikkere lijnen en he te beter je tekst voor het publiek te zien is.

Video

In onderstaande video vind je een uitleg.

Meer video’s over presenteren kun je bekijken op ons YouTube kanaal

Nadeel van een flip-over gebruiken

Het gebruiken van een flip-over heeft een groot nadeel. En dat nadeel is dat je op het moment dat je op de flip-over schrijft of tekent geen contact met je publiek hebt.

Tijdens het presenteren is het juist belangrijk dat je oogcontact met de toehoorders hebt. Dat voortdurende oogcontact is belangrijk voor het resultaat van je presentatie.

Presentatietips voor schrijven op een flip-over

  • Ga niet met je rug naar het publiek staan!
  • Ga aan de zijkant staan. Buik zo veel mogelijk naar het publiek gericht.
  • Schrijf en teken weinig. Dus kort met flipover werken!
  • Als je meer tekst schrijft of tekent, tussendoor naar het publiek kijken.

Flip-over gebruiken

Meer weten over zakelijke presentaties of over presenteren? Lees dan eens verder bij onze presentatietraining op CD. En we hebben hier op de website ook een handleiding voor betere presentaties die je vrijblijvend kunt lezen.

Flipover gebruiken was last modified: by